Η κομισιόν θα εγκρίνει τα «προσωρινά μέτρα» των κυβερνήσεων για τις αυξήσεις στην ενέργεια

Κάνοντας «την ανάγκη, φιλοτιμία» καθώς θέλει να προλάβει τις λαϊκές αντιδράσεις που αναμένεται να προκαλέσει το κύμα των ανατιμήσεων σε μία σειρά προϊόντα και υπηρεσίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα «έτοιμη» να εγκρίνει τα «προσωρινά μέτρα» που θα λάβουν οι χώρες μέλη της ΕΕ απέναντι στην εκρηκτική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα στήριξης των λαϊκών στρωμάτων θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και θα υπόκεινται στην έγκριση της Κομισιόν.

«Υπάρχουν εργαλεία στα οποία μπορούν να προσφύγουν αμέσως οι χώρες» για να μειώσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών, εξήγησε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Ενέργειας και Μεταφορών στη Σλοβενία.

Η Επίτροπος ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ, την άμεση στήριξη των φτωχότερων ή τη στοχευμένη και προσωρινή βοήθεια για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. «Οι υπηρεσίες μου είναι έτοιμες να βοηθήσουν (τις κυβερνήσεις) να εκπονήσουν αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, η Επίτροπος έκανε σαφές ότι η ΕΕ σκοπεύει να αξιοποιήσει την συγκυρία, για να προωθήσει την ατζέντα της πράσινης ανάπτυξης, που σημαίνει πακτωλό χρημάτων στα μονοπώλια του κλάδου.

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου παγκοσμίως, συνέπεια της οποίας είναι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος παντού στην Ευρώπη «καταδεικνύει ότι χρειάζεται να βάλουμε τέλος στην εξάρτησή μας από τα ξένα ορυκτά καύσιμα, το συντομότερο δυνατόν», είπε η Σίμσον.

902

Σχολιάστε Ελεύθερα