Μηταράκης: Η Σάμος σήμερα ησυχάζει και αφήνει πίσω της τις ντροπιαστικές σκηνές στο ΚΥΤ Βαθέος

Τα εγκαίνια της πρώτης κλειστής ελεγχόμενης δομής νήσων στη Σάμο πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη. Η Ελλάδα δεν είναι πια πύλη εισόδου, τόνισε ο κ. Μηταράκης προσδιορίζοντας ότι θα εγκατασταθούν 400 άτομα στη νέα δομή, καθώς οι υπόλοιποι έχουν φύγει από την παλιά δομή στο Βαθύ φιλοξενούνταν 7.500 άτομα.

Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι η χωρητικότητα στη νέα δομή, που είναι εκτός αστικού ιστού και με πολύ αυξημένα μέτρα προστασίας, ανέρχεται σε 2040 θέσεις για αιτούντες άσυλο, 960 θέσεις εντελώς κλειστές καθώς και προαναχωρησιακό κέντρο για αυτούς που κρίνεται ότι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και πρέπει να απελαθούν.

Η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το μεταναστευτικό, όπως είπαμε πριν από ενάμιση χρόνο: Μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 90%, αποσυμφόρηση των νησιών και δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών εκτός αστικού ιστού, τόνισε προσθέτοντας πως εξασφαλίζονται τόσο οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσους βρίσκονται εκεί, όσο και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων.

Η Σάμος είναι ακριτική Ελλάδα, καλώς η κακώς θα υπάρχουν μεταναστευτικές ροές καθώς η Ευρώπη θα συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης. Αλλά δεν θα ξαναζήσουμε αυτά που είδαμε μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης και στο Βαθύ της Σάμου, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πριν από δύο χρόνια η Σάμος είχε δεχθεί 10.500 μετανάστες, ενώ φέτος 111.

Αναφερόμενος στη συνομιλία Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Τουρκία ανταποδοτικά, εφόσον η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία και δεν στέλνει ροές προς την Ελλάδα.

Με τη φράση η Σάμος σήμερα ησυχάζει και αφήνει πίσω της τις ντροπιαστικές σκηνές στο Βαθύ, ξεκίνησε την ομιλία του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της νέας κλειστής ελεγχόμενης δομής

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα