Ερώτηση του Ανδρέα Μιχαηλίδη για το νοσοκομείο Ικαρίας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για τα επείγοντα προβλήματα στελέχωσης, υποδομών και υπηρεσιών που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ικαρίας και όχι μόνο, κατέθεσε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Μιχαηλίδης. Η ερώτηση συνυπογράφεται από 29 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέας Μιχαηλίδης προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη σχετικά με τις ελλείψεις και την απουσία ειδικού σχεδίου για τις νοσοκομειακές μονάδες στα νησιά.

Ειδικότερα, σε πρώτο επίπεδο ο Α. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό κυρίως, αλλά και σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα νοσοκομεία στα νησιά, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από τα νοσοκομεία της Ρόδου, Λήμνου, της Σάμου, της Ικαρίας και της Χίου και τις σοβαρές συνέπειες που έχουν οι ελλείψεις αυτές για την παροχή κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στη νησιωτική χώρα.

Σε γενικότερο επίπεδο, ο Α. Μιχαηλίδης αφενός επέκρινε την πολιτική της ΝΔ για τα νοσοκομεία με πρόσχημα την πανδημία, αναφερόμενος σε πρόσφατες αποφάσεις σχετικά με την αναστολή εργασίας, αλλά και την τροπολογία Πλεύρη που ανοίγει την πόρτα στην παραχώρηση κρίσιμων τομέων του ΕΣΥ στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αφετέρου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επί δύο έτη όχι μόνο δεν έχει διαμορφώσει, αλλά δεν έχει αντιληφθεί καν την ανάγκη επεξεργασίας εξειδικευμένης πολιτικής Υγείας πού θα απαντά στην ιδιομορφία της νησιωτικότητας, με τις πολυδιασπασμένες δομές υγείας και τον μεγάλο φόρτο την τουριστική περίοδο. Υπενθύμισε δε την πρόταση που εδώ και καιρό έχει δημοσιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα συνεκτικό πλαίσιο κινήτρων προσέλκυσης γιατρών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Στις απαντήσεις που έδωσε ο Υπουργός αναφέρθηκε σε προκηρύξεις που έγιναν, παραδεχόμενος ωστόσο το πρόβλημα με την πλήρωση των θέσεων σε νοσοκομεία των νησιών. Επιπλέον, επικαλούμενος την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων από πλευράς του, δεσμεύτηκε να εξετάσει το πλαίσιο των κινήτρων προς γιατρούς, αποσιωπώντας βέβαια την έλλειψη οποιασδήποτε τέτοιας πρόθεσης και πρόνοιας από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Για το νοσοκομείο Ικαρίας αναφέρθηκε στην απόφαση του Δήμου Ικαρίας να αναστείλει τη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση. Επίσης αναφέρθηκε στην έλλειψη κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων, συνθήκη η οποία επιδεινώνεται από την ακατανόητη απόφαση του Υπουργείου να αποσπάσει ιατρούς από το νοσοκομείο της Ικαρίας σε άλλες μονάδες της χώρας. Επίσης όπως ανέφερε υποστελέχωση παρουσιάζεται και σε άλλες κατηγορίες προσωπικού, όπως στους μόνιμους διασώστες ΕΚΑΒ και τις μαίες ενώ από το νοσοκομείο απουσιάζουν κρίσιμες ιατρικές Μονάδες, όπως το Τεχνητό Νεφρό και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Οι κάτοικοι του νησιού μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όχι μόνο γιατί υπόκεινται σε πρόσθετη ταλαιπωρία, αλλά κινδυνεύουν να στερηθούν ολοκληρωτικά της κατάλληλης θεραπείας και περίθαλψης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφουν το κείμενο, επισημαίνουν ότι οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ικαρίας προστίθενται σε άλλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού στην ικανοποίηση των υγειονομικών αναγκών τους, τα οποία σχετίζονται με τη νησιωτικότητα, και ρωτούν τον Υπουργό Υγείας πως ακριβώς προτίθεται να καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και ιατρικές υποδομές που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου Ικαρίας, εν μέσω μάλιστα νέου πανδημικού κύματος.

Σχολιάστε Ελεύθερα