Επίσκεψη Κουμουτσάκου – Λάσετ στη Λέσβο

“Η ελληνογερμανική συνεργασία στο μεταναστευτικό αποδίδει καρπούς”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατά την επίσκεψη στους καταυλισμούς αιτούντων άσυλο στη Λέσβο.

Οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Άρμιν Λάσετ σε καταυλισμό αιτούντων άσυλο στη Λέσβο

Επίσκεψη στους καταυλισμούς αιτούντων άσυλο στη Λέσβο πραγματοποίησαν την Τρίτη (04/08) ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος με τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον καταυλισμό του ΚΥΤ και στο δημοτικό χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ. Η πρόθεση να επισκεφθούν τον καταυλισμό που βρίσκεται εκτός του ΚΥΤ -τη λεγόμενη «ζούγκλα»- αρχικά δεν ευοδώθηκε, αφού μικρή ομάδα αιτούντων άσυλο φώναζαν συνθήματα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ. Κάτι που όμως έγινε αργότερα όταν και οι κ. Κουμουτσάκος και Λάσετ περιηγήθηκαν στη «ζούγκλα» και συζήτησαν με αιτούντες άσυλο και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.

«Το μέγεθος της πρόκλησης, της ανθρωπιστικής από τη μια και της ασφάλειας από την άλλη, είναι τόσο μεγάλο που ξεπερνά την Ελλάδα. Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη από πλευράς Ευρώπης για να αντιμετωπιστεί. Με τον πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλίας, συζητήσαμε εκτενώς τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, τους άξονες της ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας, καθώς και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και επηρεάζουν τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η ελληνογερμανική συνεργασία είναι συνεχής και αποδίδει καρπούς» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο αναπληρωτής υπουργός συνοδεύει στη Λέσβο τον Άρμιν Λάσετ ο οποίος όπως είπε επισκέπτεται το νησί προκειμένου «να σχηματίσει προσωπική άποψη για την κατάσταση στη Λέσβο». Μαζί του και ο ομόλογος τού κ. Κουμουτσάκου υπουργός του γερμανικού κρατιδίου Γιοάχιμ Σταμπ.

Επίσης ο Γερμανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Μυτιλήνης όπου συνομίλησε με τον δήμαρχο της πόλης Στρατή Κύτελη, ο οποίος επισήμανε στον κ. Λάσετ ότι «ο λαός της Μυτιλήνης έχει φθάσει στα όρια ανοχής του και ζητά από την Ευρώπη και ειδικά από τη Γερμανία συγκεκριμένες πράξεις στήριξης και ανακούφισης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής οικογένειας».

Το μεσημέρι η αποστολή συναντήθηκε με Γερμανούς αστυνομικούς της Frontex που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στη Λέσβο και κατάγονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλία. Πριν αναχωρήσουν για Αθήνα η γερμανική αντιπροσωπία επρόκειτο να πραγματοποιήσει με σκάφος του Λιμενικού Σώματος αυτοψία στην ελληνοτουρκική οριογραμμή.

News247Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΛΕΣΒΟΣ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: