Για τον Νικολούδη Μιχάλη (Συνθέτη)

Γεννημένος στον Πειραιά με καταγωγή από Χίο και Ικαρία, ο Μιχάλης Νικολούδης είναι ένας εμπνευσμένος μουσικός που καθόρισε με το στίγμα του την ελληνική έθνικ σκηνή. Μετά από πλούσια δισκογραφική καριέρα η μουσική του είναι πλέον χαρακτηριστική και ο ήχος της μαντόλας του αναγνωρίσιμος.

Michalis_Nikoloudis_bw_promo1

Έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Ross Daly, ο Γιώργος Μαγκλάρας, ο Arto Tuncboyaciyan, ο Haig Yazdjian, η Γιώτα Βέη, ο Dragan Dautovski και άλλοι. Έχουν μείνει πλέον στην ιστορία οι μεγάλες συναυλίες που είχε δώσει μαζί με τον Omar Faruk Tekbilek στην Ελλάδα, στα Σκόπια και στο Ισραήλ.

Το 1995 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «ΑΙΟΛΙΑ» (LM001, LIBRA MUSIC), με τη συμμετοχή του Omar Faruk Tekbilek και άλλων πολύ σημαντικών ελλήνων μουσικών. Η «ΑΙΟΛΙΑ» είναι δίσκος σταθμός στην ελληνική δισκογραφία και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως το σημείο εκκίνησης της ελληνικής έθνικ.

Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ ακούστηκαν και ακούγονται από όλα τα ραδιόφωνα, αλλά και επενδύουν ντοκιμαντέρ, αφιερώματα, τηλεοπτικές διαφημίσεις, τηλεοπτικά ρεπορτάζ κλπ. Ο ήχος της «ΑΙΟΛΙΑΣ» έχει ταυτιστεί πλέον με τον ήχο του Αιγαίου.

Το 1995 επίσης κυκλοφορεί το δίσκο «ΧΡΗΣΜΟΣ» (LIBRA MUSIC, LM006) συνεχίζοντας και αναπτύσσοντας τη μουσική του αναζήτηση που καταγράφηκε για πρώτη φορά στο ‘ΑΙΟΛΙΑ’. Είναι ένα εξαίρετο άλμπουμ μόνο με οργανικά κομμάτια που καταξιώνει πλέον το Νικολούδη στην ελληνική μουσική.

Ο «ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ» (LIBRA MUSIC, LM009) κυκλοφορεί το 1997. Εδώ ο Νικολούδης γράφει πάνω σε στίχους του Ηλία Κατσούλη θαυμάσια λυρικά τραγούδια που τα ερμηνεύει η Σοφία Τσέρου (πρωτοεμφανίστηκε στο ‘ΑΙΟΛΙΑ’). Το 1998 κυκλοφορεί το άλμπουμ «ΓΑΙΑ» με τη φωνή της μεγάλης ερμηνεύτριας του δημοτικού μας τραγουδιού και όχι μόνο Γιώτας Βέη. Στο ΓΑΙΑ ο Νικολούδης ενορχηστρώνει και διασκευάζει παραλογές, παραδοσιακά τραγούδια που ερμηνεύονταν μόνο από φωνή.

Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το single «TERRA MUSICA» από την «FM records». Το 1999 κυκλοφορεί το άλμπουμ του «1922, από την Ασία στην Ευρώπη» (FM records) που παρακολουθεί μουσικά την πορεία των ελλήνων μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Συνεχίζοντας την πλούσια δισκογραφική του πορεία συνθέτει τα άλμπουμ «DEJA VU» (2001, Sony Classical) και «Γύρω μου κι Εντός» (2003) συστήνοντάς μας τη φωνή του Γιάννη Χαρούλη. Το Δεκέμβριο του 2005 κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Μιχάλη Νικολούδη, οι «ΓΥΝΑΙΚΕΣ», με τραγούδια ερμηνευμένα από την Σωτηρία Λεονάρδου και τη Φωτεινή Βελεσιώτου και πάνω σε στίχους της Μάγδας Παπαδάκη.

Το 2014 κυκλοφορεί το «AEOLIA 2»,όπου είναι έντονη η παρουσία της Μεσογείου, των αισθαντικών ήχων και αρωμάτων της, σε ένα μουσικό ταξίδι που φέρει την υπογραφή του έμπειρου, πολυτάλαντου και καταξιωμένου συνθέτη.

Ο Μιχάλης Νικολούδη έχει γράψει τραγούδια που αφορούν το νησί μας.

Δισκογραφία
Προσωπικοί Δίσκοι

1995 Αιολία
1997 Χρησμός
1997 Μελισσόκηπος
1998 Gaia
1998 Terra Musica
1999 1922/Απ’ την Ασία στην Ευρώπη
2001 Deja Vu
2003 Γύρω μου κι εντός
2003 Συναπάντημα
2004 Reconstruction
2005 Γυναίκες
2006 Magenta
2006 Νύχτα στο Αιγαίο
2007 Απόψε θα διαρρήξω τη σελήνη
2014 «AEOLIA 2»

πηγές:

  1. http://www.musiccorner.gr/?p=101219
  2. http://mousikorama.gr/site/biography/248-nikoloudis


Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΙΚΑΡΙΑ, ΧΙΟΣ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: