47 χρόνια μετά…

Στις 24 Ιουλίου του 1974 πέφτει η δικτατορία στην Ελλάδα λόγω της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, λίγες ώρες αργότερα επιστρέφει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φτιάχνοντας την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του 1974.

Στα μέσα Αυγούστου όντας πολύ δύσπιστος ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα και την 3η Σεπτέμβρη του 1974 ιδρύει το ΠΑΣΟΚ. Εκείνες τις μέρες  και μετά την κυπριακή τραγωδία, νομιμοποιείται το ΚΚΕ, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή καταργεί το ιδιώνυμο που είχε πρωτοεπιβληθεί στην Ελλάδα το 1929 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και σε διάφορες μορφές του ίσχυε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1974 καταργώντας την νομιμότητα του ΚΚΕ.

‘Ηταν η ώρα της μεγάλης αλλαγής που θα έφερνε τη μεταπολίτευση

Το ΠΑΣΟΚ στην αρχή δεν είχε ηγεμονικό ρόλο στην λεγόμενη κεντροαριστερά αλλά σύντομα θα τον αποκτούσε. Στις πρώτες εκλογές της 17ης Νοεμβρίου του 1974 το ΠΑΣΟΚ βγαίνει 3ο με 13,58%, ενώ το εναπομείναν κόμμα του Πατέρα του-γέρου της δημοκρατίας,η Ένωση Κέντρου με αρχηγό τον Γεώργιο Μαύρο, παίρνει την 2η θέση με 20,42% και την 4η θέση παίρνει η ενωμένη αριστερά (ΚΚΕ-ΚΚΕ Εσωτερικού, ΕΔΑ) με ποσοστό 9,47%.

Το ΠΑΣΟΚ στηριζόταν εκείνη την περίοδο κυρίως στο αντιδικτατορικό ΠΑΚ, όπου ήταν και η μετεξέλιξή του. Ο Ανδρέας όμως ήξερε να σαγηνεύει τα πλήθη. Είναι η περίοδος που κυριαρχεί η αντιαμερικανική και αντιΝΑΤΟϊκή χροιά στην πολιτική του κόμματος αυτού. Ο Ανδρέας σιγά-σιγά καθίσταται ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (κάτι στο οποίο συνέβαλαν και οι διαγραφές διαφωνούντων από το Κόμμα, όπως στελεχών της «Δημοκρατικής Άμυνας» και τη νεολαίας).

Στις 11 Δεκεμβρίου 1974 ο Kωνσταντίνος Kαραμανλής λέει στη Bουλή «H Eλλάς ανήκει εις τον δυτικόν κόσμο». Ο Παπανδρέου του απαντά «Προτιμούμε να ανήκουμε εις τους Έλληνας». Η ιστορία της φράσεως αυτή πολλή παλιά αλλά το σημαντικό είναι πως η φράση αυτή σαγηνεύει τα πλήθη που βλέπουν κάτι πέρα από τη δεξιά να έρχεται.

Ιδού και η αντιπαράθεση

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν στην διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου του 1974 έθετε ως σκοπό δράσης την:

  • Εθνική Ανεξαρτησία
  • Λαϊκή Κυριαρχία
  • Κοινωνική Απελευθέρωση και
  • Δημοκρατική διαδικασία.

Δεν ξέρουμε τι ακριβώς από αυτά επετεύχθη αλλά αυτό που έχει σημασία, είναι πως το ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο ρούφηξε στην κυριολεξία τον χώρο του κέντρου και της αριστεράς, κάτι που φάνηκε και με τα εκλογικά αποτελέσματα του 1977. όπου πήγε στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φέρνοντας στην 3η θέση το κόμμα του πατέρα του Ανδρέα με 11,95%, όταν το ΠΑΣΟΚ από το 13,58% πήγε στο 25,34% χωρίζοντας και την αριστερά σε στρατόπεδα, αφού η ενωμένη αριστερά του 1974 γίνεται ΚΚΕ με 9,36% και Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων (ΚΚΕ Εσωτερικού-ΕΔΑ-Σοσιαλιστική πορεία-Σοσιαλιστική πρωτοβουλία-χριστιανική δημοκρατία) με ποσοστό 2,72% (είχε 2 βουλευτές γιατί δεν ίσχυε το όριο του 3%).

Τον Οκτώβριο του 1981 το ΠΑ.ΣΟ.Κ., μετά από μία φορτισμένη προεκλογική περίοδο, με το σύνθημα «Αλλαγή» και «Η Ελλάδα στους Έλληνες», κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48% και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 173 βουλευτές, σχηματίζοντας την πρώτη αυτοδύναμη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κέρδισε και τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την ίδια ημέρα, με 40,12% και δέκα ευρωβουλευτές. Σε εκείνες τις εκλογές μπήκαν μόνο τρία κόμματα στην βουλή (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΚΚΕ), όλα τα άλλα στηριζόμενα στα ψευτοδιλήμματα που έθετε ο Ανδρέας, δανείσαν ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ  βέβαια δεν ήταν ο αρνητικός μοχλός σε όλα, όμως ειδικά την πρώτη περίοδο ακολούθησε μια εσωτερική σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα την διαγραφή μελών της ΚΕ του κόμματος (Νίκος Καργόπουλος, Στάθης Παναγούλης κ.α) και τη δημιουργία μικρότερων κομμάτων, όπως το ΑΣΚΕ(Νίκος Καργόπουλος) ή την Ενιαία Σοσιαλιστική Παράταξη της Ελλάδος (Στάθης παναγούλης).

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να φέρει μια αλλαγή που στην Ελλάδα δεν ταίριαζε

‘Ήρθε σε επαφή με τους αδέσμευτους, όπως τον Αραφάτ ή τον Καντάφι και βεβαίως τον Ούλοφ Πάλμε, αναγνώρισε την εθνική αντίσταση και έκανε την μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1982 (ν. 1268/1982) για την λειτουργία των ΑΕΙ, όπου οι φοιτητικοί σύλλογοι απέκτησαν θέση στα όργανα διοίκησης των σχολών τους (ονομάστηκαν όργανα συνδιοίκησης) και τα ΚΑΤΕΕ μετατράπηκαν σε ΤΕΙ. Το 1985 έγινε και η μεταρρύθμιση στην μέση εκπαίδευση ( Ν. 1566/85), ο επιθεωρητής εκπαίδευσης αντικαταστάθηκε από τον σχολικό σύμβουλο. Επίσης ιδρύθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά καθιέρωσε και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και την 1η Ιανουαρίου 1987 τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), που εκείνη την περίοδο συντελεστής του ήταν 6% για είδη λαϊκής κατανάλωσης, 18% για υπηρεσίες και 36% για είδη πολυτελείας.Σήμερα ο φόρος ορίζεται σε 24% οριζοντίως με ελάχιστες πλέον εξαιρέσεις.

Τα πανηγύρια της αριστεράς

Είναι αλήθεια πως πολλοί αριστεροί πανηγύρισαν την νίκη του ΠΑΣΟΚ βλέποντας στο πρόσωπο του Ανδρέα κάποιον που μπορούσε έστω και εν μέρει να τους δικαιώσει. Ενδεχομένως να είχαν δίκιο και όντως θα βλέπανε κάποια από αυτά που έταξε ο Ανδρέας να γίνονται πραγματικότητα, αλλά ως συνήθως υπολογίσαμε χωρίς τον ξενοδόχο. Το Ελληνικό χρέος το 1980 ήταν 8 δις Ευρώ, το 1990 ήταν 46,4 δις Ευρώ, ο Ανδρέας έβαλε την Ελλάδα μέσα 38,4 δις Ευρώ.

Αποτέλεσμα εικόνας για χρεος Ελλαδας
Το χρέος της Ελλάδος ανά έτη

Το χειρότερο πράγμα που έκανε ο Παπανδρέου ήταν οι εθνικοποιήσεις.Κρατικοποιήθηκαν επιχειρήσεις που ανήκαν σε πολύ ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες: η ΛΑΡΚΟ και η ΠΥΡΚΑΛ, τα τσιμέντα ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, η Ελληνική Χαλυβουργία, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά της οικογένειας Νιάρχου, η Πειραϊκή-Πατραϊκή και η πολυεθνική ΕΣΣΟ-Πάππας. Η αριστερά βέβαια εκείνη την περίοδο το έβλεπε πολύ θετικά μιας και στο πίσω μέρος του μυαλού της υπήρχε το Σοβιετικό μοντέλο.

