Από την προφεστιβαλική της ΚΝΕ στο Χριστό Ραχών

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου και νεολαίας ολοκληρώθηκε την Κυριακή 2 Αυγούστου, στον Χρίστο Ραχών Ικαρίας, στο γήπεδο μπάσκετ, η προφεστιβαλική εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωσης της ΚΝΕ στο νησί, στα πλαίσια του 46ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», με κεντρικό σύνθημα: «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή…»

ekdilosi (2)

Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Γυάρος, ρωγμές αντίστασης στο θανατονήσι», παραγωγής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Grammateas kne

Ο γραμματέας της ΚΝΕ Ικαρίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Ξενοφώντα Κόχυλα, γραμματέα του Τ.Σ. Ικαρίας της ΚΝΕ, όπου είπε τα εξής:

Φίλοι και φίλες,

Με το σύνθημα «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να “ανασαίνουμε”, για να νικήσει η ζωή…» το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», θα κάνει το ταξίδι του και φέτος σε όλη τη χώρα.

Το φεστιβάλ της Οργάνωσης μας με τις εκατοντάδες εκδηλώσεις σε κάθε άκρη της χώρας μας αποτελεί κορυφαίο πολιτικό, πολιτιστικό γεγονός, καταξιωμένο στο λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας! Σε αυτό συναντιούνται όλοι αυτοί που αμφισβητούν τη σημερινή πραγματικότητα, που αγωνίζονται, μα και όσοι ψάχνουν να βρουν απαντήσεις στα καθημερινά αδιέξοδα, στην ανασφάλεια, στο φόβο που γεννάει το σάπιο σύστημα που ζούμε!

Ο λαός του νησιού μας, η νεολαία, καθημερινά νιώθει ότι οι προσδοκίες και τα όνειρα για τη ζωή και το μέλλον τους δεν ικανοποιούνται στα ασφυκτικά πλαίσια της καπιταλιστικής κοινωνίας! Η ανασφάλεια, το άγχος για να οργανώσουμε τις ζωές μας, οι τεράστιες ελλείψεις σε Παιδεία-Υγεία στο νησί, τα πανάκριβα έξοδα μεταφοράς αποτελούν μόνιμη θηλιά γύρω από το λαιμό μας.

Φέτος διανύουμε μια δύσκολη χρονιά ,μια χρονιά δυσκολότερη από τις προηγούμενες . Ο κορονοϊός ήταν η αιτία για να αποκαλυφθεί η βαριά ασθένεια του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο κινδυνεύει με μία βαθύτερη κρίση από αυτή του 2008.

Βλέπουμε ήδη το πλήγμα που υπάρχει στον τουρισμό και στο νησί μας. Με πολλούς εργαζόμενους που εργάζονται στον επισιτισμό -τουρισμό φέτος να δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, ενώ ακόμα και αυτοί που έχουν βρει  είναι φανερό ότι οι μέρες και οι ώρες εργασίας μέσα στην σεζόν είναι μειωμένες. Η πλειοψηφία της νεολαίας στο νησί  περιμένει αυτούς τους 2 μήνες του καλοκαιριού για να δουλέψει και να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα  πλέον ακόμα και αυτή η μικρή σεζόν συρρικνώνεται και άλλο.

Στο ίδιο καζάνι βέβαια βρίσκονται και οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι του νησιού μας που βλέπουν τον τζίρο τους σε σχέση με άλλες χρονιές να πέφτει κατακόρυφα την ίδια στιγμή που τα χρέη και τα έξοδα των μαγαζιών τους  τρέχουν όλον τον χειμώνα.

Οι περισσότεροι περιμένουν αυτή την εποχή για να μπορέσουν να πάρουν μια οικονομική ανάσα και να τα κουτσοβγαλουν και τον χειμώνα.  Αντα αυτού φέτος  είναι μια χρονιά άγχους και ανασφάλειας και είναι σίγουρο ότι μόλις φύγει το περιτύλιγμα του καλοκαιριού το άγχος , η ανασφάλεια η ανεργία , η φτώχεια θα είναι πολύ πιο αυξημένα.

Η ΚΝΕ καλεί όλους αυτούς τους νέους να μην κλειστούν μέσα ,να μην τους πάρει από κάτω να παλέψουμε μαζί ενάντια στην πραγματική αίτια που είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός.

