Ν. Αναστασιάδης: Σε δημιουργικό κλίμα η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Σε δημιουργικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία παρέθεσε τις απόψεις και θέσεις του και πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει δημιουργικός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες – Πνευματικά Δικαιώματα ΚΥΠΕ

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έγινε στις 6 μμ ώρα Νέας Υόρκης, στο γραφείο του κ. Γκουτέρες.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου 20 λεπτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του είπε ότι “η συνάντηση με τον ΓΓ έγινε σε ένα δημιουργικό κλίμα”.

Οπως σημείωσε, “έχουμε παραθέσει τις απόψεις, τις θέσεις και πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα. Έχω αναπτύξει κάποιες θέσεις και ιδέες και έχουμε συμφωνήσει ότι τα όσα αφορούν το Κυπριακό θα συζητηθούν και κατά το γεύμα που θα έχουμε στις 27 του μηνός με τον κ. Τατάρ».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα όλα να εξελιχθούν κατ΄ ευχήν. «Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε κατ΄ ευχήν, έτσι ώστε να υπάρχει μια νέα προοπτική για την Κύπρο», τόνισε, συγκεκριμένα.

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και το μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Παντελής Παντελίδης.

Ερντογάν: Στηρίζουμε το νέο όραμα λύσης που πρότειναν οι Τ/κ

“Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ, το οποίο είναι το ουσιαστικό στοιχείο για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να καταγραφεί”, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι “η Τουρκία στηρίζει το νέο όραμα λύσης που πρότειναν οι Τ/κ”.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο με μια ρεαλιστική προσέγγιση προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα”.

“Ενώ ο ηγέτης ενός από τους δύο λαούς στο νησί, ο οποίος είναι αποδεκτός ως ισότιμος από τον ΟΗΕ, μπορεί να σας απευθυνθεί, δεν είναι δίκαιο ότι ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να κάνει τη φωνή του να ακουστεί σε αυτήν την πλατφόρμα. Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τ/κ λαού, το οποίο είναι το ουσιαστικό στοιχείο για τη λύση πρέπει να καταγραφεί. Στηρίζουμε το νέο όραμα λύσης που πρότεινε ο τ/κ λαός. Από εδώ καλώ τη διεθνή κοινότητα να αξιολογήσει τις απόψεις των Τ/κ με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις”, είπε ο Ερντογάν.

Η συνέχιση του ήρεμου περιβάλλοντος στην ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε, είναι προς το κοινό μας συμφέρον. “Ελπίζουμε ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με την κατανομή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Για αυτό, πρώτα απ `όλα, είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε την αντίληψη η οποία αγνοεί ότι η Τουρκία, έχει τη μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι οι παράγοντες της περιοχής πρέπει να συμμετέχουν στο διάλογο και τη συνεργασία. Η πρότασή μας για τη διοργάνωση της Διάσκεψης της ανατολικής Μεσογείου είναι ακόμα στο τραπέζι”, είπε, επίσης.

Euronews

Σχολιάστε Ελεύθερα