Απειλές της Γαλλίας για αντίμετρα κατά της Βρετανίας για την αλιεία

Νέες εντάσεις σημειώθηκαν μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας για τα αλιευτικά δικαιώματα μετά το Brexit, με την Γαλλίδα υπουργός Ναυτιλίας να τονίζει ότι η «η γαλλική αλιεία δεν πρέπει να τεθεί σε ομηρία από τους Βρετανούς για πολιτικούς σκοπούς». Η Γαλλία θα αποφασίσει μέσα σε δύο εβδομάδες  για την επιβολή πιθανών αντίμετρων, αφότου η Βρετανία και το νησί Τζέρσεϊ αρνήθηκαν να εκδώσουν άδειες σε δεκάδες γαλλικά αλιευτικά για να ψαρεύουν στα χωρικά ύδατά τους.

Σύμφωνα με την υπουργό Ναυτιλίας της Γαλλίας Ανίκ Ζιραρντέν, τα αντίμετρα θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν ενεργειακές προμήθειες, ανταλλαγές για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τις εμπορικές ροές και τις σιδηροδρομικές συνδέσεις. «Σε κάθε θέμα, οι Βρετανοί κωλυσιεργούν ή αποτυγχάνουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε λόγο για «αποφάσεις πλήρως απαράδεκτες», που «αντιβαίνουν στη συμφωνία η οποία υπεγράφη στο πλαίσιο του Brexit».

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα εξετάσει τα στοιχεία για να στηρίξει τις υπόλοιπες προσφορές για αλιευτικά δικαιώματα. Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει 117 άδειες της ΕΕ για τα παράκτια χωρικά του ύδατα και σχεδόν 1.700 σκάφη της ΕΕ έχουν λάβει άδεια αλιείας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία εκτείνεται σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή.

Η αλιεία και ο έλεγχος των βρετανικών υδάτων βρίσκονταν μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων στο δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Από τότε  οι Βρετανοί αλιείς κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους «πούλησε» επιτρέποντας σε ευρωπαϊκά σκάφη να συνεχίζουν να ψαρεύουν εκεί.

Το νησί του Τζέρσεϊ, ένα εξαρτώμενο από το βρετανικό Στέμμα, το οποίο βρίσκεται σε κοντινότερη απόσταση από τη Γαλλία παρά από τη Βρετανία, ανέφερε πως εξέδωσε 64 μόνιμες άδειες και 31 προσωρινές επιπλέον των 47 πλοίων που είχαν ήδη πάρει άδεια νωρίτερα φέτος, όμως απέρριψε τις αιτήσεις 75 αλιευτικών. Ωστόσο, για τους Γάλλους αλιείς αυτός δεν είναι επαρκές.

«Καταθέσαμε ό,τι μπορούσαμε αναφορά με αποδείξεις (προηγούμενης δραστηριότητας στην περιοχή). Πρόκειται για ζήτημα κακόβουλης» συμπεριφοράς, δήλωσε ο Ρομάν Νταβοντέ, που ψαρεύει αστακούς στη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά του Τζέρσεϊ, εντούτοις του χορηγήθηκε μονάχα μια προσωρινή άδεια.

Οι διαμάχες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ φαίνεται ότι θα συνεχιστούν για χρόνια.

Αυγή

Σχολιάστε Ελεύθερα