Πρωτόγνωρα πράγματα

Η κακοκαιρία «Μπαλος» είναι εν εξελίξει, οι δρόμοι στην κυριολεξία πλημμυρίσαν, έγιναν ποτάμια, εδώ στην ΑΘήνα, λεωφορείο εγκλωβίστηκε κάτω από την γέφυρα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στην παλιά λεωφόρο Ποσειδώνος, με τους πολίτες που ήταν μέσα να προσπαθούν στην κυριολεξία να σωθούν μόνοι τους, η εικόνα που αλιέυσαμε από το ρεπορτάζ του Huffingtonpost είναι συγκλονιστική.

Στην ζωή μου θυμάμαι λίγες ή ελάχιστες φορές τόσο πολύ βροχή, ενώ βέβαια υπήρχε έντονη κίνηση στους δρόμους παρόλα το μήνυμα της πολιτικής προστασίας που ήρθε κατά τη γνώμη μας κάπως αργά, διότι όταν ήρθε οι περισσότεροι Αθηναίοι ήταν ήδη στις δουλειές τους. Προφανώς δεν ήταν μόνο η ΑΘήνα που υπέστη προβλήματα, απλά επειδή το ζήσαμε εδώ, το μεταφέρουμε το ρεπορτάζ από δω. Το βίντεο από τη προσπάθεια να διασωθούν οι άνθρωποι είναι συγκλονιστικό.

Στο Βόρειο Αιγαίο δεν έβρεξε σήμερα ωστόσο προβλέπεται έντονη βροχόπτωση την Παρασκευή το Βράδυ, θα ακολουθήσει αναλυτικότερο ρεπορτάζ.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων υπάρχει σε:

 • Λ. Ποσειδώνος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνας από το ύψος της Διχάλας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Συγγρού.
 • Επί της οδού Σκυλίτση από το ύψος της Παλαιάς Παραλιακής στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά από ώρα 14:25.
 • Επί της οδού Τζαβέλα από το ύψος της Παλαιάς Παραλιακής στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά από ώρα 14:25.
 • Επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως από το ύψος της οδού Π. Τσαλδάρη. από ώρα 15:05
 • Επί της Λ. Κηφισίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού, από ώρα 15:27.
 • Επί της Λ. Κηφισίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού από ώρα 15:35.
 • Στη διασταύρωση των οδών Μαρκοπούλου και Ελπίδος στο Μαρκόπουλο από ώρα 15:59.
 • Επί της οδού Λ. Κατσώνη από Γέφυρα Βρυούλων μέχρι την οδό Περικλέους από ώρα 15:59.
 • Στο Μενίδι, επί της οδού Ιωνίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μενίδι, από το ύψος της Αττικής Οδού, από ώρα 16:45.
 • Επί της οδού Ολυμπιονικών στα Γλυκά Νερά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την οδό Λαυρίου μέχρι την οδό Σπατών από 17:02.
 • Επί του παράδρομου της Ν.Ε.Ο.Α.Λ. ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη, από ώρα 17:21.

Πλημμύρες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πλημμύρισε η Σχολή Καλών Τεχνών που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς. Επίσης φούσκωσε ο Κηφισσός ενώ πλημμύρισαν δρόμοι στη Γλυφάδα,στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη Νέα Ερυθραία ενώ για μία ώρα περίπου διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, σε δύο σημεία, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού. Ειδικότερα, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι αποκατάσταθηκε η κυκλοφορία, που είχε διεκόπη από το ύψος της Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και το ύψος της οδού Χαμοστέρνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» ξεκίνησε με ισχυρές βροχοπτώσεις να σημειώνονται, σχεδόν, σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής έχουν πέσει 35 τόνοι νερού ανά στρέμμα σε Κορυδαλλό, Νίκαια και Χαϊδάρι και 44 τόνοι νερού ανά στρέμμα στα Στύρα Ευβοίας. Στα όρια του επίσης βρέθηκε ο ποταμός Ιλισσός, στις περιοχές του Μοσχάτου και της Καλλιθέας.

Τα νησιά του Ιουνίου ήταν οι πρώτες περιοχές της χώρας που δέχθηκαν το χτύπημα της κακοκαιρίας «Μπάλλος». Καταρρακτώδεις βροχές δοκίμασαν τη Ζάκυνθο ενώ ήδη από το βράδυ της Τετάρτης η Πολιτική Προστασία με μήνυμα από το 112 καλούσε τους κατοίκους της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς, της Ηπείρου και πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Κατά τη γνώμη μας έπρεπε να σταλεί το μήνυμα και στους Αθηναίους

Συμπεράσματα

Είναι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε, μετά από σχεδόν δύο χρόνια ανομβρία, έρχεται μια βροχόπτωση που πραγματικά προκαλεί σεισμό σε όλα τα σαθρά οικοδομήματα του τόπου μας.Το μυαλό μας βέβαια είναι ιδίως στις περιοχές που υπάρχουν καμμένα δάση.

One thought on “Πρωτόγνωρα πράγματα

Σχολιάστε Ελεύθερα