Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συνήθη καταστολή

Σε συγκέντρωση στις 18:00 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου κάλεσαν οι ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ και στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Οι εκπαιδευτικοί δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης αντιδρούν στην διαδικασία της αξιολόγησης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, με την υπουργό Παιδείας μάλιστα να καταθέτει αγωγές κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών.

Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στην πορεία ήταν «Νίκη – Χατζηδάκη ακούστε το καλά, οι νόμοι σας θα γίνουν κουρελόχαρτα», «Με ΜΑΤ και βια δε γίνεται Παιδεία». Η πορεία έφθασε στο Σύνταγμα με σκοπό να στρίψει από την οδό Αμαλίας και να επιστρέψει στα Προπύλαια και να διαλυθεί όταν τα ΜΑΤ την σταμάτησαν και δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να προχωρήσουν. Τα ΜΑΤ έκαναν ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, για να εμποδίσουν τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν επί της οδού Αμαλίας. Στο σημείο εμφανίστηκε και η αύρα της ΕΛΑΣ η οποία έριξε νερό προς τους διαδηλωτές.

Η πορεία τελικά συνέχισε από την οδό Βασιλέως Γεωργίου ενώ τα ΜΑΤ παρέμειναν επί της οδού Αμαλίας. Οι εκπαιδευτικοί συνέχισαν την διαδήλωση από την οδό Φιλελλήνων και στην Συγγρού. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ και η αύρα ακολούθησε την πορεία των εκπαιδευτικών. Η διαδήλωση έστριψε στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου όπου και ολοκληρώθηκε.

Σε ανακοίνωση του το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημειώνει ότι τρομοκρατημένη η κυβέρνηση από την μαζική αντίσταση των εκπαιδευτικών στην πολιτική της επιλέγει τον αυταρχισμό. Τελευταία κίνηση η βίαιη επίθεση των ΜΑΤ απέναντι σε μια ειρηνική διαδήλωση.

Όπως τονίζει η κυβερνητική πολιτική οξύνει τις ανισότητες και αδυνατεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια. «Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας ενάντια στην πολιτική που υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και μαθητριών. Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει».

Μετά τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών από τις διαδικασίες της αξιολόγησης, τα συνδικαλιστικά σωματεία σημείωσαν ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μπροστά στο συντριπτικό ρεύμα των συναδέλφων και των σχολείων σε όλη την Ελλάδα που δηλώνουν μαζικά απεργία – αποχή από την λεγόμενη αξιολόγηση καταφεύγει για μια ακόμα φορά στην τρομοκράτηση και την καταστολή. Αυτές οι κινήσεις δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης απέναντι στην ομόθυμη καταδίκη της πολιτικής της από το κλάδο».

Το ΠΑΜΕ καταγγέλει την βίαιη επίθεση έναντι των διαδηλωτών σημειώνοντας ότι «Την ώρα που τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες για τη ζωή του λαού στενάζουν από ελλείψεις, κενά και υποχρηματοδότηση, η Κυβέρνηση έκανε επίδειξη όλου του οπλοστασίου της ΕΛΑΣ με αύρες (που είχε αγοράσει ο ΣΥΡΙΖΑ), ΜΑΤ και χημικά εναντίον του συλλαλητηρίου δασκάλων και καθηγητών.

Αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά ότι το δόγμα της Κυβέρνησης είναι η επιβολή με κάθε μέσο των μέτρων και των πολιτικών που έχουν απορρίψει όλοι οι φορείς της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Μετά την αγωγή της Κεραμέως εναντίον της συλλογικής απόφασης των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών, σήμερα η Κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ένα ακόμη μάθημα με την βία, τα χημικά και τις αύρες. Η ίδια κυβέρνηση που το καλοκαίρι πέταξε 40.000 παιδιά να γίνουν πελάτες των ιδιωτικών κολλεγίων και δεν προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς για να καλύψει τα χιλιάδες κενά στα σχολεία.

Η βία, ο αυταρχισμός και η καταστολή της Κυβέρνησης είναι απόδειξη της χρεοκοπίας των επιχειρημάτων και της πολιτικής τους που έχουν απορριφθεί από τον λαό και στην εκπαίδευση. Η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των αγώνων δεν θα περάσει!»

Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν

Πληροφορίες απο Αυγή και 902

Σχολιάστε Ελεύθερα