Τα Εσόδια της Θεοτόκου & Ο πόλεμος των πορτοκαλιών…

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Εσόδια ή Εισόδια της Θεοτόκου, μεγάλη εορτή της Ορθοδόξου Πίστεως με την οποία τιμάται η είσοδος της μικρής Μαρίας στον Ναό του Σολομώντος. Ναι, είναι η ημέρα που το γηραιό ζευγάρι Ιωακείμ και Άννα θα φέρουν και θα παραδώσουν στον ιερέα του Ναού τον Ζαχαρία τη τρίχρονη κορούλα τους Μαρία τηρώντας το τάμα που είχε κάνει η Άννα αν ποτέ αποκτήσει παιδί-ήταν υπερήλικη- που τόσο το επιθυμούσε καθώς και ο σύζυγος της Ιωακείμ θα το αφιέρωνε στην υπηρεσία του Θεού.

21 του Νοέμβρη η εορτή της Εσόδου-Εισόδου της Μαρίας στον Ναό, Εμφάνιση- Presentazione della Beata Vergine Maria- της Μαριάμ στο Ναό για τους Καθολικούς, που τιμούν το γεγονός την ίδια μέρα με τους Ορθόδοξους.

Πάμπολλοι οι Ναοί, Μοναστήρια, παρεκκλήσια κι εξωκλήσια αφιερωμένα στην Εορτή των Εσοδείων της Θεοτόκου εμείς πάμε στο Άργος και στη ιστορική Μονή της Παναγίας Κατακεκρυμμένης ή Πορτοκαλούσας που πανηγυρίζει 21 του μήνα, ο Ναός της είναι αφιερωμένος στα Εσόδια της Θεοτόκου και συνδέεται με πολλά εκκλησιαστικά και ιστορικά γεγονότα του Άργους-ιδίως των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης και που η ιστορία της χάνεται μέσα στους αιώνες…

argos

Μονή Παναγίας Κατακεκρυμμένης- Πορτοκαλούσας, Άργος

Άργος. Λοιπόν, και στην αρχαία πόλη και ακρόπολη Λάρισα στην ΒΑ της πλευρά της ακρόπολης και πάνω σε βράχο ο ιερός Ναός της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης ή Πορτοκαλούσας που πρώτη γραπτή αναφορά γι αυτήν συναντάμε το 1715.

Παναγία Κατακεκρυμμένη: Μέσα στη σπηλιά όπου σήμερα ο Ναός και κρυμμένη κάτω από το βράχο βρέθηκε σύμφωνα με την προφορική παράδοση και κατά θαυματουργό τρόπο η εικόνα που έδωσε κι αυτό το προσωνύμιο στη Μονή.

Εικόνα- έργο τέχνης ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας-, αγνώστου αγιογράφου, αγνώστου χρόνου δημιουργίας και με μια εξαιρετική ιδιομορφία: είναι δημιουργία δίφυλλη. Στο αριστερό εικονίζεται η Παναγία Γλυκοφιλούσα που σκύβει στο παιδί της με αγάπη και στο δεξί φύλλο η ίδια επικάλυψη με δυο πρόσθετες άγνωστες μορφές αγίων στο βάθος.

Παναγία Πορτοκαλούσα ή Πορτοκαλού: Το από πού πήρε το όνομα αυτό η Παναγία, Παναγία Πορτοκαλούσα, δεν είναι δύσκολο να το ανακαλύψουμε, αρκεί να κάνουμε μια βαθειά βουτιά στο χρόνο ,στην ιστορία και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού… Βάθη των αιώνων, στη σπηλιά του βράχου οι κάτοικοι της περιοχής διατηρούν λατρευτικό κέντρο,Ιερό της Ακραίας Ήρας.

Κατά την διεξαγωγή των εορτών που γινόταν προς τιμήν της Θεάς οι νέοι της περιοχής του Άργους συνήθιζαν να ρίχνουν μεταξύ τους αργιάχλαδα -άγρια αχλάδια- που φύτρωναν άφθονα στην περιοχή .Να σημειωθεί ότι το λατρευτικό ξόανο της θεάς το έφτιαχναν από ξύλο αγριαχλαδιάς και την εποχή εκείνη στις νύφες έδιναν καρπούς και κλαδιά αχλαδιάς. Αρχαίο έθιμο, με ονομασία των εορτών βαλλαχράδες, βάλλω+ αχράδα. Κτυπώ με αχλάδι, τα κλαδιά και οι καρποί του αρχαίου αυτού δέντρου θεωρούνταν σημάδια της ευτυχίας ενός γάμου και της τεκνοποιίας. Οι αιώνες κύλησαν, η Θρησκεία άλλαξε, δεν άλλαξε όμως το έθιμο του φρουτοπόλεμου… Στον κάμπο της Αργειακής γης φύτρωσαν-καλλιεργήθηκαν πορτοκάλια που πήρανε τη θέση των αγριαχλαδιών στο αρχαίο αυτό έθιμο και την ημέρα που η Πορτοκαλούσα πανηγύριζε -21 Νοεμβρίου- εκκλησιαζόντουσαν οι αρραβωνιασμένοι και οι νιόπαντροι, στους οποίους στο τέλος της λειτουργίας πετούσαν πορτοκάλια για να είναι ευτυχισμένη η ζωή τους.

Πορτοκάλια… ίσως γιατί όπως διαβάζουμε στο βιβλίο Βότανα-Μαγικές Ιδιότητες(σελίδα168), από τα αρχαία χρόνια το πορτοκάλι είχε τις ιδιότητες: Αγάπη, μαντεία, τύχη, χρήμα και πολλές μαγικές χρήσεις. Ανάμεσα τους η χρήση των αποξηραμένων σπόρων και φλοιού του πορτοκαλιού σε φυλαχτά αγάπης και χρήση των ανθέων της πορτοκαλιάς σε ανάλογα φυλαχτά για καλοτυχία στο γάμο. Λένε, ότι όταν τρώτε ένα πορτοκάλι σκεφτείτε μια ερώτηση που θέλετε να απαντηθεί με ένα ναι ή όχι και μετρείστε τα κουκούτσια του πορτοκαλιού. Εάν ο αριθμός του είναι μονός, η απάντηση θα είναι όχι, ενώ αν είναι ζυγός η απάντηση στο ερώτημα σας θα είναι ναι…

Δοξασίες ή όχι γεγονός είναι ότι ο Κώστας Μπαζαίος στο βιβλίο του 100 ΒΟΤΑΝΑ 2000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ αναφέρει ότι επειδή η πορτοκαλιά παράγει ταυτόχρονα φύλλωμα άνθη και καρπούς γι αυτό και θεωρείται σύμβολο μεγάλης γονιμότητας συνδεδεμένη από παράδοση με το γάμο.

Πορτοκάλια ή χρυσά μήλα των Εσπερίδων για τους προγόνους μας με τις μοναδικές δραστικές ουσίες και ευεργετικές για τον άνθρωπο θεραπευτικές ιδιότητες-βήχα, διαβήτη, βρογχοκήλη, αρθριτικά κ.λπ.-, πορτοκάλια στο πανηγύρι της Παναγίας Πορτοκαλούσας στο Άργος πετούν στους αρραβωνιασμένους και νιόπαντρους… η Παναγία πήρε το προσωνύμιο αυτό για να προστατεύει τους ντόπιους παραγωγούς του είδους, φεστιβάλ πορτοκαλιού γίνετε κάθε καλοκαίρι στην Κρήτη αλλά εμείς φεύγουμε λίγο από το θέμα για να …

Ο πόλεμος των πορτοκαλιών- Battaglia delle arance.

Iβρέα-Ιταλία: Η μάχη των Πορτοκαλιών- Τορίνο/Ιταλία.

…πάμε Ιταλία, Τορίνο και λίγο παραδίπλα στην μικρή πόλη Ιβρέα όπου στη κορύφωση του καρναβαλιού της και τις 3 τελευταίες μέρες διεξάγεται με μεγάλο φανατισμό η αναπαράσταση μεσαιωνικής εξέγερσης όταν οι κάτοικοι της Ιβρέας επαναστάτησαν για αδιευκρίνιστους λόγους κατά του βασιλιά συγκεντρώθηκαν και άρχισαν να πετροβολούν τους στρατιώτες του βασιλικά. Από τη μια η φρουρά του τύραννου-βασιλιά πάνω σε άρματα κι από την άλλη ο λαός… Κι άρχισε ο πετροπόλεμος… Κι αρχίζει τώρα … ο πορτοκαλοπόλεμος με πορτοκάλια εισαγόμενα από την Σικελία, στο έθιμο που σηματοδοτεί την επανάσταση του λαού κατά των αρχόντων την περίοδο του Μεσαίωνα, έθιμο που διατηρήθηκε ως τουριστική ατραξιόν της πόλης κατά την διάρκεια του καρναβαλιού μόνο που οι πέτρες έδωσαν τη θέση τους στα πορτοκάλια, Φρουροί του βασιλιά από τη μια λαός από την άλλη ότι αν επιλέξετε να ντυθείτε αν βρεθείτε εκεί στο καρναβάλι πορτοκάλια και μάχη μέχρι τελικής πτώσης… Αυτά κατά τον Μάρτη…

Νοέμβρη 21, Άργος , Μονή Παναγίας Κατακεκρυμμένης, Παναγίας Πορτοκαλούσας… Ορθόδοξη παράδοση, Ορθόδοξη Πίστη, η μικρή Μαρία με τη βοήθεια των γηραιών γονέων της ανεβαίνει τα 15 σκαλιά του Ναού του Σολομώντα… Κυρία και Δέσποινα Ουρανού και Γης μας περιμένει να πανηγυρίσουμε μαζί της …. με ή χωρίς πορτοκάλια στο Άργος…

Στη Μονή Παναγίας Κατακεκρυμμένης μονάζουν οι ιερομόναχοι πατέρες Ιωσήφ & Μακάριος Δρόσος.

Βασικό βοήθημα: Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού.Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: