Εγκαινιάστηκε το υβριδικό ενεργειακό στην Ικαρία

Αλλάζουν τα δεδομένα του ενεργειακού χάρτη της Ικαρίας, με τα εγκαίνια του υβριδικού ενεργειακού έργου προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, με την κωδική ονομασία Ναέρας, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην περιοχή κάτω Προεσπέρας Ικαρίας, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας αλλά και φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Στην τελετή, όπου παρευρεθήκαμε και εμείς, συμμετείχαν η Χαρά Καφαντάρη ως εκπρόσωπος του υπουργού Σταθάκη, ο βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου-βουλευτής Λέσβου και εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και ο νυν δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, ο νεοεκλεγείς, Νίκος Καλαμπόγιας και ο έπαρχος Ικαρίας, Παναγίωτης Γεννούζος. Αυτοί ήταν οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, όπου σε συνέργεια με τον πρόεδρο της ΔΕΗ διενήργησε τα εγκαίνια του έργου.

Δείτε βίντεο από το ευχέλαιο πριν το κόψιμο της κορδέλας:

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χαρά Καφαντάρη είπε τα εξής:

Σήμερα, 5 Ιουνίου, γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος», η οποία καθιερώθηκε το 1972, από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Είναι ημέρα αφύπνισης της Παγκόσμιας Κοινότητας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο  πλανήτης μας, το κοινό μας σπίτι. Η στροφή στις ΑΠΕ είναι πρώτη προτεραιότητα. Έπειτα από χρόνια κωλυσιεργίας ένα εμβληματικό έργο για την Ικαρία γίνεται πράξη. Ο υβριδικός σταθμός που εγκαινιάζουμε εδώ στην Ικαρία είναι μια έμπρακτη απόδειξη της διαδικασίας αυτής, της ενεργειακής μετάβασης προσανατολισμένης στην παραγωγή από ανανεώσιμες, καθαρές, πηγές.

Η δύναμη του ανέμου από το Ικάριο Πέλαγος και η δύναμη της πτώσης του νερού, ενώνονται στο νησί. Αξιοποιούνται στο έπακρο, από ένα καινοτόμο (υβριδικού χαρακτήρα) ενεργειακό έργο της ΔΕΗ, το πρώτο στην Ευρώπη, εδώ, στη δυτική πλευρά της Ικαρίας. Το έργο είναι πρωτοποριακό για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα. Είναι το πρώτο έργο αντλησιοταμίευσης σε μη διασυνδεδεμένο νησί στην Ελλάδα. Αξιοποιεί ως «φυσική μπαταρία» την ανύψωση νερού ανάμεσα σε δύο ταμιευτήρες, για να αποθηκεύει έμμεσα ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και έτσι να αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο της Ικαρίας. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται πως θα αυξήσει περίπου στο 50% το ποσοστό που η «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτει τις ανάγκες σε ρεύμα του νησιού.

Το έργο αυτό εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα και των νησιών, κάτι που ευθυγραμμίζεται και με τις δεσμεύσεις και τους στόχους που αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030.

Ο βουλευτής Σάμου είπε τα εξής:

Ο «Ναέρας» σήμερα άρχισε επισήμως να λειτουργεί. Το πρότυπο υβριδικό ενεργειακό έργο στην Ικαρία, ένα από τα 2 που λειτουργούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι πλέον γεγονός. Η συγκίνηση είναι μεγάλη για ένα έργο που σχεδόν έμοιαζε ακατόρθωτο να ολοκληρωθεί αλλά με την εντατική συνεργασία της ΔΕΗ, της πολίτικης ηγεσίας, της κοινωνίας της Ικαρίας, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και τελικά το έργο ολοκληρώθηκε.

Η Σάμος, η Ικαρία, οι Φούρνοι αλλά και γενικότερα η περιοχή του Βόρειου Αιγαίου μπαίνουν δυνατά στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Είναι η δικαίωση των προσπαθειών μας. Είναι πρόοδος για τα νησιά μας. Έμπρακτα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό έργο, πρωτοποριακό, στην Ευρώπη. Μάλιστα πρόσθεσε, ότι τέτοια έργα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για όλη την Ελλάδας, στο σκέλος του κλάδου της ενέργειας.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο δήμαρχος Ικαρίας που είπε τα εξής:

Το  Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας που χαιρετίζουμε την ολοκλήρωσή του εντός του 2019 από την ΔΕΗ, βρίσκεται στη διαδικασία των δοκιμαστικών λειτουργιών προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια. Αναμφίβολα θα συμβάλει στην μείωση εκπομπών διοξειδίου  του άνθρακα, καθώς πρόκειται για έργο που συνδυάζει την εκμετάλλευση των υδάτων που υπερχειλίζουν από το αρδευτικό φράγμα στο Πέζι, με την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της περιοχής. Σημαντική επίσης θα είναι η εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό καύσης πετρελαίου.

 Ωστόσο δεν περνάει απαρατήρητο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη διοίκηση της ΔΕΗ «εγκαινιάζουν» παραμονές εκλογών το έργο αυτό, την ίδια στιγμή που τα «ραβασάκια» για απειλές διακοπής ρεύματος σε σπίτια του νησιού καταφθάνουν σωρηδόν.

