Μια ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Από τη Σύνταξη

Για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές η χθεσινή νύχτα ήταν μια δύσκολη νύχτα. Παρόλο που η φωτιά ήταν εκτός ελέγχου, έκαναν ότι μπορούσαν για να την περιορίσουν, ενώ όπως μας πληροφορεί η Ικαριακή ραδιοφωνία, έγιναν προληπτικές εκκενώσεις των χωριών Μαυράτο, Λαρδάδο,Τσουρέδο,Οξέ,ξύλινο και Καταφύγι κατόπιν εντολής του δήμου Ικαρίας.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα της χώρας ...

Την ώρα που γράφουμε το άρθρο ακούμε τα αεροπλάνα της πυροσβεστικής από το χωριό Περδίκι να πηγαίνουν προς το μέτωπο της φωτιάς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η φωτιά θα περιοριστεί και θα σβηστεί άμεσα, μιας που όπως πληροφορούμαστε είναι υπό μερικό έλεγχο. Το θέμα είναι όμως ότι ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα, αλλά είχαμε το μόνιμο θύμα σε αυτές τις περιπτώσεις, το δάσος, την φύση , τον πλούτο του νησιού μας. Γιατί εαν έχουμε κάτι να υπερηφανευόμαστε, είναι τα πανέμορφα δάση μας, που σε πολλές περιπτώσεις είναι παρθένα.

Στα δάση της Ικαρίας είναι δύσκολη η ανθρώπινη επέμβαση, αλλά σήμερα οι εικόνες δείχνουν πως η ανθρώπινη επέμβαση μπορεί να καταστρέψει έναν πλούτο. Η φωτιά ξεκίνησε από εργασίες σε μελίσια στην περιοχή, ποιός και που δεν μας ενδιαφέρει να το πούμε, αυτό ας το αφήσουμε για τις αρχές. Καλοκαίρι και βραδυνή ώρα κάποιοι θέλησαν να κάνουν το θέλημά τους, που όμως βγήκε σε μια καταστροφή μέρους του πράσινου πνεύμονα του νησιού μας.

Είναι μια τραγωδία όταν άνθρωποι χάνονται σε φυσικές καταστροφές, αλλά είναι και μια τραγωδία όταν οι πράσινοι πνεύμονες χάνονται. Είναι μια τραγωδία και για τη γη αλλά και για τον ντόπιο πληθυσμό. Δυστυχώς κάθε καλοκαίρι αυτή την τραγωδία τη ζούμε, τώρα απλά ήρθε και στην πόρτα μας. Για την επόμενη μέρα λοιπόν πρέπει να αφήσουμε αυτό το δάσος να ξαναγίνει. Δυστυχώς στην Ικαρία υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα, ονομάζεται υπερβόσκηση. Τα χουμε ξαναπεί. Τα κατσίκια όπως έχει δείξει και το παρελθόν, εκεί που θα πάει το καμμένο να βγάλει τα καινούργια βλαστάρια του, θα ορμήξουν, διότι ο άνθρωπος δεν θα τα αποτρέψει.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στο χώρο μας, το νησί μας θα υπάρξουν κανόνες και οι κτηνοτρόφοι θα περιορίσουν την δραστηριότητά τους στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου σε λιγα χρόνια να έχουμε πάλι πράσινο. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε  να κάνουμε για τον τόπο μας.

Δεν έχουμε σκοπό βέβαια να ανοίξουμε μέτωπο με κανέναν, απλά θέλει προσοχή και θέλει πάνω από όλα σεβασμό στο περιβάλλον από όλους μας, ακόμα και από εμάς που γράφουμε το άρθρο αυτό.

Ανεξαρτήτως όμως αυτού, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους μας προστάτεψαν, τους αφανείς ήρωες που δώσάν, δίνουν και θα δίνουν μάχη με τις φλόγες.


Υ.γ. Η φωτογραφία δεν είναι από την φωτιά στην ΙκαρίαCategories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΙΚΑΡΙΑ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: