Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας για τα περιστατικά βίας σε εργασιακούς χώρους

Το τελευταίο διάστημα βρεθήκαμε απέναντι σε πρωτόγνωρα για το νησί μας περιστατικά βίας σε εργασιακούς χώρους με χαρακτηριστικότερα αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης γυναίκας στον χώρο του τουρισμού και την άνευ προηγούμενου επίθεση και ξυλοδαρμό εργαζόμενου στον χώρο της Ενέργειας από τον προϊστάμενό του.

Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε σαν εργαζόμενοι είναι να εκφράσουμε στους συνάδελφους, την αμέριστη συμπαράσταση μας και να  καταδικάσουμε αυτά τα περιστατικά, που οδήγησαν στην πρώτη περίπτωση στο να χάσει την δουλεία της  και στην δεύτερη στο σημείο να βγει σε αναρρωτική άδεια λόγω τραυματισμού του από την επίθεση.

Σαν εργαζόμενοι δεν θα ανεχτούμε καμιά είδους βία στους χώρους εργασίας μας, ούτε λεκτική ούτε ψυχολογική πόσο μάλλον σωματική.  Δεν θα ανεχτούμε την  τακτική της λασπολογίας  και της  ταύτισης  του θύτη με το θύμα. Την  προσπάθεια κάποιων να ανακαλύψουν “προηγούμενα” και “προσωπικές διαφωνίες”. Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την «λογική» της μικρής κοινωνίας όπου όλοι γνωρίζουν  άλλα κανένας δεν μιλάει.

Εάν νομίζουν κάποια “παλικάρια” ότι λόγω εργασιακής ιεραρχίας  ο κάθε εργαζόμενος έχει την υποχρέωση να ανέχεται τον εξευτελισμό, τον τραμπουκισμό τις απειλές,  φτάνοντας στο σημείο να μην ξέρουμε αν και πως θα γυρίσουμε στο σπίτι και στην οικογένεια μας. Είναι γελασμένοι, και  καλά θα κάνουν να “μαζευτούν” από όλες τις πλευρές γιάτι οι εργαζόμενοι μπροστά στην αξιοπρέπεια μας δεν βάζουμε ούτε φόβο, ούτε εργασιακές ιεραρχίες.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η βία κατά των εργαζομενων (ειδικοτερα στις γυναικες) είναι σοβαρό υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο, και συνδέεται με τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες που κυριαρχεί ο ανταγωνισμός, ο ατομισμός, οι αναχρονιστικές απόψεις που διαμορφώνουν και τις προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Η βία γενικως «διδάσκεται» μέσα από παιδικές εκπομπές, ταινίες, δελτία ειδήσεων και ηλεκτρονικά παιχνίδια, ως στοιχείο υπεροχής και δύναμης, του εκμεταλευτη πανω στον εκμεταλευομενο.

Το λέμε ξεκάθαρα ότι παρόλο πού τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την αποδόμηση της εργατικής νομοθεσίας, οσοκαι η σημερινή πού έχει περάσει με άριστα τις εξετάσεις των αφεντικών με την νομοθέτηση όλων των αντιεργατικών νομοσχεδίων. Τα οποία μέσα σε όλα τα άλλα δίνουν την δυνατότητα στα αφεντικά αλλά και στα συνδικαλιστικά, εργοδοτικά και κυβερνητικά  “τσιράκια” τους  να έχουν “ελεύθερα” τα χέρια να τρομοκρατούν και να απειλούν τους εργαζόμενους, εκμεταλλευόμενοι την  διάλυση –  συρρίκνωση  όλων των   υπηρεσιών που αφορούν την προστασία των εργαζομένων.

Για παράδειγμα  η επιθεώρηση εργασίας  στην Ικαρία δεν υπάρχει καν , αλλά υπάρχουν  οι εργαζόμενοι που δεν δώσαμε, δεν δίνουμε και δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτι σε τέτοιες πρακτικές και θα μας βρουν απέναντι τους μαζικά και οργανωμένα.

Η  κοινωνία της Ικαρίας είναι μίκρη και γνωριζόμαστε όλοι κάλα, δεν χρειαζόμαστε τέτοια περιστατικά για να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιός είναι ποιός.

Σήμερα είναι οι συνάδελφοι, αύριο θα είσαι εσύ ή και έμεις και στο τέλος θα είναι τα παιδιά μας που θα έχουν να αντιμετωπίσουν κάθε είδους “παλικαράδες” που θα εκμεταλλεύονται την εξουσία τους εις βάρος όσων βρίσκονται σε “κατώτερη” θέση. 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ,ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ!

  •  Κανένας Συνάδελφος-σα να μην ανεχτεί καμία είδους βία και στον εργασιακό του χώρο.
  •  Τα Σωματεία και όλοι οι εργαζόμενοι να γίνουμε ασπίδα προστασίας σε όποιον συνάδελφο το έχει ανάγκη.
  •  Να καταδικαστούν από όλους τους εργαζόμενους,νέους,γυναίκες αυτές οι πρακτικές, να μην συγκαλύπτονται και να μην επιτρέψουμε να περνάνε αθόρυβα τέτοια γεγονότα μέσα στην κοινωνία μας γιατί όσο μικρή  κι αν είναι τέτοιου είδους γεγονότα  είναι μεγίστης σοβαρότητας.

Σχολιάστε Ελεύθερα