Το χρέος βέβαια μεγάλωνε αλλά ο πληθωρισμός έπεφτε αφού το 1981 το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε  πληθωρισμό της τάξης του 24,2% και παρέδωσε τον Ιούνιο του 1989 πληθωρισμό στο 13,1%, μία εντυπωσιακή βελτίωση της κατάστασης. Με την ανωμαλία όμως του 1989 και βεβαίως την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο πληθωρισμός  εκτινάχθηκε στο 20,4%. Το εθνικό εισόδημα στην πρώτη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε σημαντικά και γενικά αν και γνωρίζουμε τα αποτελέσματα με βάση τα θέλω των αριστερών της εποχής, ο Ανδρέας μια χαρά τα πήγε.

Η κυβέρνηση συνεργασίας του Συνασπισμού (ΚΚΕ-ΕΑΡ) με τη Νέα Δημοκρατία

8 χρόνια μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ ήρθαν δύο γεγονότα να αλλάξουν την πολιτική σκηνή της Ελλάδος, το πρώτο ήταν ένα παγκόσμιο γεγονός, ήταν η πτώση της ΕΣΣΔ, όπου ένωσε για τελευταία φορά την αριστερά στην Ελλάδα, δημιουργώντας τον Συνασπισμό της αριστεράς και της προόδου, το δεύτερο ήταν ένα εσωτερικό θέμα ενός σκανδάλου που είχε πολιτικά χαρακτηριστικά, το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο Ανδρέας βγήκε αθώος από την διαδικασία που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΝ-ΝΔ., παραπέμποντας τον Ανδρέα στο ειδικό δικαστήριο.

Η δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά

Η δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά άρχισε στις 16 Μαρτίου 1991, στην οποία δεν παρέστη ο Παπανδρέου, καταγγέλλοντάς την ως μεθόδευση των πολιτικών του αντιπάλων και σκευωρία εις βάρος του και εις βάρος του ΠΑΣΟΚ. Στη δίκη αυτή καταδικάστηκαν ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Γιώργος Πέτσος, ενώ ο συγκατηγορούμενός τους Μένιος Κουτσόγιωργας απεβίωσε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σκάνδαλο Κοσκωτά
Εξώφυλλο της εποχής με θέμα τη σύλληψη του Κοσκωτά

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε το μερίδιο της πολιτικής του ευθύνης όχι μόνο διότι στην περίοδο που δραστηριοποιήθηκε ο Γιώργος Κοσκωτάς ήταν πρωθυπουργός, αλλά και διότι σύμφωνα με τον ίδιο «η κυβέρνησή του δεν κατόρθωσε να εμποδίσει την οικονομική αναρρίχηση ενός ανθρώπου χωρίς επιφάνεια, που αποδείχθηκε εκ των υστέρων απατεώνας». Αρνήθηκε, όμως, την οποιαδήποτε σχέση με την ποινική πλευρά της υπόθεσης.

Χρόνια αργότερα στην τηλεοπτική εκπομπή «Ανατροπή» του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ότι μετάνιωσε για την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά τόνισε ότι προχώρησε σ’ αυτή την πράξη, καθώς ήθελε να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση.

Το ΠΑΣΟΚ ανασυγκροτείται και κερδίζει τις εκλογές του 1993

Το Σεπτέμβριο του 1990, συνήλθε το 2ο Συνέδριο του κόμματος. Παρά την κριτική που ασκήθηκε από τους συνέδρους, ο Ανδρέας Παπανδρέου επανεξελέγη δια βοής πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Στις αποφάσεις του συνεδρίου συμπεριλαμβάνεται η θέσπιση θέσης Γραμματέα, οι ποσοστώσεις γυναικών και συμμετοχή των τοπικών οργανώσεων στην επιλογή των υποψηφίων βουλευτών.

Τέλος, εξελέγη νέα Κεντρική Επιτροπή, στην ψηφοφορία για την οποία παρατηρήθηκαν περιστατικά νοθείας. Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ύστερα από πρόταση του προέδρου, εξελέγη ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Στις πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου του 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου, απαλλαγμένος πλέον από τις κατηγορίες, επιστρέφει θριαμβευτικά στην εξουσία με άνετη πλειοψηφία της τάξης του 47%. Αποφασίζεται η μεταστροφή της οικονομικής πολιτικής της χώρας, μπαίνοντας έτσι ουσιαστικά σε πορεία προς την ΟΝΕ. Επίσης, αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Ποντίων, δημιουργείται το ΑΣΕΠ (νόμος Πεπονή), ανακοινώνεται το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου και επιβάλλεται εμπάργκο στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Τον Απρίλιο του 1994 διεξήχθη το 3ο Συνέδριο του κόμματος. Το συνέδριο αυτό σημαδεύτηκε από τις διεργασίες για τη «μετά Παπανδρέου εποχή», αλλά και από την προσπάθεια κατάργησης του ασυμβιβάστου της ιδιότητας του γραμματέα του κόμματος με αυτή του στελέχους της κυβέρνησης, γεγονός που θα έδινε στον Άκη Τσοχατζόπουλο τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Τελικά η άρση του ασυμβιβάστου δεν επετεύχθη και ο Τσοχατζόπουλος εξελέγη και πάλι Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, επικρατώντας του Δημήτρη Τσοβόλα.

Τον Οκτώβριο του 1995 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εισήλθε σε μία κρίσιμη περίοδο εντάσεων και εσωκομματικών τριβών, καθώς από την Κεντρική Επιτροπή παραιτήθηκε ο Δημήτρης Τσοβόλας, για να ιδρύσει λίγους μήνες αργότερα το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα. Επίσης, μετά την είσοδο του Άκη Τσοχατζόπουλου στην κυβέρνηση, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής εξελέγη ο Κώστας Σκανδαλίδης. Λίγες μέρες αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήλθε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο μετά από κρίση της υγείας του.

Ο Παπανδρεόυ παραιτείται από την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο του 1996. Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με εισήγηση του Κώστα Σκανδαλίδη αποφάσισε τις διαδικασίες εκλογής του πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Την επόμενη μέρα η κοινοβουλευτική ομάδα επέλεξε ανάμεσα στους Κώστα Σημίτη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Γεράσιμο Αρσένη και Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, τον Κώστα Σημίτη ως νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Στις 23 Ιουνίου του 1996 απεβίωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και λίγες ημέρες αργότερα διοργανώθηκε το 4ο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με σκοπό την εκλογή νέου προέδρου. Υποψήφιοι ήταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τον οποίον πρότειναν ενυπογράφως περισσότεροι από 2.000 σύνεδροι, και ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Τελικά πρόεδρος εξελέγη ο Κώστας Σημίτης με 53,77% έναντι 46,23% του Άκη Τσοχατζόπουλου. Στην Κεντρική Επιτροπή πρώτευσε σε σταυρούς ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ γραμματέας εξελέγη ο Κώστας Σκανδαλίδης. Με πρόεδρο τον Κώστα Σημίτη, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. νίκησε στις εθνικές εκλογές του 1996 και σχηματίστηκε εκ νέου αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο Σημίτης είναι ως πρωθυπουργός από το 1996 έως το 2004 έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ (Ευρώ), ιδιωτικοποίησε μεγάλο μέρος του δημόσιου τομέα εν αντιθέσει με τις αλλαγές που έκανε το ΠΑΣΟΚ το 1981-1989 και έτσι έχασε πλήρως την εμπιστοσύνη του από την αριστερά αλλά και η δεξιά δεν έβλεπε με καλό μάτι ιδίως τα σκάνδαλα που έγιναν εκείνη την περίοδο, με τα εξοπλιστικά, με το χρηματιστήριο και πολλά άλλα που σίγουρα θα μάθουμε στο διηνεκές της ιστορίας. Το ΠΑΣΟΚ το 2004 πάει στην αντιπολίτευση και κυβέρνηση γίνεται η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γίνεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Καραμανλής είναι ο πρώτος που μιλά για πραγματικά οικονομικά προβλήματα της χώρας, άλλωστε κυβερνούσε με 12% έλλειμμα. Προτείνει ένα μικρό εσωτερικό μνημόνιο προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και να αρχίσει η οικονομία να κινείται ξανά, πάνω σε αυτό το πλαίσιο κάνει εκλογές πρόωρες το 2009 προκειμένου να γίνει αποδεκτό το σχέδιο της ΝΔ για την οικονομία, τις χάνει και ο ΓΑΠ γίνεται πρωθυπουργός, που όντας στην αντιπολίτευση πηγαίνει στα συλλαλητήρια με σηκωμένη την αριστερή μπουνιά, καλεί τον Συνασπισμό σε συνεργασία. Μιλάει για λεφτά που τελικά δεν υπήρχαν.

Σχετική εικόνα
Όταν ο ΓΑΠ σήκωνε την αριστερή μπουνιά στον Καραμανλή

Το 2010 μπαίνει η Ελλάδα στο μνημόνιο με τον ΓΑΠ το επόμενο έτος να φεύγει από την πρωθυπουργία και να γίνεται η πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.

Το 2012 γίνονται διπλές εκλογές όπου το ΠΑΣΟΚ πάει στην τρίτη θέση με πρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετά την νέα συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και την αδυναμία εκλογής πρόεδρου της δημοκρατίας, γίνεται κυβέρνηση το 2015. Μια κυβέρνηση που κράτησε μέχρι την 7η Ιουλίου του 2019.

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και το σημερινό Κίνημα αλλαγής υπό την Φώφη Γεννηματά έχουν πλέον μεγάλη απόσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ από αριστερά πλέον κατευθύνεται προς τον χώρο που είχε το ΠΑΣΟΚ, την λεγόμενη κεντροαριστερά. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ κρατήθηκε με υψηλό ποσοστό στην δεύτερη θέση, όσο για το ΠΑΣΟΚ έκανε σίγουρα πολλά και υπάρχει πολύς ιστορικός χρόνος να κριθεί αλλά θα πρέπει να το διαχωρίσουμε σε εποχές για να μπορέσουμε να ασκήσουμε την κατάλληλη κριτική. Πρώτη εποχή είναι τα πρώτα του χρόνια μέχρι την κυβέρνηση του 1981, δεύτερη εποχή είναι η κυβέρνηση 1981-1989. Τρίτη εποχή είναι η μετασοβιετική 1989-1996 μέχρι το θάνατο του φυσικού του ηγέτη και 4η η εποχή Σημίτη 1996-2004. Υπουργοί της κυβέρνησης αυτής έχουν καταδικαστεί (Παπαντωνίου, Τσοχατζόπουλος) και έπεται και συνέχεια. Η 5η εποχή είναι αυτή του ΓΑΠ και η 6η η περίοδο Βενιζέλου-Φώφης.

47 χρόνια μετά συνεχίζουμε να προβληματιζόμαστε για πολλά που είπε ο Ανδρέας και ιδίως για αυτά που είπε προς το τέλος. Κάτι που ήταν προφητικό, όπως αυτό που είπε στις Κάννες το 1995. Δείτε το βίντεο

Κλείνοντας θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η εποχή πριν τον Ανδρέα ήταν πολύ πιο άγρια από την εποχή που ήρθε μέχρι το τέλος της μεταπολίτευσης που για εμάς ολοκλήρωσε τον κύκλο της το 2010. Σήμερα η δεξιά αποδεσμευμένη από τις ενοχές του παρελθόντος γυρνάει την Ελλάδα στην εποχή προ του 1974, για παράδειγμα την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε την συνέργεια μεταξύ ΕΥΠ και φορέων του δημοσίου με εγκατάσταση στους φορείς μελών της ΕΥΠ. Αυτό μας θυμίζει μια πρακτική όπως αυτή του σπουδαστικού της ασφάλειας.

Όλοι οι προοδευτικοί πολίτες ας μεριμνήσουν για τα κεκτημένα του χώρου από το 1974 ως σήμερα.

Εκ της συντάξεως του περιοδικού

Στέφανος Καραπέτης

Σχολιάστε Ελεύθερα