Η συνολική ισχύς του έργου είναι στα 6,8 MW. Aν συνυπολογιστούν η διαθέσιμη ισχύς από τον θερμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στον Άγιο Κήρυκο (περίπου 11MW), 2 ανεμογεννήτριες μέγιστης συνολικής ισχύος 1,4 MW, φωτοβολταικά συστήματα σε αγροτεμάχια και οικίες (περίπου 1 ΜW), προκύπτει ότι οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού καλύπτονται επαρκώς, τη στιγμή που η μέγιστη αιχμή το καλοκαίρι δεν ξεπερνά τα MW.

Κατά συνέπεια οι ενεργειακοί σχεδιασμοί που αφορούν την εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Ικαρίας  συνολικής ισχύος 330MW από τον όμιλο Μυτιληναίου, με άδεια από την ΡΑΕ που παραμένει  σε ισχύ , εξακολουθεί να μας βρίσκει αντίθετους: Γιατί δεν καλύπτουν καμία ενεργειακή ανάγκη του νησιού, και γιατί θα προκληθεί μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση από τη διάνοιξη τεραστίων δρόμων και θεμελίων για την τοποθέτησή  των ανεμογεννητριών με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν πριν 10 χρόνια, στο μεσοδιάστημα είχαν «παγώσει» λόγω της υπέρβασης του αρχικού τους προϋπολογισμού και της υποχρηματοδότησης  από την πλευρά της ΔΕΗ.

Οι παρεμβάσεις του Δήμου Ικαρίας τη διετία 2015-2016 αλλά και της Κ.Ο. του ΚΚΕ στη Βουλή, προς όλους τους αρμόδιους φορείς (ΔΕΗ, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣ., Υπουργείο περιβάλλοντος-ενέργειας κλπ) που έγιναν εν μέρη αποδεκτές, ήταν καθοριστικές για την συνέχιση των έργων.

Με την  ολοκλήρωση αυτού του πρωτοποριακού έργου στην Ικαρία και με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες για φτηνή ενέργεια,  ζητάμε :

  • Δραστική μείωση της τιμής της kwh για όλα τα νοικυριά και τις υπηρεσίες της Ικαρίας (σχολεία, νοσοκομεία, δημοτικές δομές κλπ).
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε συνανθρώπους μας που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα τους.
  • Κατάργηση όλων των ληστρικών χαρατσιών που είναι ενταγμένα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με αποτέλεσμα την εκτίναξη του συνολικού λογαριασμού.
  • Πρόσληψη και μονιμοποίηση του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού σε όλες τις δομές ενέργειας στην Ικαρία (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Υβριδικό) με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Τέλος ως αντισταθμιστικό όφελος στην κοινωνία του νησιού που διάθεσε την αναγκαία γη, είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση του δρόμου Γεμέλια-Προεσπέρα-Κάτω Προεσπέραπριν από την έλευση του χειμώνα.

Παράλληλα διεκδικούμε:

Ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα λειτουργεί  προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Είμαστε ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που αποτέλεσμα έχει την αύξηση της τιμής του ρεύματος και την ενεργειακή φτώχεια για τον λαό.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, επεσήμανε για το έργο Ναέρας ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, που μεταξύ άλλων υπερέχει στον τρόπο αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας.

Το έργο Ναέρας στην Ικαρία

Ο «Ναέρας» στην Ικαρία είναι ένα από τα δύο υβριδικά ενεργειακά έργα στην Ευρώπη που συνδυάζουν την αιολική και την υδραυλική ενέργεια. Το έτερο ευρωπαϊκό αντίστοιχο σύστημα βρίσκεται σε νησί της Ισπανίας, στις ακτές του Ατλαντικού.

Η ιδέα της υλοποίησής του ανήκει στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του πρώην δήμου Ραχών Ικαρίας και στη διεύθυνση Ανάπτυξες Υδροηλεκτρικής Ενέργεια της ΔΕΗ Α.Ε., η οπαία και εκπόνησε την οριστική μελέτη. Συγκεκριμένα επενδύθηκαν ποσά τnς τάξης των 50 εκατ. ευρώ και κύριος σκοπός του έργου είναι η αύξηση της διείσδυσnς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Ικαρίας, πλέον θα προέρχεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε κατά τα εγκαίνια, η επιτυχής λειτουργία του έργου θα αποτελέσει οδηγό για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας μη διασυνδεδεμένων στο ηλεκτρικό σύστημα νησιών και νησιωτικών συμπλεγμάτων με χρήση αποκλειστικά από ΑΠΕ.

Στα εγκαίνια ιδιαίτερη μνεία έγινε για το αποτύπωμα του έργου στην τοπική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ναέρας, όπως τονίστηκε, θα προσφέρει άμεσα και έμμεσα σημαντικά οικονομικά, και περιβαλλοντικά οφέλη στο νησί.

Συγκεκριμένα αναμένεται μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 13.800 τόνους ετησίως, από την ελαχιστοποίηση τnς λειτουργίας του Πετρελαϊκού Σταθμού Παραγωγής.

Τέλος, εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι η Ικαρία θα αναβαθμιστεί τουριστικά, καθώς και χάρη στο έργο, θα γίνει πόλος έλξnς για φοιτητές, επιστήμονες αλλά και ευαίσθητους περιβαλλοντικά πολίτες.

Ρεπορτάζ βασισμένο στο αντίστοιχο της εφημερίδας ΑυγήςCategories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΙΚΑΡΙΑ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: