Στο ποτάμι των θεών…….

Γράφει η Τασσώ Γαϊλα (Σειρά Ελλάδα-Περιβάλλον)

Μια φορά κι έναν καιρό, στον μακρινό βορρά και σ’ ένα πανίσχυρο κράτος που το έλεγαν Θράκη ο γενναίος του βασιλιάς ο Κάσσανδρος αποφασίζει μετά τον θάνατο της αγαπημένης του συζύγου να ξαναπαντρευτεί. Κι από τότε στο Παλάτι αρχίζει να βασιλεύει η δυστυχία!! Ένα δράμα, ο ανεκπλήρωτος έρωτας της νέας βασίλισσας Δαμασίππης προς τον πρωτότοκο γιο του Κάσσανδρου τον πανέμορφο πρίγκιπα Έβρο, ένας έρωτας με δραματικό φινάλε.

kassa

Σκίτσο του Κάσσανδρου της Ρίας Γαΐλα

Τυφλωμένη από το ερωτικό της πάθος η Δαμασσίπη συκοφαντεί τον νεαρό Έβρο στον πατέρα του Κάσσανδρο ότι προσπάθησε να την βιάσει κι εκείνος με τη σειρά του την πιστεύει και χωρίς να ακούσει τον Έβρο που κλαίει και αρνείται τις κατηγορίες της μητριάς του, τον διώχνει από το παλάτι και τη χώρα των Θρακών.

Ο Έβρος απαρηγόρητος από τη συμπεριφορά του πατέρα του με βαθύ πόνο στην καρδιά περιφέρεται στα άγρια δάση της Θράκης προσπαθώντας να επιβιώσει αλλά και να βγει από τα όρια της Θράκης όπως τον διέταξε ο πατέρας του.

Στην εξορία, λοιπόν, ο αυριανός διάδοχος του Θρακικού θρόνου! Το νεαρό αγόρι με την άριστη ανατροφή μετά τη μάχη με τα άνομα σχέδια της μητριάς του, τώρα μόνος και άοπλος ενάντια στα στοιχεία της άγριας Θρακικής γης. Φυσάει τρελά ο θεός Βορέας αυτό το χειμωνιάτικο πρωινό και ο θόρυβος των φουσκωμένων νερών του ποταμού Ρόμβου καθώς και των κλαδιών των ιτιών που τον περιστοιχίζουν, καλύπτουν τον θόρυβο από τα φθαρμένα σανδάλια του πρίγκιπα Έβρου που πλησιάζει στο ποτάμι αναζητώντας πέρασμα για τη Δύση.

Όχι, η νεανική ψυχή του Έβρου δεν θ’ αντέξει τόσο πόνο. Διωγμένος από τον πατέρα του που τόσο τον αγαπούσε ενώ εκείνος δεν του έδειξε εμπιστοσύνη και εξορισμένος με διαταγή να φύγει από τη Θράκη την πατρίδα του, όχι το αγόρι με τις ηθικές αρχές και αξίες αδύναμο και πληγωμένο από την άδικη κατηγορία του πατέρα του, παίρνει την απόφασή του. Δεν θα φύγει από τη Θράκη. Είναι αθώος. Θα μείνει εκεί να υπηρετεί τον λαό των Θρακών και με την πράξη του θα αποδείξει στον άσπλαχνο πατέρα του την αθωότητά του. Τραβά το μαχαίρι του, κόβει τις φλέβες του και ορμά στα παγωμένα νερά του ποταμού Ρόμβου. Το αίμα του συκοφαντημένου βασιλόπουλου πότισε και έβαψε κόκκινα τα νερά του ποταμού που όρμησαν και κατέκλυσαν την πεδιάδα, σχημάτισαν κόκκινα ρυάκια και παραπόταμους που καρποφορούν από τότε τη γη των Θρακών. Ατελείωτη η σοδειά που μάζεψαν οι Θράκες την άνοιξη από το ποτισμένο με το αίμα του αδικοχαμένου πρίγκιπά τους Έβρου χώμα, και προς τιμή του «βάπτισαν» το ποτάμι Έβρο κι έκαναν τον νεαρό Έβρο θεό.

Ο θεός ποταμός Έβρος. Ο θεός Βορέας κάθε χειμώνα μαζεύει εκεί για προστασία πανέμορφα πουλιά απ’ το βορρά που κάνουν συντροφιά στον Έβρο μέχρι την Άνοιξη τότε που ανθίζουν σπάνια λουλούδια, πανέμορφα, φόρος τιμής στο θεό Έβρο και στον … συγκάτοικό του θεό Ορφέα.

Οι αιώνες περνούν, το πλατύ ποτάμι του Έβρου αλλά και ο λαός των Θρακών συνεχίζουν την πορεία τους μέσα στο χρόνο, οι Θράκες θα αποκτήσουν ένα νέο θεό, τον Ορφέα που θα τους διδάξει τη θρησκεία και που με τη λύρα του παίζει θεία μουσική και μαγεύει ανθρώπους – ζώα και τα δάση της Θράκης. Μαγεμένες όχι μόνο από τη μουσική του Ορφέα αλλά και από την ομορφιά του οι Βάκχες, Ιέρειες των πρώτων ναών της νέας θρησκείας των Θρακών, θα σκοτώσουν τον Ορφέα τυφλωμένες από το πάθος τους γι’ αυτόν κι από το μίσος τους προς την αγαπημένη νεκρή σύντροφό του την Ευρυδίκη που τόσο αγαπούσε ο Ορφέας και δεν γύριζε να τις κοιτάξει, τον σκοτώνουν και πετούν το σώμα του στον Έβρο. Κόκκινα και πάλι τα νερά του Έβρου, πλημμυρίζει ο κάμπος της Θράκης, το ποτάμι, το Ιερό Ποτάμι, ο Έβρος κατοικία δύο θεών. Ορμούν τα κόκκινα νερά στην πεδιάδα και τους κάμπους και την άνοιξη οι Θράκες μαζεύουν και πάλι πλούσια σοδειά καρπών.

Πόνος αφόρητος για το χαμό του θεού Ορφέα, του θεού που τους δίδαξε τη θρησκεία και τους γνώρισε του θεούς, από τους Θράκες που τώρα λατρεύουν διπλά το Ιερό Ποτάμι, «ναό» δύο θεών τους.

Πονούν και τα πανύψηλα δέντρα στις όχθες του Έβρου, βλέποντας το δεύτερο τούτο κακό να συμβαίνει μπροστά τους, πονούν οι Ιτιές, θροΐζουν τα φύλλα τους από το φύσημα του θεού Βορέα μα όταν έρθει η Άνοιξη, άλλες σηκώνουν ψηλά το κεφάλι τους με τις ακραίες φούντες τους βαμμένες στο λευκό όπως και τα άνθη τους, ένδειξη τιμής στον Ορφέα και τον Έβρο, «ένδειξη τιμής και μνήμης» και, άλλες, έγειραν από τότε τα πανέμορφα κλαδιά τους και φρουροί ακοίμητοι του ποταμού – με τις βαθιές τους ρίζες, με τα ασημοπράσινα γερμένα κλαδιά τους θρηνούν αιώνια το χαμό των δύο θεών, Κλαίουσες Ιτιές.

Ιτιές κλαίουσες

Οι κλαίουσε ιτιές

Το είδος Salix babylonica, γνωστό με την κοινή ονομασία ιτιά η κλαίουσα, είναι δέντρο με κρεμάμενα κλαδιά που κατάγεται από την Ανατολή και καλλιεργείται στους κήπους ως καλλωπιστικά.

Αιώνες ρέει το Ιερό Ποτάμι, Έβρος, αιώνες γη αρχαίου λαού των Θρακών η Θράκη, αιώνες κλαίει γυρτή τον χαμό του Έβρου και του Ορφέα η Κλαίουσα Ιτιά.

Έβρος: ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Βαλκανικής Χερσονήσου, 312 χλμ. διατρέχει στην Βουλγαρία και σε ελληνικό έδαφος 3.340 τ. χλμ. Το φυσικό όριο Ελλάδας – Τουρκίας με τη συνθήκη της Λωζάννης (1923). Στο Δέλτα του ποταμού Έβρου: σύμπλεγμα υδροβιότοπων, περιοχή με 350 είδη φυτών, παραποτάμιου δάσους με πολλά δέντρα -μεταξύ τους και η ιτιά- τόπος διαχείμασης σπάνιων πουλιών και σταθμού για ανάπαυση μεταναστευτικών πτηνών.

Ιτιά: κοινή ονομασία φυτών του γένους Salix, 300 περίπου τα είδη της, στην Ελλάδα πιο κοινό το είδος Salix aibd, με ύψος 7.25 μ., υπόλευκα κλαδιά στην κορυφή και λευκά άνθη που εμφανίζονται την άνοιξη.

Στις όχθες των ποταμών συναντάται η Ιτιά, η δε δημοφιλής κλαίουσα Ιτιά καλλιεργείται στους κήπους για καλλωπιστικούς σκοπούς (είδος Salix baby ionica από την Ανατολή).

Διασκευή του Θρακικού μύθου Κάσσανδρος – Έβρος – Ορφέας από το περιοδικό «Φιλολογική Πρωτοχρονιά, Αθήνα, 1967».Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: