Εκρηκτική η κατάσταση με την αποίμενη κτηνοτροφία στο νησί της Ικαρίας

Ο δήμος Ικαρίας με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ Κ. Αδαμιδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ Ν. Κατρακαζο, τον Έπαρχο Ικαρίας – Φούρνων κ. Π. Γενούζο, την Αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου, την Δ/νση Δασών Σάμου, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Περιφερειακή Δ/νση Αττικής – Αιγαίου (υπ, όψιν κ. Σοφίας Ταλαγάνη), τον Σύλλογο κτηνοτρόφων Ικαρίας, όπου τους ενημερώνει (άλλη μια φορά) για το οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο νησί εδώ και χρόνια με την αποίμενη κτηνοτροφία, με τις διαδικασίες μίσθωσης βοσκοτόπων αλλά και με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Τονίζει δε ότι: βρίσκεται σε αδιέξοδο με το τεράστιο αυτό πρόβλημα και για αυτό ζητάει την αρωγή όλων, για την δημιουργία, με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και δήμος) μεικτών συνεργείων για τη σύλληψη ή φόνευση των ανεπιτήρητων ζώων, το κόστος των συνεργείων θα επιβαρύνει τόσο τον Δήμο Ικαρίας όσο και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και να γίνεται άμεση εκποίηση ή διάθεση σε κοινωφελή ιδρύματα των συλληφθέντων ζώων.

«Τα παραπάνω μέτρα πιστεύουμε ότι θα δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της ανεπιτήρητης κτηνοτροφίας, γεγονός που πήρε εκρηκτικές διαστάσεις με τη παροχή επιδοτήσεων χωρίς ουσιαστικό έλεγχο…» τονίζει και καταλήγει: «Σε αυτή την κατεύθυνση ζητούμε:

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, ακολουθώντας το παράδειγμα της τότε Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου για την αντιμετώπιση της ανεπιτήρητης κτηνοτροφίας, του οποίου κομβικό σημείο ήταν η άμεση εκποίηση των ζώων που προκαλούσαν ζημιές. Όπου με δυο διαδοχικές γνωμοδοτήσεις παρείχε νομική κάλυψη στο όλο εγχείρημα, καθώς και στους ανθρώπους που είχαν επιφορτισθεί με την ευθύνη της φόνευσης των ανεπιτήρητων ζώων. Να εκδώσει ανάλογες γνωμοδοτήσεις που δίνουν την άδεια σε κάποια άτομα, από τον σύλλογο των κτηνοτρόφων, τον κυνηγητικό σύλλογο Ικαρίας, μαζί με την Αστυνομία, να δημιουργήσουν συνεργείο που θα μπορεί να τουφεκίζει τα ανεπιτήρητα ζώα ως θηράματα που δεν μπορούν να συλληφθούν μέσα στα καλλιεργημένα κτήματα.

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, να απαντήσουν επί της ουσίας σε όσα περιγράφονται στην 110-2017 (Συνημμένο 3), απόφαση του Δ.Σ και την σχετική αλληλογραφία, διαφορετικά να απαντήσουν στην κοινωνία γιατί υπονομεύουν την προσπάθεια του δήμου να αντιμετωπιστεί με νόμιμο και οριστικό τρόπο το θέμα των βοσκοτόπων στην Ικαρία.

Από την Δ/νση Δασών Σάμου, το Δασονομείο Ικαρίας, τη Θηροφυλακή, να πράξουν τα δέοντα για την εφαρμογή των αστυνομικών Διατάξεων Βοσκής που έχουν εκδοθεί για την Ικαρία. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις έχουν ληφθεί με σκοπό την προστασία υπερβοσκημένων και σε κάποιες περιπτώσεις ερημοποιημένων περιοχών, του Δήμου μας από τη συνεχή, ανεξέλεγκτη και παράνομη παρουσία σε αυτές, υπέρμετρα μεγάλου αριθμού αιγοπροβάτων.

Από τον σύλλογο των κτηνοτρόφων να ενημερώσει τα μέλη του και όσους φέρονται ως κτηνοτρόφοι για την υποχρέωση απομάκρυνσης των ζώων τους από τις περιοχές που απαγορεύεται η βοσκή.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι είναι ευπρόσδεκτη προς διερεύνηση κάθε πρόταση που θα μπορεί να εφαρμοστεί και να συμβάλει στην επίλυση του ανωτέρω προβλήματος.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας».

ΕΡΤCategories: ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΙΚΑΡΙΑ

Tags:

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: