ΔΝΤ για Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη 6,5% φέτος και 4,6% το 2022

Σαφώς βελτιωμένη είναι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τη διετία 2021-22, στην αναθεωρημένη αξιολόγησή του για τις χώρες-μέλη του (World Economic Outlook), με την ευκαιρία της φθινοπωρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παράλληλα, εμφανίζεται καθησυχαστικό ως προς τον πληθωρισμό.

Το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 6,5% το 2021, ξεπερνώντας την πρόβλεψη του Υπ. Οικονομικών που βάζει τον πήχη στο 6,1%, ενώ για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 4,6% έναντι της αντίστοιχης πρόβλεψης για ανάπτυξη 4,5% του ΥΠΟΙΚ. Η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας στο 15,8% φέτος και στο 14,6% το 2022 από 16,4% το 2020. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 5,1% το 2022.

Με βάση τις προβλέψεις αυτές, η Ελλάδα θα ξεπεράσει την ύφεση κατά 8,2% του ΑΕΠ το 2020 λόγω της πανδημίας και στο τέλος του επόμενου χρόνου, το ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το έτος που θα ανακτήσει πλήρως τη δυναμική της η οικονομία θα είναι το 2022. Σε ετήσια βάσι, για την τρέχουσα χρονιά, προβλέπει ανάπτυξη 6,5%, ενώ αναμένει για το 4ο τρίμηνο τρίμηνο του έτους ανάπτυξη μόλις 2,7% και το 4ο τρίμηνο του 2022 προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 11,2%.

Ωστόσο, σε επίπεδο πενταετίας, το Ταμείο εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξο, καθώς προβλέπει ότι ως το 2026 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα έχει υποχωρήσει στο 1,3% του ΑΕΠ.

Πάντως, το Ταμείο είναι καθησυχαστικό σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, καθώς προβλέπει ότι -σε ετήσια βάση- ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για φέτος θα είναι αρνητικός, στο -0,1% με προοπτική να γίνει οριακά θετικός στο 0,4% το 2022. Μάλιστα, γίνεται η εκτίμηση ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στο τέλος του χρόνου δεν θα ξεπεράσει το 1,3% για φέτος, ενώ στο τέλος του επόμενου χρόνου αναμένεται να υποχωρήσει ξανά σε αρνητικό έδαφος στο -0,1%. Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στις χώρες – μέλη του ευρώ είναι στο 2,2% για το 2021 και 1,8% το 2022.

Σημειωτέον ότι στην έκθεση του Απριλίου, το Ταμείο προέβλεπε για την Ελλάδα ανάπτυξη 3,8% για φέτος και 5% για το 2022.

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Το Ταμείο σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά η δυναμική της έχει εξασθενίσει καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού και οι κίνδυνοι για την υγεία εμποδίζουν την πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα. «Συνολικά, οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί και οι εναλλακτικές επιλογές οικονομικών πολιτικών έγιναν πιο πολύπλοκες», αναφέρει, με τους κινδύνους να σημειώνονται στον τίτλο της έκθεσης: «Ανάκαμψη εν μέσω πανδημίας – Ανησυχίες για την υγεία, διαταραχές της προσφοράς και πιέσεις στις τιμές».

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,9% που είναι οριακά χαμηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουλίου (6%), ενώ για το 2022 παραμένει η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,9%. Ωστόσο, η οριακή αυτή μεταβολή συγκαλύπτει μεγάλες πτωτικές αναθεωρήσεις για τις φτωχότερες χώρες λόγω της επιδείνωσης της δυναμικής της πανδημίας, ενώ και για τις αναπτυγμένες οικονομίες έχουν αναθεωρηθεί πτωτικά οι προβλέψεις, λόγω των διαταραχών στην προσφορά. Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για φέτος στο 5% (από 4,6% τον Ιούλιο) και τη διατήρησε σταθερή για το 2022 στο 4,3%. Για την αμερικανική οικονομία, προβλέπεται ανάπτυξη 6% φέτος έναντι 7% τον Ιούλιο και 5,2% για το 2022 έναντι 4,9%.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι πιέσεις για αυξήσεις των τιμών θα υποχωρήσουν το 2022 και θα επανέλθουν στα προ πανδημίας επίπεδα στα μέσα του έτους. Για την Ευρωζώνη εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,9% στο τέλος του 2021 από 3,4% τον Σεπτέμβριο και στο 1,7% σε μέσα επίπεδα το 2022. Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι προβλέψεις αυτές γίνονται εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητα. «Αν και η νομισματική πολιτική μπορεί γενικά να παραβλέπει προσωρινές αυξήσεις στον πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για να δράσουν γρήγορα, αν οι κίνδυνοι από την αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών γίνουν πιο ουσιαστικοί σε αυτή την αχαρτογράφητη ανάκαμψη», αναφέρει η έκθεση, δείχνοντας την αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού.

Η νομισματική πολιτική «θα πρέπει να κινηθεί σε μία τεντωμένη γραμμή μεταξύ της αντιμετώπισης του πληθωρισμού και των χρηματοπιστωτικών κινδύνων και της στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης», σημειώνει το ΔΝΤ.

Βασική προτεραιότητα, σύμφωνα με το Ταμείο, έχει η αντιμετώπιση των ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία, η οποία προϋποθέτει τη στήριξη των φτωχότερων χωρών για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους και να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους. «Η επικίνδυνη απόκλιση αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές μεταξύ των χωρών παραμένει μία μεγάλη ανησυχία. Η συνολική παραγωγή για την ομάδα των αναπτυγμένων οικονομιών αναμένεται να ανακτήσει την τάση που είχε πριν από την πανδημία το 2022 και να την υπερβεί το 2024. Αντίθετα, η συνολική παραγωγή για την ομάδα των αναδυόμενων και των αναπτυσσόμενων οικονομιών (εκτός της Κίνας) αναμένεται να παραμείνει 5,5% χαμηλότερα από την προ πανδημίας πρόβλεψη το 2024», αναφέρει η έκθεση

«Η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει πουθενά, αν δεν τελειώσει παντού», ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ, ενώ σημείωσε ότι αν η COVID-19 έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 5,3 τρισ. δολάρια.

Παράλληλα, το Ταμείο καλεί τις χώρες να καταρτίσουν αξιόπιστα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. «Με τα επίπεδα του δημόσιου χρέους σε υψηλά επίπεδα – ρεκόρ, όλες οι πρωτοβουλίες πρέπει να εδράζονται σε αξιόπιστα μεσοπρόθεσμα πλαίσια», προσθέτοντας ότι η αξιοπιστία αυτή μπορεί να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης για τις χώρες και να αυξήσει τον δημοσιονομικό χώρο τους βραχυπρόθεσμα.

Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, το ΔΝΤ τονίζει ότι αποτελεί προτεραιότητα η επιβράδυνση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη και ο περιορισμός των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση μίας παγκόσμιας κατώτατης τιμής για τον άνθρακα και αντισταθμιστικά, στοχευμένα επιδόματα σε νοικοκυριά.

The powergame

Σχολιάστε Ελεύθερα