69 χρόνια από την ίδρυση της ΕΔΑ

Ήταν 3 Αυγούστου του 1951 όταν η αριστερά προσπαθώντας να φύγει από την παρανομία, μετά την ήττα στον εμφύλιο, ιδρύει ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα την Ε.Δ.Α. (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά), που κατάφερε να φτάσει στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές του 1958.

item | Project ΑΣΕλΊς
Η ίδρυση

 Η ΕΔΑ ιδρύθηκε σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση στις 3 Αυγούστου του 1951 σαν συνασπισμός κομμάτων της αριστεράς, με την πρωτοβουλία του εκτός νόμου τότε τελούντος Κ.Κ.Ε., με πρόεδρο τον Ιωάννη Πασαλίδη.

Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά - Βικιπαίδεια
Το σήμα του κόμματος που σταμάτησε την πορεία του το 1989

Την ιδρυτική διακήρυξή της υπέγραψαν μικρά αριστερά κόμματα που ήταν νόμιμα εκείνη την περίοδο μαζί με το ΚΚΕ. Αυτά ήταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας του Ι. Πασαλίδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Κόμμα Αριστερών Φιλελευθέρων των Νεόκοσμου Γρηγοριάδη και Σταμ. Χατζημπέη, και το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Μιχαήλ Κύρκου.

Ο βασικός κορμός των στελεχών της ήταν μέλη του Κ.Κ.Ε., το οποίο είχε τεθεί εκτός νόμου από το 1947, όπως και οι Εμμανουήλ Πρωιμάκης και οι στρατηγοί Σαράφης, Χατζημιχάλης και Αυγερόπουλος. Το κόμμα διοικούνταν από εξαμελή διοικούσα επιτροπή (Ιωάννης Πασαλίδης, Δημήτρης Μαριόλης, Διονύσιος Χριστόκος, Σταμάτιος Χατζήμπεης, Μιχαήλ Κύρκος και Ιωάννης Κακορέλης).

Διαβάστε τη συνέχεια στο ikarialabCategories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: