Στέφανος Στεφάνου:Απειλείται με διχοτόμηση η Κύπρος

«Στην δίωρη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, καταλήξαμε σε πολλές κοινές θέσεις και συζητήσαμε πώς θα ενισχύουμε την παρέμβαση της Αριστεράς»

«Ο τρόπος που χειρίζεται τα πράγματα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος, καθώς αμφισβητεί τη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού ζητήματος», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

«Την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί επίσημα πλέον τη συμφωνημένη βάση λύσης απο τον ΟΗΕ, οι ασυνεπείς τοποθετήσεις του κ Αναστασιάδη, δείχονουν ότι οδεύουμε ολοταχώς στην οριστική διχοτόμηση.

Απέναντι στην κρίση, το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αμφισβητούμε με τις τοποθετήσεις μας τη συμφωνημένη βάση λύσης για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία. Δυστυχώς, αυτό κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο είναι ακατάλληλος, αλλά και επικίνδυνος, γιατί με τον τρόπο αυτό δίνει χώρο στην Τουρκία να προωθήσει τη θέση της για λύση δύο κρατών. Επίσης με τη στάση αυτή, χάνεται η αξιοπιστία προς τον διεθνή παράγοντα και ειδικά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, από τον οποίο έχουμε ζητήσει βοήθεια για τη λύση.

Όταν μία χώρα κατατάσσεται από τους υπόλοιπους σε μία κατηγορία χωρών που είτε έχουν το όνομα, είτε είναι πλυντήρια μαύρου χρήματος και καταφύγιο για διάφορους εγκληματίες λωποδύτες και τυχοδιώκτες, τότε όχι μόνο δεν σε λαμβάνουν υπόψη την ώρα που ζητάς συμπαράσταση για να λύσεις τα προβλήματα σου αλλά την ίδια ώρα σου επιτίθονται κιόλας. Αυτό γίνεται τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μας λέει ότι έπαψε να έχει εμπιστοσύνη στις κυπριακές αρχές και στην κυπριακή κυβέρνηση, διότι σε αλλεπάλληλες καταγγελίες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιομηχανία χρυσών διαβατηρίων που στήθηκε, η κυβέρνηση είτε κατηγορούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έκανε αδικαιολόγητες επιθέσεις, είτε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση σε ένα δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον να πολιτεύεται και ο διεθνής παράγοντας να έχει την εντύπωση ότι τον κοροϊδεύει.

Επι πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, το Σεπτέμβρη του 2017 είχαμε φτάσει μία ανάσα πριν από τη λύση του Κυπριακού. Το αποτύπωμα της Ελληνικής κυβέρνησης ήταν τότε σημαντικό και παραλίγο να ζούσαμε την ιστορική στιγμή λύσης του Κυπριακού.

Κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαμε με τον Αλέξη Τσίπρα, καταλήξαμε σε πολλές κοινές διαπιστώσεις και θέσεις και συζητήσαμε πώς περαιτέρω θα ενισχύσουμε την κοινή δράση και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να δούμε πώς θα ενισχύουμε την παρέμβαση της αριστεράς που αντιστρατεύεται όλα αυτά τα στραβά κι ανάποδα που συμβαίνουν στον κόσμο.

Για εμάς στο ζήτημα του Κυπριακού δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να σπάσει το αδιέξοδο, πέρα από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από κει που είχαν διακοπεί, με στόχο τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη».

Αυγή

Σχολιάστε Ελεύθερα