Άλλωστε αυτό που φοβούνται σήμερα είναι η αμφισβήτηση απέναντι στο σύστημα τους, φοβούνται το οργανωμένο λαϊκό κίνημα που δεν θα μπορούν να το αποπροσανατολίζουν   με την άσφαιρη κυβερνητική εναλλαγή. Όσο και αν τσακώνονται οι δύο νέοι πόλοι του πολιτικού συστήματος και από κοντά τους τα υπόλοιπα κόμματα, στα βασικά συμφωνούν.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις» δεν είναι τυχαίο ότι ήρθε σε μια τέτοια περίοδο εκμεταλλευόμενη την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με την πανδημία και την προσπάθεια να επιβληθεί <<σιγή νεκροταφείου>> απέναντι στα μέτρα που φορτώνουν την νέα κρίση στις πλάτες του λάου.

Tο ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης τους νομοσχεδίου, κάλεσε  σε μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που προσπαθεί να «βάλει στο γύψο» το δικαίωμα στην εργατική-λαϊκή κινητοποίηση, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος.

Εργατικά Σωματεία και φορείς τονίζουν ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει πίσω! Οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν και αυτό το νομοσχέδιο, θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας δεν πρόκειται να βάλουν δοσομετρητή στη μορφή και το περιεχόμενο των αγώνων τους. Δεν θα ζητούν άδεια από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους για να διαδηλώνουν απέναντι τους.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι και μια καλή τροφή για σκέψη για τους νέους που σήμερα λένε ότι με τους αγώνες δεν αλλάζει τίποτα και ότι δεν υπάρχει λόγος να απεργήσουμε. Όμως με αυτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που έρχεται να κουμπώσει στο προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για να φέρει εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία φαίνεται οτι οι αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος είναι καρφί στο μάτι σε κάθε κυβέρνηση και ευρύτερα στην άρχουσα τάξη που θέλει να έχει διασφαλισμένη την εξουσία της.

Την ίδια στιγμή βλέπουμε την προκλητική στάση της τουρκικής ηγεσίας να προχωρήσει στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μια κίνηση που κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των θρησκευτικών ζητημάτων για τον φανατισμό και τη διαίρεση των λαών. Οι σχέσεις των δυο χωρών περιπλέκονται από τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκιάς για το ποια θα αναδειχθεί σε <<κόμβο>> Ενέργειας και διαμετακομιστικό <<κέντρο>>, και τη σφοδρή διαπάλη τους για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Το κλίμα εφησυχασμού που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση γύρω από την «αποκλιμάκωση» της έντασης Ελλάδας -Τουρκίας των προηγούμενων ημερών δεν πρέπει να περάσει. Χρειάζεται λαϊκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση, όχι μόνο γιατί είναι σίγουρο πως η τουρκική αστική τάξη θα συνεχίσει τις προκλήσεις είτε στο Αιγαίο είτε στον Έβρο είτε στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλά πρώτα απ’ όλα γιατί οι «πρωτοβουλίες» ΕΕ – ΗΠΑ, για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση, βάζουν όλο και πιο βαθιά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα επικίνδυνο σπιράλ.

Γνωρίζουμε πως η ένταση της τουρκικής επιθετικότητας, αποτελεί μέρος της συνολικότερης σύγκρουσης ανάμεσα σε αστικές τάξεις, μονοπωλεια και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ,που ήδη έχει αιματοκυλίσει τους λαούς της Συρίας, της Λιβύης και απειλεί την ανάφλεξη του Περσικού κόλπου. Αυτά τα συμφέροντα που συγκρούονται δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την συμμετοχή των δυο χωρών στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ, καθώς και την εμπλοκή στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.  Λύση δεν είναι ούτε το τυράκι της “συνεκμετάλλευσης” που θα οδηγήσει σε νέα πιο μανιασμένη κόντρα γιατί σήμερα δεν μιλάμε ότι θα καθήσουν στο ίδιο τραπέζοι οι λαοί θέτοντας στο επίκεντρο το πως θα αξιοποιήσουν τον εθνικό τους πλούτο για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους αλλα αντιθέτως θα καθήσουν μονοπώλια που ανταγωνίζονται το ένα το άλλο, που κυνηγάνε πάντα το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα, που έχουν από πίσω τους κράτη ενταγμένα σε διαφορετικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ή στις ίδιες αλλά από διαφορετική θέση ισχύος. Το δίλημμα συνεκμετάλλευση ή πόλεμος είναι ψεύτικο, στόχο έχει να φοβίσει, να εγκλωβίσει τους λαούς μέσα στα τείχη που χτίζουν οι εκμεταλλευτές τους.

Οι λαοί της Τουρκιάς και της Ελλάδας δεν μπορούν να προσμένουν τίποτα το θετικό για  τις εξελίξεις από την εμπλοκή των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που διεξάγεται ,μάλιστα σε συνθήκες όπου ενισχύεται η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η τάση αναδιάταξης της ισχύος των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών.

Για ακόμη μια φορά διακηρύσσουμε πως οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους.

Έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζούνε ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον κόντρα στη  καπιταλιστική εκμετάλλευση ,στα καπιταλιστικά κέρδη ,που οδηγούν σε εντάσεις ,ακόμα και σε πολεμική σύγκρουση. Για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών ,το <<ξερίζωμα >> εκείνων των αιτιών που οδηγούν τους λαούς στην <<κρεατομηχανή>> του ιμπεριαλιστικοί πολέμου.

Η πραγματική εγγύηση για τη συνεργασία και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών, όταν οι εργαζόμενοι πάρουν τη εξουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, θα είναι η ειλικρίνεια, η αλληλεγγύη, η πατριωτική, διεθνιστική και αντιιμπεριαλιστική στάση των κομμουνιστών στις δυο χώρες.

Φίλοι και Φίλες

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» φέτος θα προσαρμοστεί για την προστασία της υγείας των επισκεπτών σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε όλες του τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν αποδείξει την υπεύθυνη στάση τους, την ικανότητά τους οργανωμένα και συλλογικά να μπαίνουν μπροστά, ώστε να δυναμώνει η αγωνιστική διεκδίκηση και να τηρούνται ταυτόχρονα όλα τα μέτρα προστασίας.

Μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, ο λαός, η νεολαία πρέπει να πούμε ένα μεγάλο «φτάνει πια» η ζωή μας να σημαδεύεται από έναν φαύλο κύκλο εκμετάλλευσης, αδικίας, πολέμων, κρίσεων! Να πούμε «ως εδώ» με αυτήν την καθημερινότητα που ζούμε και που θα συνεχίσουμε να ζούμε, αν δεν βάλουμε εμείς εμπόδια και δεν οργανώσουμε εμείς την αντεπίθεση. Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή δίνει αυτό το στίγμα! Τα μεγάλα αδιέξοδα του καπιταλισμού, τα οποία και με την πανδημία αναδύθηκαν πιο έντονα, ούτε αποτελούν μονόδρομο ούτε χωράνε διορθώσεις!

Καλούμε τους νέους και τις νέες, το λαό του νησιού μας, να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ μας την Παρασκευή στις 7/8 στο Καραβοσταμο ! Να διασκεδάσουν, να γνωρίσουν, να εμπνευστούν, να πάρουν δύναμη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας! Να παλέψουν μαζί μας για μια κοινωνία που δεν θα θέτει ως σκοπό της τα αμύθητα κέρδη μιας χούφτας παρασίτων, αλλά θα βάζει μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες και το πώς αυτές θα καλυφθούν. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία. Γιατί σήμερα μόνη απάντηση είναι ο… ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!

Στην συνέχεια της σημερινής μας εκδήλωσης θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από μαθητικό συγκρότημα. Τους ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή τους .

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από μαθητικό συγκρότημα των Ραχών, με τραγούδια του Θ.Μικρούτσικου, του Μ.Ελευθερίου κ.α

Στον χώρο λειτούργησε παιδότοπος για τους μικρούς μας φίλους και βιβλιοπωλείο της σύγχρονης εποχής.

kokkinos vraxos

Δεσπόζουσα θέση είχε το βιβλίο του Αντώνη Καλαμπόγια στο βιβλιοπωλείο της σύγχρονης εποχής

Το επόμενο ραντεβού δόθηκε στο μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός του νησιού, το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», στο Καραβόσταμο (Ρέμα), την Παρασκευή 7 Αυγούστου, με κεντρικό ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε και συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» φέτος προσαρμόζεται για την προστασία της υγείας των επισκεπτών σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε όλες του τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν αποδείξει την υπεύθυνη στάση τους, την ικανότητα τους οργανωμένα και συλλογικά να μπαίνουν μπροστά, ώστε να δυναμώνει η αγωνιστική διεκδίκηση και να τηρούνται ταυτόχρονα όλα τα μέτρα προστασίας. Να είστε όλοι εκεί !Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΙΚΑΡΙΑ, ΚΚΕ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: