Ίων Δραγούμης: 100 χρόνια από την δολοφονία του…

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ο Ίων Δραγούμης ήταν Έλληνας διπλωμάτης, πολιτικός και λογοτέχνης. Υπήρξε βασικός οργανωτής των ελληνικών κοινοτήτων κατά τον Μακεδονικό αγώνα και υποστήριξε τη δημιουργία ενός πολυεθνικού ελληνικού κράτους. Γέννηση: 14 Σεπτεμβρίου 1878, Αθήνα/Απεβίωσε: 31 Ιουλίου 1920, Αθήνα Συνθήκες θανάτου: ανθρωποκτονία.

100 χρόνια από τον θάνατο του Ίωνα Δραγούμη» - Like Woman - Μόδα ...
Στις 29 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τον θάνατο του Ιώνα Δραγούμη

Η είσοδος του 20ου αιώνα βρήκε την μικρή Ελλάδα καταρρακωμένη από την ντροπιαστική ήττα από την Τουρκία το 1897 και την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, να λαχταρά την δικαίωση και να αισθάνεται ανήμπορη να την απαιτήσει. Το πρώτο ζητούμενο ήταν η σωτηρία της Μακεδονίας από τους Βουλγάρους κομιτατζήδες.Εκεί είναι που φάνηκε για πρώτη φορά το ανάστημα του Ίωνα Δραγούμη, του ευπατρίδη, του οραματιστή, του συγγραφέα, του διπλωμάτη, του πολιτικού.

Ως διπλωμάτης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην Θεσσαλονίκη, στο Μοναστήρι, στις Σέρρες, στον Πύργο της Θράκης, στην Φιλιππούπολη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα, ως επικεφαλής του 2ου τομέα Ανατολικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Παντού οργάνωνε τις ελληνικές κοινότητες, δημιουργούσε οργανώσεις, κατεύθυνε, οργάνωνε, εφοδίαζε, κατάστρωνε.(Wikipedia).

Ότι έπραξε ο Ίων Δραγούμης στις δυο αυτές δεκαετίες της ζωής του θα χρειαζόταν ένα πολύτομο έργο για να μπορέσουν τα πάντα να αποτυπωθούν. Έζησε μόλις 42 χρόνια, παρόλα αυτά προσέφερε τόσα πολλά στην πατρίδα, στο Έθνος .Εδώ , με την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την δολοφονία του θα σταθούμε σε δυο τιμητικά για τον οραματιστή Ι. Δ., γεγονότα αφού προηγουμένως θυμίσουμε το σκηνικό της δολοφονίας του…

Στις 31 Ιουλίου 1920 (π.η.), ο Βενιζέλος μόλις είχε υπογράψει την συνθήκη των Σεβρών. Την συμφωνία που ολοκλήρωνε την Ελλάδα των δύο ηπείρων. Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Ο Βενιζέλος τραυματίζεται ελαφρά. Στην Αθήνα διαδίδεται ότι σκοτώθηκε. Οι επικεφαλείς και οι οπλίτες της Εθνικής Αμύνης διψάνε για εκδίκηση, ζητάνε αίμα. Επικεφαλής της μονάδας που εδρεύει στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας είναι o Παύλος Γύπαρης, παλαιός συναγωνιστής του Ίωνα Δραγούμη από τον Μακεδονικό Αγώνα. Εκείνη την ημέρα απουσίαζε.

Ο Ίων οδηγώντας το αυτοκίνητό του επιστρέφει από την Κηφισιά. Κατευθύνεται στο γραφείο του για να γράψει άρθρο σχετικά με την απόπειρα κατά του Βενιζέλου. Δύο Αμυνίτες οπλίτες τον σταματούν, τον οδηγούν λίγο πιο πέρα, τον στήνουν στο πεζοδρόμιο και μπροστά στα μάτια των περαστικών τον εκτελούν….

Ας δούμε και την περιγραφή της δολοφονίας από τον Στέφανο Δάνδολο:

…Οι αστυνομικοί κατάφεραν να απομακρύνουν τον όχλο. Συγκροτήθηκε περίπολος από επτά άτομα. Έβαλαν τον Ίωνα ανάμεσά τους. Πήραν πεζή τον δρόμο για το κέντρο της πόλης, ώστε να τον οδηγήσουν στο Φρουραρχείο. Ο κρατούμενος ήταν ήδη τραυματισμένος στο στήθος και στο ισχίο. Με δυσκολία κατάφερνε να σταθεί όρθιος και να περπατήσει.

Περίπου στο ύψος της οδού Αιγινήτου, κοντά στη διασταύρωση με την Παπαδιαμαντοπούλου, ένα στρατιωτικό όχημα προσπέρασε την περίπολο και στάθμευσε ακριβώς μπροστά της, εμποδίζοντάς την να προχωρήσει. Ένας λοχαγός κατέβηκε από το αυτοκίνητο, πλησίασε τον επικεφαλής της περιπόλου και κάτι του ψιθύρισε στο αυτί. Ο επικεφαλής πρόσταξε τον Ίωνα να σταθεί ακίνητος. Διέταξε το άγημα να πάρει θέση. Οι στρατιώτες σκόπευσαν.

Και οι επτά σφαίρες καρφώθηκαν στο σώμα του. Ο Ίων Δραγούμης εκτελέστηκε. Αντικανονικά. Χωρίς καμία επίσημη αιτιολογία. Δίχως να υπάρξει ειδοποίηση ή κάποιο έγγραφο διάβημα. Άραγε τι σκεπτόταν βλέποντας αιμόφυρτος τα τουφέκια να σημαδεύουν; Ποια ήταν η τελευταία του σκέψη;

(Απόσπασμα από το έξοχο ιστορικό μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου «Ιστορία χωρίς όνομα», εκδόσεις Ψυχογιός).

Ένα γραμματόσημο.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ: Ίων Δραγούμης – 100 χρόνια από τον θάνατό του
Το γραμματόσημο των ΕΛΤΑ

Τα ΕΛΤΑ τίμησαν τον Ίωνα Δραγούμη 100 χρόνια μετά τον θάνατό του – Εξέδωσαν γραμματόσημο και μπλοκ με τη μορφή του, 100 χρόνια μετά την δολοφονία του.

Ανήμερα λοιπόν, της επετείου των 100 ετών από τον θάνατό του, στις 31 Ιουλίου 2020, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τίμησαν την μνήμη του Ίωνος Δραγούμη με μία έκδοση ενός γραμματοσήμου και ενός φεγιέ (μπλοκ). Ονομαστικής αξίας € 2 εκάστου.

Το γραμματόσημο τυπώθηκε σε 500.000 τεμάχια, σε φύλλα των 25.

Το φεγιέ (αριθμημένο) σε ποσότητα 20.000 τεμ. Το φεγιέ τον εικονίζει με την Ακρόπολη σε δεύτερο πλάνο ενώ το γραμματόσημο δείχνει το μπούστο του οραματιστή από την ίδια εικόνα. Το χρώμα είναι σκούρο καφέ λαδί, πένθιμο για την απώλεια του, την τόσο τραγική. Ο ουρανός ανοίγει πάνω από την Ακρόπολη, σαν ένα ελπιδοφόρο σημάδι του Ελληνισμού για ομοψυχία, χωρίς τον διχασμό που οδήγησε στην εξόντωσή του και στην μεγαλύτερη τραγωδία του Ελληνισμού στην Μικρά Ασία.

Θα διατίθεται για έναν χρόνο, ως τις 30 Ιουλίου 2021 εκτός αν εξαντληθεί νωρίτερα.

Τα ΕΛ.ΤΑ. ετοίμασαν και διαθέτουν φακέλους 1ης ημέρας κυκλοφορίας. Έναν με το γραμματόσημο και έναν με το φεγιέ. 4000 φακέλους από τον καθένα, με τιμή διάθεσης € 3.20 και € 3.50 αντίστοιχα.

Επίσης ετοίμασαν ένα αριθμημένο συλλεκτικό, αναμνηστικό λεύκωμα που περιλαμβάνει την έκδοση. Σε 500 μόλις αντίτυπα προς € 15 έκαστο.

Κι ένας ανδριάντας.

Αντλώ την είδηση και την φωτογραφία από την ανάρτηση του χρήστη στο facebook’ Παύλος Μελάς’ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ “Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ” ).

Στο πάρκο της ΧΑΝΘ ο ανδριάντας του Ίωνος Δραγούμη – Cognosco Team
Το άγαλμα στη περιοχή της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη

Μόλις πραγματοποιήθηκε η επαναφορά και αποκατάσταση στο χώρο της αρχικής του εγκατάστασης και στο πάρκο της ΧΑΝΘ του ανδριάντα του Ίωνος Δραγούμη ο οποίος είχε απομακρυνθεί από την θέση του λόγω των έργων του ΜΕΤΡΟ.

Ο ανδριάντας του ‘Ιωνα Δραγούμη, από της 29 Ιουλίου του 2020 κοσμεί και πάλι το πάρκο της ΧΑΝΘ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Έτσι με αυτήν την ενέργεια του δημάρχου της Θεσσαλονίκης η επέτειος των 100 χρόνων από την δολοφονία του Ί. Δραγούμη στις 31 Ιουλίου εορτάστηκε με την επαναφορά και τοποθέτηση του ανδριάντα του ήρωα στην αρχική του θέση.

Σχολιάστε Ελεύθερα