Ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου απαντά σε δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”

Απάντηση σε δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” (30 Ιουλίου 2020), με τίτλο: “Τον άφησαν να πεθάνει λόγω του “κανονισμού” efsyn.gr έδωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου κ. Νίκος Στεφανής. Η απάντηση δόθηκε στον συντάκτη της εφημερίδας κ. Γιώργο Παγούδη.

Παρακάτω το πλήρες κείμενο της απαντητικής επιστολής.

“Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το κάθε Νοσηλευτικό Ίδρυμα εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες λειτουργίας, μετά από συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους ιατρούς.

Όπως ήδη γνωρίζετε στο νησί μας εκτός από το μόνιμο πληθυσμό των 32.000 κατοίκων καθώς και των επισκεπτών, διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες που μερικές φορές ο αριθμός αυτός αγγίζει και τους 9.000.

Το Νοσηλευτικό μας Ίδρυμα για να μην υπάρχει συνωστισμός στα Εξωτερικά Ιατρεία εφάρμοσε αυτό που έχετε ως έγγραφο και έχετε δημοσιεύσει στην εφημερίδα σας.

Έχοντας λάβει υπόψη την αναλογία του πληθυσμού προέκυψαν τα νούμερα που αναφέρονται στο επίμαχο έγγραφο.

Σχετικά με το θάνατο του 31χρονου Σάμιουελ Αντγουί, σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει καταγεγραμμένη επίσκεψη του στο Εξωτερικό Νευρολογικό Ιατρείο στις 06-03-2020. Το επίμαχο βράδυ στο οποίο αναφέρεστε ότι προσήλθε στο Νοσοκομείο μας και δεν του επιτράπηκε η είσοδος, δεν είναι αληθές.

Είναι ψευδές ότι προσήλθε στις 22:00 μ.μ στα Εξωτερικά Ιατρεία τα οποία δε λειτουργούν μετά τις μεσημβρινές ώρες και τη συγκεκριμένη ώρα ο φύλακας της πύλης δε διαθέτει λίστα με ραντεβού.

Μετά από προκαταρκτική έρευνα που διετάχθη από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, δεν προέκυψε εμφάνιση του θανόντος στο Ίδρυμά μας.

Η ιατροδικαστική εξέταση πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο μας. Τα ευρήματα της έκθεσης και τα τοξικολογικά αποτελέσματα θα δοθούν στους συγγενείς του εφόσον ζητηθούν και ακολουθηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Ουδέποτε έχουμε αρνηθεί να εξετάσουμε πρόσφυγες και μετανάστες στα ΤΕΠ και στα Εξωτερικά Ιατρεία.

Από τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει το Νοσοκομείο μας, από 01/01/2020 έως 30/06/2020, το σύνολο των προσερχόμενων περιστατικών (πρόσφυγες –μετανάστες) ανέρχεται σε 8.640 άτομα.

Τα αυξημένα μέτρα που υπήρχαν και υπάρχουν λόγω της πανδημίας COVID-19, μας ανάγκασε για αρκετό διάστημα να μη λειτουργούμε τα Εξωτερικά Ιατρεία μας, όμως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργούσε και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Το προσωπικό του Ιδρύματός μας δίνει καθημερινά τη δική του μάχη για να ανταποκριθεί με ασφάλεια και υπευθυνότητα σε όλα τα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την καταγωγή του ασθενούς.

Παρακαλούμε όπως η απαντητική επιστολή μας δημοσιευθεί στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας σας.

Η απάντηση του συντάκτη του κειμένου

Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις προκύπτουν από την επιστολή του κ. Στεφανή. Με ποια επιστημονικά δεδομένα της ιατρικής τίθεται η ποσόστωση μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων; Να δεχθούμε δηλαδή ότι ανάλογη πρακτική θα ήταν αποδεκτή αύριο μεθαύριο από διοικητές μονάδων υγείας για Ρομά, τουρίστες, χοντρούς, αδύνατους ή ακόμα και βάσει σεξουαλικών επιλογών; Διότι όλοι αυτοί οι διαχωρισμοί ένα κοινό πρόσημο έχουν, τον διαχωρισμό με βάση άσχετα προς την υγεία κριτήρια και δεν είναι τίποτε άλλο παρά ρατσιστικοί.

Ποιας ειδικότητας γιατρό είδε ο Σάμιουελ κατά την επίσκεψή του στο νευρολογικό ιατρείο στις 6/3/2020, την οποία δεν την αποκρύψαμε (βλ. «Ο Σάμιουελ πέθανε καθώς δεν είχε… παραπεμπτικό στα επείγοντα», 26/6/2020); Νευρολόγος δεν υπάρχει στο Νοσοκομείο Σάμου, ούτε ψυχίατρος που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αναλάβει τον νευρολογικό ασθενή. Αλλά εδώ ο κ. Στεφανής δεν απαντά.
Η πληροφόρηση για την επίσκεψη του Σάμιουελ στο Νοσοκομείο λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του με έντονο πονοκέφαλο προέρχεται από τον αδελφό του που τον συνόδευε. Ο κ. Στεφανής το διαψεύδει. Αρμόδια να κρίνει είναι η Δικαιοσύνη, στην οποία σύντομα θα καταφύγει ο αδελφός του εκλιπόντος.
Ουδέποτε υποστηρίξαμε ότι προσήλθε βράδυ στα εξωτερικά ιατρεία. Αντιθέτως, γράφαμε εξ αρχής ότι προσήλθε στα «επείγοντα» με συμπτώματα έντονης ημικρανίας. Αλλά ο φύλακας στην πύλη το αρνείται, όπως μας πληροφορεί ο κ. Στεφανής, αθωώνοντας τον συγκεκριμένο υπάλληλο, αλλά και τον εαυτό του, μια και από τότε γράψαμε για την ποσόστωση που ίσχυε όχι στα ΤΕΠ, όπως διατείνεται ο κ. Στεφανής, αλλά στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Γεγονός που δεν επέτρεψε στον άτυχο Σάμιουελ να τα επισκεφτεί τις ώρες λειτουργίας τους άλλη μία φορά. Αν και για ποιο λόγο να το έκανε; Για να δει ξανά ψυχολόγο και όχι νευρολόγο που είχε ανάγκη;
-Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος διενήργησε την προκαταρκτική που κατέληξε ότι ο Σάμιουελ ποτέ δεν επισκέφθηκε το νοσοκομείο λίγο πριν πεθάνει. Αραγε σε αυτήν κλήθηκε να καταθέσει και ο αδελφός του θύματος που δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας των περιστατικών; Και, αν ναι, λήφθηκε υπόψη κατάθεσή του;
Τέλος, θα είχε επίσης ενδιαφέρον να μάθουμε το περιεχόμενο των προηγούμενων εγγράφων που επικαλείται στη νεότερη απόφαση ποσόστωσης επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία ο κ. Στεφανής.
Θα μπορούσε άραγε να τα κοινοποιήσει; Μήπως σε αυτά εμφανίζεται και άλλη ποσόστωση, 6 ντόπιοι προς 1 πρόσφυγα, όπως έλεγαν οι φήμες τότε;

Υ.γ: Η απάντηση του διοικητή του νοσοκομείου είναι αποκαλυπτική, αφού παραδέχεται την ύπαρξη του εγγράφου περί διαχωρισμού των ασθενών σε τρεις κατηγορίες, έλληνες, μετανάστες των ΚΥΤ και μετανάστες εκτός ΚΥΤ. Προφανώς εμείς δεν γνωρίζουμε την ώρα προσέλευσης του Σάμιουελ στο νοσοκομείο, αλλά γνωρίζουμε ότι όταν πήγε δεν έγινε δεκτός. Είναι ντροπή για την Ελλάδα να διαχωρίζει τους ασθενείς των νοσοκομείων της και ειδικά όταν μια υπόθεση φέρεται πως πάει για διεθνοποίηση. Η απάντηση του συντάκτη μας βρίσκει σύμφωνους πιο πολλά ερωτηματα παρά απαντήσεις προκαλεί η συγκεκριμένη απάντηση.

Σαμιακό βήμαΕφημερίδα των συντακτών

Σχολιάστε Ελεύθερα