Ο Ικάριος γιατρός Θεοκλής Ζαούτης πιθανός αντικαταστάτης του Αρκουμανέα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του i-efimerida η Παγώνα Λάγιου και ο συμπολίτης μας Θεοκλής Ζαούτης είναι οι πιθανοί αντικαταστάτες του Παναγιώτη Αρκουμανέα, στη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ. Και οι δύο είναι γνώστες του αντικειμένου, γιατροί, και μέλη της επιτροπής ειδικών για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού το προηγούμενο διάστημα. Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είναι οικονομολόγος.

Το μόνο που έχουμε λοιπόν να σας παραθέσουμε είναι τα βιογραφικά των δυο υποψηφίων σύμφωνα πάντα με το παραπάνω ρεπορτάζ, σχόλια για την ικανότητά τους και την επιστημονική επάρκεια δεν μπορώ να κάνψ. Το διαχειριστικό θα το δούμε αν και εφόσον επιλεχθούν.

Θεοκλής Ζαούτης (Βιογραφικό ανερτημένο στο ίδρυμα νιάρχος (ΙΣΝ))

Ο Δρ. Θεοκλής Ζαούτης (MD, MSCE, PhD) είναι κλινικός γιατρός, ερευνητής, καθηγητής και ηγετική φυσιογνωμία στον τομέα των παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων. Ασχολείται ενεργά με τον τομέα της δημόσιας υγείας τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Είναι Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania (UPENN) και Διευθυντής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Philadelphia (CHOP). Το 2011, ίδρυσε το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO) στην Αθήνα. Αποστολή του Κέντρου είναι η βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειάς στα ελληνικά νοσοκομεία, των οποίων το έργο περιλαμβάνει ένα ισχυρό πρόγραμμα διεθνούς, πολυκεντρικής έρευνας και συνεργασίας. Το 2018, διορίστηκε Ανώτατος Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος PENTA. Το δίκτυο PENTA περιλαμβάνει εκατοντάδες ερευνητές και κλινικούς γιατρούς, οι οποίοι σχεδιάζουν, εφαρμόζουν και συντονίζουν παγκόσμιας εμβέλειας κλινικές έρευνες και προγράμματα κατάρτισης σε 18 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Εργάζεται επίσης ως σύμβουλος στο Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για την Ευρώπη, στην Ελλάδα. Συμμετέχει σε πολλές συμβουλευτικές επιτροπές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπως στα National Institutes of Health (NIH), Centers for Disease Control and Prevention (CDC) και American Academy of Pediatrics (AAP). Παράλληλα, συμμετέχει στην Ομάδα Εργασίας του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ σχεδίου επιτήρησης ARPEC – Αντοχή στα Αντιβιοτικά και Συνταγογράφηση στα Παιδιά της Ευρώπης, καθώς και στο ESPID (European Society for Paediatric Infectious Diseases). Στο ΙΣΝ, ο Δρ. Ζαούτης υπηρέτησε ως σύμβουλος στην Πρωτοβουλία για την Υγεία μέχρι τον Αύγουστο του 2020.

Περαιτέρω λεπτομέρειες για ερευνητικές εργασίες και για σπουδές στο βιογραφικό που είναι ανερτημένο στο Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Παγώνα Λάγιου (Βιογραφικό ανερτημένο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Παγώνα Δ. Λάγιου
Ιατρός, Παθολόγος
Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard, ΗΠΑ

Η Π.Δ. Λάγιου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και έχει ειδικευτεί στην Παθολογία στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική της ίδιας Σχολής. Έχει πτυχίο MSc στην Επιδημιολογία από το Παν/μιο Harvard και διδακτορική διατριβή στην Επιδημιολογία από το ΕΚΠΑ. Υπηρετεί ως Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. Έχει υπηρετήσει ως Πρόσεδρη Αναπλ. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Karolinska της Σουηδίας και Επιστημονική Συνεργάτις στο Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Υπήρξε μέλος (panel member) της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) επί 9 έτη και έχει συμμετάσχει/συμμετέχει σε εθνικές και διεθνείς επιτροπές σε θέματα σχετικά με τη δημόσια υγεία. Είναι Επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για τη Διατροφή και την Υγεία, και Υπεύθυνη των Μονάδων Διατροφικής Επιδημιολογίας – Διατροφής στη Δημόσια Υγεία, Κακοήθων Νεοπλασιών και Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Το διδακτικό της έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο επικεντρώνεται σε θέματα επιδημιολογίας-μεθοδολογίας έρευνας και προληπτικής ιατρικής-δημόσιας υγείας. Επιπλέον των Παν/μίων Αθηνών, Harvard και Karolinska, έχει επίσης διδάξει στο Εθνικό Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Γονιδιώματος της Σιγκαπούρης, και στο Διεθνές Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής και Δημόσιας Υγείας Κύπρου.

Έχει υπηρετήσει ως κριτής ερευνητικών προτάσεων σε φορείς εθνικούς και διεθνείς, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC, panel member).Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν τη διατροφική επιδημιολογία και την επιδημιολογία των χρονίων νοσημάτων με έμφαση στις κακοήθεις νεοπλασίες και τα καρδιαγγειακά νοσήματα και συμμετέχει σε σχετικές διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες και consortia. Τον Δεκέμβριο 2016, η βιβλιογραφική βάση pubmed αποδελτίωνε περισσότερες από 370 εργασίες της ΠΛ και η βάση Thomson Reuters Web of Science κατέγραφε περισσότερες από 12.000 βιβλιογραφικές αναφορές και δείκτη Hirsch (h-index) 56.

Οι ενδεχόμενες αλλαγές και στην επιτροπή αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Η επιτροπή που διαχειρίζεται την πανδημική κρίση μέχρι σήμερα είχε 33 μέλη και όπως συχνά έλεγε ο προηγούμενος υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η επιτροπή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα μιας που οι όποιες αποφάσεις που είδαμε το προηγούμενο διάστημα προήλθαν από τον ίδιο τον υπουργό. Ωστόσο στο ρεπορτάζ που επικαλούμαστε (i-efimerida), φαίνεται ότι η συγκεκριμένη επιτροπή σχεδιάζεται να μικρύνει το επόμενο διάστημα και να αποκτήσει μόλις 7 μέλη, ενώ από τι φαίνεται θα συνεδριάζει πιο αραιά σε σχέση με σήμερα. Δεν είμαι σε θέση πάλι να κρίνω αυτή την απόφαση, ωστόσο το γεγονός πως τον ΕΟΔΥ τον αναλαμβάνει ένας γνώστης του αντικειμένου και ότι η επιτροπή θα έχει λιγότερα μέλη εκ πρώτης άποψης κρίνεται θετική. Πάντως το ερώτημα που θέτει και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι, αφού έγινε τόσο σοβαρή διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού γιατί ξυρίστηκαν όλοι οι υπεύθυνοι. Είναι ένα απαραίτητο λίφτινγκ ή απλά δεν ήταν και τόσο σωστή η διαχείριση?

2 thoughts on “Ο Ικάριος γιατρός Θεοκλής Ζαούτης πιθανός αντικαταστάτης του Αρκουμανέα

Σχολιάστε Ελεύθερα