Περί τον βίο του Μητροπολίτη Χίου Ιωακείμ Στρουμπή

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

…Ο Ιωακείμ Στρουμπής υπήρξε μια μεγάλη εκκλησιαστική προσωπικότητα με σπουδαία πατριωτική και κοινωνική δράση.

Ένας άξιος μητροπολίτης

Ο Ιωακείμ Στρουμπής μαζί με το προσωπικό του Αντιτραχωματικού Ιατρείου Βικίου (Aplotaria.gr)

Ως επίσκοπος του Οικουμενικού Θρόνου συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες και υπερασπίστηκε το Πατριαρχείο σε εμπερίστατους καιρούς. Ως Μητροπολίτης Καρδαμύλων και στη συνέχεια Χίου προσέφερε σπουδαίες υπηρεσίες στο λαό του νησιού του, κυρίως στο επίπεδο της υγείας και της παιδείας. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής προσχώρησε στο τοπικό ΕΑΜ και ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή δράση, φροντίζοντας παράλληλα για την ανακούφιση και τον επισιτισμό του πληθυσμού. Στα χρόνια της μισαλλοδοξίας που ακολούθησαν, κατηγορήθηκε από εθνικιστικούς κύκλους και τελικά καταδικάστηκε με διάτρητες διαδικασίες από την τότε Ιερά Σύνοδο σε έκπτωση.

Ο Ιωακείμ παραμένει ο μόνος εαμικός Μητροπολίτης ο οποίος δεν αποκαταστάθηκε από την επίσημη Εκκλησία μέχρι σήμερα…

Ioaeikim mixailidis.jpg

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου Ο Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ Στρουμπής/ Η κοινωνική του δράση στη Χίο και η δίωξη του, του γεννημένου στα Θυμιανά της Χίου το 1880 όπου και απεβίωσε το 1950 , τέσσερα χρόνια μετά την δίκη παρωδία του 1946 με πρωταγωνιστή τον τότε Αρχιεπίσκοπο και Αντιβασιλιά Δαμασκηνό όπου και ο Ιωακείμ τιμωρήθηκε με έκπτωση από τον Μητροπολιτικό Θρόνο.

Αποσπάσματα από το σημείωμα του συγγραφέα δρ. Α. Μιχαηλίδη.

… Αποφάσισα να ασχοληθώ αποκλειστικά με την προσωπικότητα αυτή της εκκλησίας μας. Εκτός όμως από τη σπουδαία γενικότερη κοινωνική του δράση και συνεισφορά , με εντυπωσίασε η τραγική κατάληξη της εκκλησιαστικής του πορείας. Έτσι θεώρησα αναγκαίο να περιλάβω στη μελέτη μου και το κομμάτι αυτό της διαδρομής του. Τη δίωξη του δηλαδή από τη Διοικούσα Εκκλησία της εποχής και τις συνθήκες μέσα στις οποίες αυτή συντελέστηκε….

Μόνος σκοπός της εργασίας αυτής είναι αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας των γεγονότων που συνδέονται με την παρουσία του Ιωακείμ στη Χίο και στις περιστάσεις που οδήγησαν στη δίωξη του.  Μια δίωξη η οποία μεθοδεύτηκε κατά τρόπο τουλάχιστον άδικο, μέσα στη δίνη της μεταπολεμικής μισαλλοδοξίας…

Ο Δρ. Ανδρέας Φρ. Μιχαηλίδης ιατρός ρευματολόγος, διδάκτωρ Ιστορίας της Ιατρικής και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος όπως μας δηλώνει παραπάνω το βιβλίο αυτό δεν είναι μια ‘βιογραφία’ του Μητροπολίτη Ιωακείμ με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά μια βιογραφικού τύπου εξιστόρησης της ζωής του και μια αναλυτική παρουσίαση της προσωπικής του περιπέτειας , ένα συγκινητικό πορτρέτο γραμμένο με την υπευθυνότητα του επαγγελματία ερευνητή που γνωρίζει καλά πως … να λέει μια πραγματική ιστορία που μοιάζει με μυθιστόρημα…

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ ΣΤΡΟΥΜΠΗΣ. Η Κοινωνική δράση του στη Χίο και η δίωξη του, με υποκεφάλαια: Η κοινωνική του δράση/Η παρουσία του κατά τη Γερμανική κατοχή/Η συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση/Οι ιδέες του/Οι πρώτες διώξεις ιεραρχών/Η δίωξη του/Οι πρωταγωνιστές/και, τα επιλεγόμενα συνθέτουν το πρώτο μέρος του βιβλίου, για να ακολουθήσει το επίμετρο με την δίκη του Μητροπολίτη Ιωακείμ, τις φάσεις της κατά την περιγραφή του ιδίου, η Αναφορά του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η γραπτή απολογία του προς τον ανακριτικό έξαρχο, η αγόρευση του στη συζήτηση διακοπής της ποινής που του είχε επιβληθεί…

“Στη δίκη αυτή γενικώς μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι ουδεμία δικαστική πλάνη έλαβε χώραν, αλλά μόνο δικαστική εμπάθεια και ασυνειδησία”, δηλώνει ο συγγραφέας Α.Μ., στο γενικό συμπέρασμα λίγο πριν τη λέξη-τέλος-του βιβλίου.

Αποκρυπτογράφηση μίσους και πάθους που επικρατούσε αρκετά πίσω στο χρόνο , πολυετής η έρευνα γραμμένη ήπια και εύληπτα, τυπωμένη σε καλαίσθητη ποιοτική έκδοση.

Εξαίρετος αναλυτής με στοχαστική δεινότητα ο Α.Μ., μας αναλύει και μας παρουσιάζει έναν < ξεχωριστό άνθρωπο> και τα σπέρματα αντίστασης και εξέγερσης που υπήρχαν – υπάρχουν σε αυτόν και που διαχέονται μέσω αυτού στο ανθρώπινο γίγνεσθαι.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ Ιωακείμ Στρουμπής/Η κοινωνική του δράση στη Χίο και η δίωξη του, με συγγραφέα τον δρ. Ανδρέα Φρ. Μιχαηλίδη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άλφα πι – Χίος το Μάρτη του 2009.Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΧΙΟΣ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: