Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Θα καταθέσουμε άμεσα τροπολογία για να έχουν οι διανομείς εξαρτημένη σχέση εργασίας

«Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε χθες και πρόκειται να καταθέσουμε άμεσα, νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αποκαθίσταται πλέον η εργασιακή σχέση των διανομέων και όλων των εργαζομένων στις πλατφόρμες, ως σχέση εξαρτημένης εργασίας, μισθωτής εργασίας που καλύπτεται από το εργασιακό δίκαιο και όσο αφορά το εργασιακό αλλά και το ασφαλιστικό», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, η βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στο κομμάτι της ασφαλιστικής κάλυψης, έδωσε επιπλέον έμφαση, καθώς, ένα μείζον θέμα, σημείωσε, είναι τα εργατικά ατυχήματα. «Ειδικά στην κατηγορία των διανομέων που δουλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες, όταν δεν χαρακτηρίζονται ως εργαζόμενοι, δεν έχουν την ανάλογη κάλυψη σε ένα εργατικό ατύχημα».

Ο νόμος Χατζηδάκη πέρα του ότι διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, είπε η τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ, κατήργησε το 8ωρο και έκανε ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, στο άρθρο 69 έχει μια ειδική ρύθμιση για τις πλατφόρμες και τους απασχολούμενους σε αυτές, τους οποίους για πρώτη φορά χαρακτηρίζει ως παρόχους υπηρεσιών, ενώ ως τότε και στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2019, για τους διανομείς στις πλατφόρμες είχαμε τον όρο εργαζόμενοι, και θέτει τεκμήριο υπέρ των εταιρειών που έχουν τις πλατφόρμες, ότι οι απασχολούμενοι δεν είναι εργαζόμενοι αλλά αυτοαπασχολούμενοι. «Στην ουσία αντιστρέφει τον νόμο που υπήρχε μέχρι τον νόμο Χατζηδάκη, όπου θεωρούσε ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες είναι μισθωτοί εργαζόμενοι και καλύπτονται από όλα τα δικαιώματα της εργατικής νομοθεσίας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί η τροπολογία, προανήγγειλε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, λέγοντας «προκαλούμε την  κυβέρνηση να την ψηφίσει».

Προσέθεσε μάλιστα, πως υπάρχει σε εξέλιξη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μια έκθεση που θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα, η οποία λέει ότι πρέπει να μπουν σαφείς κανόνες για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, καθώς σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ανάπτυξη αυτού του είδους της οικονομικής δραστηριότητας. «Σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουμε και εμείς να καταθέσουμε τροπολογία κινείται και η ευρωπαϊκή συζήτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Να αναγνωρίζονται ότι είναι εργαζόμενοι και να καλύπτονται από το καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, γιατί είναι κατεξοχήν επικίνδυνη εργασία. Επειδή ακούσαμε και τον κ. Μητσοτάκη, να κόπτεται για τους νέους στην Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό κιόλας φαίνεται η υποκρισία μέσα από τον νόμο Χατζηδάκη, γιατί μην ξεχνάμε ότι σε αυτή την απασχόληση είναι νέα παιδιά, που ενδεχομένως είναι και η μόνη απασχόληση που μπορούν να βρουν αυτή την περίοδο».

Ακούστε την συνέντευξη στο site της ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα