Από το διήμερο εκδηλώσεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο Καραβόσταμο

Στα πλαίσια της πολιτικής και πολιτιστικής δράσης  που αναπτύσσει αυτή την περίοδο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην Ικαρία, ξεχώρισε το διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώθηκε την Παρασκευή 31 Ιούλη και το Σάββατο 1 Αυγούστου,  από την Κ. Ο. Καραβοστάμου του ΚΚΕ και την Τ.Ο. Ικαρίας της ΚΝΕ.

Karavostamo

Κατά την 1η μέρα των εκδηλώσεων έγινε επίσκεψη στο βουνό πάνω από το Καραβόσταμο,  στη θέση Πελεκητό, όπου καταγράφηκε η τελευταία και μια από τις πιο σκληρές συγκρούσεις των ηρώων του ΔΣΕ, γνωστή ως «Μάχη της Σχίζας», με τις δυνάμεις του αστικού κράτους που είχαν στρατοπεδεύσει  στο νησί.

Η 2η  μέρα των εκδηλώσεων, έδωσε ένα σαφές δείγμα «για τον κόσμο για τον οποίο πάλεψαν και έδωσαν την ζωή τους οι αγωνιστές του ΔΣΕ», με την παρουσίαση των απίστευτων επιτευγμάτων στην Υγεία που είχαν επιτύχει οι λαοί που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό, όπως ο λαός της ΕΣΣΔ.

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι μια ακόμα συμβολή στην συνολική προσπάθεια των κομμουνιστών να αναδειχτεί στις νεώτερες γενιές  η εποποιία του ΔΣΕ, η  πρώτη ένοπλη ταξική πάλη με οργανωτή και καθοδηγητή το ΚΚΕ.  Πώς η Ικαρία έδωσε το δικό της αγωνιστικό παρών  σε αυτή την μεγάλη υπόθεση. Αλλά και να συνδεθούν αυτές  οι λαμπρές σελίδες που έγραψε τότε το εργατικό, λαϊκό κίνημα της χώρας μας, με το σήμερα, εμπνέοντας και επιβεβαιώνοντας ότι το μέλλον του κόσμου δεν είναι η εκμετάλλευση, η φτώχεια και η ανεργία, ο σφαγιασμός των λαϊκών αναγκών όπως στην Υγεία,  οι πόλεμοι, η προσφυγιά, για τα κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών των μεγαλοξενοδόχων, με λίγα λόγια η  καπιταλιστική βαρβαρότητα. «Είναι ο άλλος κόσμος ο σοσιαλισμός».

Υψώθηκε η κόκκινη σημαία στη θέση «Πελεκητός»

Η εκδήλωση στη θέση Πελεκητός ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα όταν Κνίτες και άλλοι νεολαίοι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ξεκίνησαν να διασχίζουν την δύσβατη περιοχή, με προορισμό τη σπηλιά που χρησιμοποιούσαν σαν κρησφύγετο οι αντάρτες του ΔΣΕ, εκεί όπου στις 6 Ιούνη του 1949 έγινε η «Μάχη στης Σχίζας» με απολογισμό έναν νεκρό τον Διαμαντή Διαμαντή, αξιωματικό του ΕΛΑΣ, Διοικητή του Συντάγματος της Εύβοιας και τον βαρύ τραυματισμό του Θεολόγου Τσούνου.  Σε αυτή την θέση οι νεολαίοι ύψωσαν την κόκκινη σημαία.

4pel

Η ύψωση της κόκκινης σημαίας στο όρος Πελεκητός

Ακολούθησε ο σύντομος χαιρετισμός από την Ελένη Κούβαρη, γραμματέα της Κ.Ο. Καραβοστάμου, μπροστά στην τιμητική πλακέτα που έχει τοποθετηθεί λίγο πιο κάτω από το σημείο της μάχης.  «Η Οργάνωσή μας –  ανέφερε –  προσπαθεί να μεταδώσει στις νέες γενιές τα ιδανικά για τα οποία πάλεψε ο λαός και η νεολαία στην μεγάλη αυτή αναμέτρηση. Γιατί η ιστορία είναι μνήμη και δράσηΓιατί η ταξική πάλη δεν σταματάει ούτε  στιγμή. Γιατί το μέλλον του κόσμου είναι ο σοσιαλισμός».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο γραμματέας της Τ.Ε. Ικαρίας – Φούρνων του ΚΚΕ Αποστόλης Δημόπουλος, ο οποίος επισήμανε: « Οι ήρωες της ταξικής πάλης μας άφησαν ιερή παρακαταθήκη να συνεχίσουμε τον αγώνα και τις θυσίες τους, χωρίς να λογαριάζουμε κόπο, φόβο και τρομοκρατία για να απαλλαγούμε επιτέλους από το βραχνά αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος».

Τόνισε ότι: « Αυτή η παρακαταθήκη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σήμερα που διανύουμε περίοδο με μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τον ελληνικό λαό, εξαιτίας των νέων αντεργατικών μέτρων που παίρνονται αυτή την περίοδο με ρυθμούς πολυβόλου από την κυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα να παροτρύνουν για περισσότερα προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα ο ήχος των τύμπανων του πολέμου ολοένα και μεγαλώνει για την περιοχή μας, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στους οποίους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπλέξει το λαό και τη χώρα ως το λαιμό, για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης που διεκδικεί μερδικό από την λεία των ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών των λαών της ευρύτερης περιοχής».

Είπε ακόμα ότι: « Η ελληνική αστική τάξη και τα κόμματά της συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις και αποστολές που καταπατούν δικαιώματα άλλων λαών. Η πολιτική τους κινείται στις ράγες των ανταγωνισμών και έχουν το στίγμα της συνενοχής σε περίπτωση π.χ. ιμπεριαλιστικού πολέμου με την Τουρκία.

Ο λαός μας σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να τρέφει καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη και τα κόμματά της, που θα τον έχουν σύρει στον πόλεμο, και οι ευθύνες επιβάλλεται να καταλογίζονται από σήμερα.

Θα πρέπει, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, όπως τοχει ξανακάνει στο παρελθόν, να οργανώσει τη δική του πάλη για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και ταυτόχρονα, αντλώντας και από την ιστορική εμπειρία, να καταφέρει να βγει ο ίδιος νικητής και ο μεγάλος ηττημένος να είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, που γεννά πολέμους, επεμβάσεις, δυστυχία».

Απεύθυνε το κάλεσμα στο λαό της Ικαρίας, τους νέους και τις νέες του νησιού « να προβληματιστούν παραπέρα για τα δεινά που προκαλεί η σαπίλα του σημερινού συστήματος και τη μεγάλη σημασία που έχει για τη ζωή τους η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών αγροτών, των επαγγελματιών, να σκεφτούν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους και τη μεγάλη σημασία της πάλης για το σοσιαλισμό».

Η εκδήλωση της 1ης μέρας έκλεισε με απαγγελία του «Όρκου του μαχητή του ΔΣΕ».

Η 2η μέρα των εκδηλώσεων έγινε στη πλατεία του χωριού Καραβόσταμο. Η γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Ελένη Κούβαρη επισήμανε ότι:

«Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού να καλυφθούν τώρα όλες οι θέσεις με μόνιμο προσωπικό στο νοσοκομείο Ικαρίας, τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία». Τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης της πανδημίας και μαζί με αυτούς οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, στους δήμους, στα μέσα μεταφοράςοι ναυτεργάτες, οι μεταλλεργάτες, απέδειξαν «ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές  της κοινωνίας και ποιοι είναι οι κηφήνες που ζουν σε βάρος του λαού. Πόσο αληθινό είναι το σύνθημά μας, χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

mnimeio karavostamo

Μνημείο στην περιοχή που έγινε η μάχη της Σχίζας

Βασική ομιλήτρια ήταν η Ειρήνη Καρναβά Ντε λα Κρουζ, μέλος του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» η οποία αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του λαού της ΕΣΣΔ στην Υγεία. Ενδεικτικά ανέδειξε πώς μέσα σε ελάχιστο χρόνο καταπολεμήθηκαν επιδημίες, έγιναν μαζικοί εμβολιασμοί.

Η πρόληψη ήταν το πρώτο και κύριο. Ειδική αναφορά έκανε στο πόσο υψηλό ήταν το επίπεδο των επιστημονικών ερευνών και πόσο γρήγορα είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν εμβόλια κατά των διαφόρων στελεχών της γρίπης που είχαν τότε καταγραφεί. Τα επιτεύγματά τους ήταν τέτοια ώστε «κάθε εργοστάσιο είχε την πολυκλινική του με τμήματα γενικής ιατρικής, παθολογίας, γυναικολογίας, ΩΡΛ, ορθοπεδικό κά », μέχρι σάουνα, ενώ τα παιδιά, πέρα όλων των άλλων, υποβάλλονταν σε σχολικές οδοντιατρικές εξετάσεις και λειτουργούσαν και ιδιαίτερες οδοντιατρικές κλινικές για νέους.

Η ομιλήτρια στάθηκε ιδιαίτερα και στην προσφορά σήμερα της Κούβας, στην καταπολέμηση του κορονοϊού.

Τόνισε ότι: « Ειδικά η πανδημία έδειξε ότι δεν μπορεί η Υγεία να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά  κριτήρια σαν κόστος για το κράτος, σαν ένας ακόμα τομέας κερδοφορίας για το κεφάλαιο » και πρόσθεσε: « Στις σημερινές συνθήκες φαίνεται για άλλη μια φορά η ανωτερότητα του σοσιαλισμού, ενός συστήματος που στο επίκεντρο είχε τον εργαζόμενο άνθρωποι και τις ανάγκες του. Ένα σύστημα που μέσω του κεντρικού σχεδιασμού και της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής  κατάφεραν να οικοδομήσουν το καλύτερο σύστημα Υγείας στο κόσμο», όταν  ο καπιταλισμός ακόμα και την Υγεία τη θέλει χρυσοφόρο εμπόρευμα και όπως φάνηκε ειδικά τώρα με την πανδημία, αυτό που μπορεί να «προσφέρει» είναι εκατόμβες νεκρών».

Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή δυο ντοκιμαντέρ:

«Όλα για τον Άνθρωπο» : Ένα 15λεπτο ντοκιμαντέρ για τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης στην Υγεία  και  το «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη».

Το επόμενο ραντεβού στο Καραβόσταμο ανανεώθηκε για την Παρασκεύη 7 Αυγούστου, ώρα 9 μ.μ., στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», με κενρικό ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και συναυλία με το μουσικό σχήμα της Ρίτας Αντωνοπούλου.Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΙΚΑΡΙΑ, ΚΚΕ

Tags:

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: