Περί αδέσμευτης και δέσμιας τοπικής αυτοδιοίκησης

Γράφει ο Δημήτρης Δουρής

Η επίσκεψη του υφυπουργού υγείας Π.Πολάκη  στο νησί μας για τα εγκαίνια του αξονικού τομογράφου, πέρα από την σημασία αυτού καθ’αυτού του γεγονότος, μας  φανέρωσε πώς σκέφτονται , νυν  και επίδοξοι δήμαρχοι, για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Από την μια μεριά ο δήμαρχος Σ. Σταμούλος θεώρησε πως αντί να υποδεχτεί, να παραβρεθεί αλλά αν ήθελε και να απαιτήσει την παραπέρα βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης καλό θα ήταν να στείλει μια επιστολή όπου λίγο έως πολύ καταγγέλλει, όχι βέβαια την  επιτέλους  εγκατάσταση του αξονικού τομογράφου, αλλά την χρονική στιγμή των εγκαινίων.!!

Δεν θέλει λέει να γίνει χειροκροτητής της κυβέρνησης.!!! Εξ’ άλλου, πάντα κατά τον δήμαρχο, αυτό ήταν πάγιο αίτημα του Ικαριώτικου λαού και ευοδώθηκε από τους αγώνες του (του λαού και του ίδιου θα εννοείται..). Θα μπορούσε κάποιος ν’αναρωτηθεί: μα καλά κύριε δήμαρχε αυτοί οι αγώνες γιατί δεν ευοδώθηκαν νωρίτερα όταν π.χ  μαζευόμασταν έξω από το υπουργείο του Αδώνιδος? αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Έχει όμως μια βάση αυτή η στάση του δήμαρχου….

Είναι μια στάση που ξεκινά από κομματική και ιδεολογική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και με όλες τις αστικές κυβερνήσεις . Μια στάση που επιτάσσει η αντίληψη του Κ.Κ.Ε για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Κος Καλαμπόγιας όμως? Από πού ξεκινά η στάση του,να λάμψει δια της απουσίας του?Ο ίδιος διατείνεται πως είναι ανεξάρτητος,άσχετα αν τον υποστηρίζει η Ν.Δ. Αλήθεια δεν πιστεύει άραγε στην αναγκαιότητα αυτού του έργου? και αν πιστεύει,τι ήταν αυτό που τον έκανε να απουσιάσει? μήπως φοβήθηκε μην γίνει και αυτός χειροκροτητής της κυβέρνησης? μήπως τελικά δεν είναι τόσο ανεξάρτητος?

Αλλά και ο Η.Γαγλίας χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση με στάση που ορίζεται ως ακομμάτιστη προτίμησε να απουσιάσει. Σε  τι διαφοροποιείται  άραγε από την στάση των προηγουμένων?

Αντί να δείξουμε θα ρωτήσουμε: πρέπει  ή δεν πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να απαιτεί από την πολιτεία αλλά και να συνεργάζεται με την πολιτεία για την επίλυση των προβλημάτων? πρέπει ή δεν πρέπει  οι τοπικοί άρχοντες να σέβονται τους θεσμούς? πρέπει ή δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι καλό γίνεται-που εν τέλει από τους δικούς αγώνες γίνεται-και να προσπαθούμε  για την όλο και περαιτέρω βελτίωση της ζωής των πολιτών? Πρέπει να υπάρχει συνεργασία όλων μας για το κοινό καλό? πρέπει ή δεν πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ?

One thought on “Περί αδέσμευτης και δέσμιας τοπικής αυτοδιοίκησης

Σχολιάστε Ελεύθερα