Ο ΣΥΡΙΖΑ στριμώχνει τον Μητσοτάκη και τον καλεί στη Βουλή για την εκδήλωση μίσους στο Βίτσι

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την παρουσία «γαλάζιων» στην εκδήλωση μίσους στο Βίτσι το περασμένο καλοκαίρι, ρωτώντας τον πρωθυπουργό εάν θα διαγράψει από την ΚΟ της ΝΔ τον Ζήση Τζηκαλάγια και εάν θα αποπέμψει την διευθύντρια του Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

Μεταξύ άλλων διακρίνονται Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Θάνος Τζήμερος και Φαήλος Κρανιδιώτης (SCREENSHOT/YOUTUBE.COM)

Υπενθυμίζεται ότι στη γιορτή μίσους συμμετείχε η Μαρία Αντωνίου όπως επίσης ο βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας Ζήσης Τζηκαλάγιας, αλλά και ο προσφάτως διαγραφής από την ΚΟ της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Χθες, ο Κ. Μπογδάνος μιλώντας στη συζήτηση για τη συμφωνία Γαλλίας -Ελλάδας δήλωσε ότι κανείς στην αίθουσα δεν τον αναγκάζει να μιλήσει για Βόρεια Μακεδονία και έσταξε το ακροδεξιό του δηλητήριο σημειώνοντας ότι «ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς, τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν οι κομμουνιστές» πρόσθεσε ο ίδιος προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αυτά που λέτε τα λέει και η Χρυσή Αυγή. Εκτός από το Τι Μπογδάνος – Τι Ρουφιάνος υπάρχουν και χειρότερα: Το τι Μπογδάνος – Τι Χρυσή Αυγή».

Τα όσα είπε ο πρώην -πλέον- βουλευτής της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησης προκάλεσαν την παρέμβαση του Νίκου Δένδια ο οποίος απευθυνόμενος στον Κ. Μπογδάνο χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη και τόνισε σε σκληρό ύφος ότι «όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ δεν θα ξαναγίνει τέτοια προσπάθεια». Στη συνέχει ελήφθη και η απόφαση διαγραφής του Κ. Μπογδάνου.

Όπως τονίζουν οι 25 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς τον πρωθυπουργό, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το 1981 οι εν λόγω εκδηλώσεις «δύναται μόνο να τελούνται “θρησκευτικά μνημόσυνα από συγγενείς νεκρών του Εμφυλίου σε θρησκευτικούς χώρους χωρίς παρουσία αρχών».

«Επειδή η συγκεκριμένη “γιορτή μίσους”, όπως αποκαλούνταν για χρόνια, την τελευταία δεκαετία έτυχε αναβάθμισης με πρωταγωνιστικό ρόλο της, καταδικασμένης σαν εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσής Αυγής και άλλων παραγόντων του ακροδεξιού και αντιδημοκρατικού χώρου και με μόνο σκοπό την ανακίνηση του εμφυλιοπολεμικού μίσους και τη νομιμοποίηση ακραίων αντιδραστικών ιδεολογιών και οργανώσεων,

» επειδή η ΠΥΣ της 6ης Νοεμβρίου 1981 που καταργεί τους επετειακούς εορτασμούς του Εμφυλίου με παρουσία αρχών, τελεί ακόμη εν ισχύ,

» επειδή η διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα,

» επειδή ο βουλευτής Καστοριάς παρέστη στη σχετική εκδήλωση με τη βουλευτική του ιδιότητα εκπροσωπώντας το κόμμα του και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Προτίθεται να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Τζηκαλάγια και να αποπέμψει τη διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, αποδοκιμάζοντας έμπρακτα τη συμμετοχή τους στην εμφυλιοπολεμική γιορτή μίσους στο Βίτσι;».

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, απέφυγε μεθοδικά να καταδικάσει τόσο τις εκδηλώσεις μίσους στο Βίτσι όσο και αυτή καθ’ αυτή την παρουσία και άλλων στελεχών της ΝΔ.

Αυγή

Σχολιάστε Ελεύθερα