Η απάντηση του Θεοκλή Ζαούτη για τον ΕΟΔΥ και όχι μόνο

Ο Θεοκλής Ζαούτης απαντά σε όσα ακούγονται σχετικά με τον ΕΟΔΥ και δίνει την επιστημονική του άποψη για τον κορωνοϊό στο iEidiseis. Όπως θα διαβάσετε στο ολίγον παραποιημένο ρεπορτάζ του ηλεκτρονικού μέσου, όταν ρωτήθηκε για το θέμα του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει δεχτεί καμία τέτοια πρόταση, την απάντησή του και βέβαια την επιστημονική του άποψη την καταγράφουμε, εφόσον και εμείς αναμεταδώσαμε μια τέτοια είδηση, που προήλθε από δημοσίευμα της iefimerida, που δείχνει τον ίδιο ή την Παγώνα Λάγιου ως αντικαταστάτες του παραιτηθέντος Παναγιώτη Αρκουμανέα. Όπως επισημάναμε πάντως και στο δικό μας ρεπορτάζ και οι δύο έχουν την γνώση του αντικειμένου.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Θεοκλής Ζαούτης, επιστήμονας με παγκόσμια αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο για τον οποίο κάποιοι διαρρέουν ότι ίσως δεχτεί πρόταση για τη θέση του προέδρου στον ΕΟΔΥ, μιλάει στο iEidiseis για τους κορωνοϊούς και την πραγματική αξία του εμβολιασμού…

Στοιχεία για την προέλευση και το είδος του SARS-CoV-2 έδωσε ο καθηγητής μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΚΑΒ και της 2ης ΥΠΕ και σε ερώτησή του iEidiseis για τον ΕΟΔΥ απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν έχει δεχτεί κάποια πρόταση.

Σε ό,τι αφορά τους κορωνοϊούς, ο καθηγητής ξεκαθάρισε στην ομιλία του ότι ο συγκεκριμένος που προκάλεσε την πανδημία είναι ο έβδομος κορωνοϊός που αναγνωρίστηκε στους ανθρώπους καθώς οι κορονοϊοί προκαλούν γενικά το 30% των ιώσεων. Η προέλευσή τους είναι από τα ζώα και μέσω αυτών περνούν στον άνθρωπο. Χαρακτηριστικό τους είναι δε ότι η ανοσία, δεν είναι χρόνια.

Όπως εξηγεί ο SARS-CoV-2 φαίνεται ότι είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους καθώς έχει καταφέρει να έχει παγκόσμια διασπορά και επιζεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο SARS-CoV-1 που εμφανίστηκε το διάστημα 2000-2004, έκανε 8000 κρούσματα και είχε 10% θνητότητα, ενώ γνωρίζουμε ότι μεταδόθηκε στον άνθρωπο μέσω της νυχτερίδας. Ο SARS-CoV-2 δεν ξέρουμε ακόμα με βεβαιότητα ποιο ζωικό είδος χρησιμοποίησε ως ενδιάμεσο, αλλά εδώ και δεκαετίες υπήρχαν ειδικοί που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου και χαρακτήριζαν ως «ωρολογιακή βόμβα» την κατανάλωση νυχτερίδων στη νότια Κίνα.

Με παραπάνω από 4,7 εκατομμύρια νεκρούς παγκοσμίως και το 5% όσων έρχονται σε επαφή μαζί του να νοσούν σοβαρά από COVID-19, είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι στους άνω των 80 ετών θα χρειαστεί νοσηλεία το 70%, στους 75-84 ετών το 58% την ώρα που στα παιδιά το ίδιο ποσοστό είναι στο 1,5%. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε με τα παιδιά διότι τα στατιστικά δείχνουν ότι το 1/3 που θα νοσήσει σοβαρά, θα χρειαστεί και εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Με το δείκτη θετικότητας να κινείται σήμερα στην Ελλάδα στο 6% και το δεδομένο ότι το 10% των παιδιών που ανέρρωσαν από COVID-19 παρουσιάζει και long COVID, είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία και η κυβέρνηση να προετοιμάζει το σύστημα υγείας με ειδικό σχεδιασμό κλινών Παίδων.

Η long COVID είναι ένα πρωτόγνωρο επακόλουθο της νόσησης που ακολουθεί όσους τυπικά ανέρρωσαν επί εβδομάδες ή και μήνες με πονοκέφαλο, διάρροιες, κατάθλιψη, άγχος, προβλήματα μνήμης και άλλα συμπτώματα όπως είναι ο βήχας. Μάλιστα έρευνα που εκπονήθηκε σε φοιτητές στη Γαλλία έδειξε ότι όσοι νόσησαν είχαν σε ποσοστό 11% αυτοκτονικό ιδεασμό.

Οι εμβολιασμοί

Ο κ. Ζαούτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι εμβολιάζονται, έχουν 5 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν και 10 φορές χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου. Αντιθέτως, οι ανεμβολίαστοι έχουν 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο με μέτρια ή σοβαρή COVID-19. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ο διπλός εμβολιασμός μειώνει στο μισό την πιθανότητα ανάπτυξης long COVID και την πιθανότητα ανάπτυξης μεταλλάξεων!

Σχολιάστε Ελεύθερα