Μοκέτες κάτω από το μικροσκόπιο. Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν τις αγοράσεις.

Όποιος επιλέγει την νέα του μοκέτα μόνο από το χρώμα, το σχέδιο, ή την τιμή, μπορεί πολύ εύκολα να απογοητευτεί. Έχει καλή εμφάνιση και είναι ευχάριστη στην αφή, αλλά παρ’ όλα αυτά, θα καλύψει αυτή η μακέτα τις καθημερινές απαιτήσεις; Εδώ χρειάζεται η συμβουλή του ειδικού, ζητήσαμε την γνώμη ενός έμπειρου ταπητοκαθαριστή.

Μίνι-Οδηγός: Έτσι θα Καθαρίσετε Τέλεια τα Ευαίσθητα Χαλιά ...

Μια μοκέτα μπορείτε να το βρείτε και πιο κάτω από 15,00€ το μέτρο, για μια άλλη όμως μπορεί κανείς να πληρώσει και περισσότερο από 75,00€ το μέτρο. Ωστόσο, με τις αποκαλούμενες «ευκαιρίες», με τις οποίες οι εταιρείες μοκετών θέλουν να προσελκύσουν πελάτες στο μαγαζί τους, πρέπει σχεδόν πάντα να είμαστε προσεκτικοί. Συχνά πρόκειται για προϊόντα από χώρες με φτηνά εργατικά, που δεν καλύπτουν τα ευρωπαϊκά στάνταρτ. Όταν θα αποφασίσετε πόσα χρήματα πραγματικά πρέπει να δώσετε για μία κατάλληλη για εσάς μοκέτα, οφείλετε να σκεφτείτε ακριβώς ποιες απαιτήσεις έχετε εσείς και η οικογένεια σας από το καινούριο σας απόκτημα. Γιατί από μοκέτα σε μοκέτα, υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Παράδειγμα: Ζείτε στην Αγία Παρασκευή, έχετε ένα σκύλο και μικρά παιδιά, που συχνά τους αρέσει να παίζουν έξω στον κήπο. Τότε ένα αξιόλογο χαλί-μοκέτα στο πάτωμα είναι πεταμένα λεφτά. Για τα επόμενα χρόνια αρκεί μια οικονομική μοκέτα στο πάτωμα, που θα την αλλάξετε όταν ο σκύλος και τα παιδιά μάθουν το «καλώς φέρεσθαι» μέσα στο σπίτι. ‘Η, ζείτε μόνος, έχετε ένα μικρό διαμέρισμα στο Χαλάνδρι και δεν μπαίνετε στο σπίτι σας ποτέ με τα παπούτσια που φοράτε έξω; Τότε μπορεί άνετα να υπάρχει στο πάτωμά σας κάτι καλύτερο, όπως π.χ. μια παχιά, μαλακή, μάλλινη μοκέτα.

Σκεφτείτε προηγουμένως: ποιες ανάγκες έχει να καλύψει η νέα σας μοκέτα;

Τι θα κάνατε, εάν θα πιάνατε ένα καινούργιο σπίτι στον Γέρακα, αλλά θα είχατε πολύ λίγα χρήματα για την επίπλωση; Μάλλον πρώτα θα βάζατε μια μοκέτα. Γιατί αμέσως γίνεται ο χώρος ζεστός και οικείος. Το να πατάτε ξυπόλυτος πάνω σε μια μαλακή, ζεστή μοκέτα, προξενεί από μόνο του φανταστική αίσθηση, κάτι π.χ. που δεν μπορεί να ζητήσει κανείς από το δάπεδο ενός γραφείου. Εκείνο που θέλει να τονίσει αυτή η απλή σύγκριση είναι, ότι μάλλον δύσκολα θα βρείτε άλλο τύπο επίστρωσης δαπέδου, από το οποίο να έχετε τόσο διαφορετικές απαιτήσεις, όπως από τη μοκέτα. Κι έτσι ξεκινούν τα προβλήματα, για το πώς θα κάνετε τη σωστή επιλογή. Όποιο κι αν είναι το δικό σας γούστο στην επιλογή της μοκέτας, είναι σημαντικό να ορίσετε ακριβώς τις απαιτήσεις που έχετε απ’ αυτήν.

Τα σχέδια των μοκετών ποικίλουν, διαφορετικό πέλος, διαφορετική ύφανση, το εμπόριο προσφέρει τα πάντα. Και κάθε μία από αυτές εμφανίζει ειδικά πλεονεκτήματα ή ιδιαίτερα μειονεκτήματα, ανάλογα με ποιό λόγο επιλέχθηκε το υλικό της μοκέτας. Ότι δε θα διαλέξετε ένα χαλί με μακρύ πέλος, π.χ. για το διάδρομο ή την τραπεζαρία, είναι αυτονόητο γιατί πολύ γρήγορα θα βρωμίσει και θα πρέπει οπωσδήποτε να το στείλετε για πλύσιμο στο ταπητοκαθαριστήριο μια φορά το χρόνο. Αντιθέτως, στο υπνοδωμάτιο που συχνά κυκλοφορούμε ξυπόλυτοι είναι ιδανικό, ως ιδιαίτερα μαλακό και ζεστό. Μοκέτες με κοντό πέλος και από κατασκευής λεπτότερες, είναι κατάλληλες για χώρους όπου χρειάζεται λιγότερη άνεση και περισσότερο χρηστική ανάγκη και εύκολο καθαρισμό: στο χώρο του χολ, στα δωμάτια των παιδιών και στο γραφείο για παράδειγμα. Το ότι το κοντό πέλος δεν πρέπει σώνει και καλά να είναι και υποδεέστερο, το αποδεικνύουν τύποι μοκέτας των οποίων το βάρος του νήματος τους στην ωφέλιμη ύφανση είναι ιδιαίτερα υψηλό. Δώστε, λοιπόν, προσοχή στην «κάλυψη» (δηλαδή βάρος ωφέλιμου νήματος ανά τετραγωνικό μέτρο). Αυτό, αλλά επίσης και ο τρόπος κατεργασίας, η διάταξη του ιστού στήριξης και του υποστρώματος (δηλαδή της πίσω πλευράς), η σύσταση των νημάτων και η επεξεργασία τους, είναι τα πιο σημαντικά κριτήρια για την εκτίμηση της ποιότητας.

Οι μοκέτες κάνουν έναν χώρο ιδιαίτερα ζεστό και άνετο. Εκτός από την ωραία οπτική προσφέρουν συγχρόνως και άλλα πλεονεκτήματα, που θα πρέπει να ξέρετε. Έτσι, αποδείχθηκε σε έρευνα ότι το βάδισμα πάνω σε μια μαλακή, ελαστική μακέτα, ξεκουράζει το μηχανισμό κίνησης του σώματος. Οι μοκέτες φροντίζουν επίσης για τη μείωση του θορύβου από το βάδισμα, σε ειδικές περιπτώσεις δε, περισσότερο από 30db. Οι μακέτες μονώνουν καλά – πράγμα που εκτιμούν τόσο τα παιδιά που μπουσουλάνε, όσο και οι μεγάλοι που συχνά παραπονιούνται για κρύα πόδια. Η αίσθηση της ζεστασιάς σ’ ένα χώρο που είναι καλυμμένος με μοκέτα, είναι ευχάριστη ακόμη και όταν η θερμοκρασία του χώρου κατέβει 2 βαθμούς, σε σύγκριση με ένα χώρο που έχει σκληρό πάτωμα. Και αυτό δεν είναι λίγο, όταν δείτε το λογαριασμό για τη θέρμανση. Όμως εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε ακόμη κάτι: την υγιεινή πλευρά της μοκέτας. Π.χ. σε λεία πατώματα η σκόνη με το ρεύμα του αέρα σηκώνεται, ενώ στις μοκέτες συγκρατείται μέχρι το επόμενο καθάρισμα με την ηλεκτρική σκούπα. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας σ ένα χώρο με μοκέτα περιέχει λιγότερη σκόνη απ’ ό,τι άλλοι χώροι. Για τον καθαρισμό της μοκέτας από την σκόνη δεν αρκεί η ηλεκτρική σκούπα, ιδιαίτερα αν στο σπίτι κατοικούν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε ακάρεα σκόνης. Πρέπει περίπου κάθε εξάμηνο να ζητούν τις υπηρεσίες από ένα ταπητοκαθαριστήριο, το οποίο με τις επαγγελματικές σκούπες και τα ειδικά απορρυπαντικά που διαθέτει θα κάνει στεγνό καθάρισμα επιτόπου χωρίς να το ξεστρώνετε.Categories: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Tags:

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: