Για την εκδήλωση της κοινότητας slow food στην Ικαρία

Γράφει ο Σταύρος Ραντάς (Πρόεδρος του κινήματος)

Από έρευνες στην βόρεια Ιταλία τώρα με την μεγάλη πανδημία του κορωνο ιού, στην περιοχή της πόλης Μπέργκαμο, διαφαίνεται πλέον καθαρά η σχέση τού ιού με την μολυσμένη ατμόσφαιρα απο την ρύπανση τής περιοχής, καθώς και της σχέσης πού έχει η παχυσαρκία με την εντονότερη επιθετικότητα τής νόσου σε υπέρβαρους ασθενείς.

Το Slow Food έρχεται στην Καβάλα, με ένα σαλιγκάρι! | Χρονόμετρο

Το μήνυμα είναι: καλύτερη διατροφή, περισσότερη κίνηση, καταπολέμηση της παχυσαρκίας, πρόσφορο έδαφος για τον συγκεκριμένο ιό και άλλες νόσους.

Ο γνωστός Γάλλος σέφ, Olivier Roellinger, πρίν απο καιρό, σε μια συνέντευξη του στην εφημερίδα, Le Mond και άλλες γνωστές και ευρείας κυκλοφορείας εφημερίδες, παρουσίασε ένα είδος μανιφέστου ενάντια στην διείσδηση των αγροχημικών προιόντων μέσα στο πιάτο μας και στην διατροφή μας γενικά.

Υποστηρίζει ο διάσημος σέφ, ότι ,απο την μιά πλευρά υπάρχουν ( λίγοι ) αυτοί που έχουν την οικονομική άνεση στο να τρώνε καλά και καθαρά, απο την άλλη οι πολλοί, που αναγκάζονται να τρώνε αυτά τα προιόντα που τούς προτείνει η μεγάλη διατροφική αλυσίδα τής βιομηχανίας τροφίμων, απο εντατικές καλλιέργειες. Δηλαδή, περισσότερο ποσότητα παρά ποιότητα στο τραπέζι μας με φυτοφάρμακα και αλόγιστα λιπάσματα στο καλλιεργήσιμο έδαφος, με όλα τα επακόλουθα για την υγεία μας.

Δεν είναι μόνο πρόβλημα οικονομικής ευμάριας. Αυτό είναι μια εύκολη δικαιολογία. Είναι περισσότερο πρόβλημα κοινωνικό και κουλτούρας. Γνώσης και διαπαιδαγώγησης στον κόσμο. Ιδίως στα σχολεία και μέσα στην ίδια την οικογένεια.

Ζούμε καθημερινά μια διαρκή και βαθειά ρωγμή μεταξύ πόλεων και περιφέρειας.

Δεν υπάρχει η σωστή αντιμετώπιση των καλλιεργhτών παραγωγών οι οποίοι δυσκολεύονται να διαθέσουν τα προιόντα τους με δίκαιες απολαβές για τον κόπο τους.

Τις περισσότερες φορές καταπιεσμένοι απο μεσίτες και Σούπερ Μάρκετ μεγάλων αλυσίδων και αποστάσεων, με μόλυνση του περιβάλοντος και της υγείας μας.

Η απάντηση λοιπόν πρέπει να είναι μονο μία και μαζική.

Είναι πλέον ώριμοι οι καιροί, να διακυρίξουμε ΔΥΝΑΤΑ, το δικαίωμα στο καλό, καθαρό και δίκαιο φαγητό για όλους.

Οπως το δικαίωμα να αναπνέουμε καθαρό αέρα και να πίνουμε καθαρό νερό είναι κατωχυρομένα συνταγματικά, έτσι και αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε τώρα και για την διατροφή μας που είναι η ζωή μας. Δεν χωράνε υποχωρήσεις. Ο καθένας ας αναλογισθεί τις ευθύνες του.

Να κατωχυρωθεί συνταγματικά το δικαίωμα στην καλή και καθαρή διατροφή για όλους μας και σε περίπτωση αθέτησης αυτού του δικαιώματος να επιβάλονται οι προβλεπόμενες ποινές που θα προβλέπει ο νόμος.

Στα σχολεία, η φυσική αγωγή, η σεξουαλική αγωγή, είναι μέρος τών υποχρεώσεων του προγράματος εκπαίδευσης. Έτσι θα πρέπει να γίνει και με την διατροφική εκπαίδευση ξεκινώντας απο τα νηπιαγωγία αλλα και απο τούς γονείς. Να ξέρουμε τι είναι οι σπόροι και τι σημαίνει η απελευθεροποίηση τους απο τις πολυεθνικές και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και ευρεσιτεχνίες. Τα φυτά, τα ζώα, η βιοποικιλότητα, για μια σωστή διατροφική υγειηνή πρόταση οπως μας λέει και ο μεγάλος μάγειρας Ollivier Roellinger.

Τέλος, αλλα πάρα πολύ σημαντικό, όλοι μαζί να στηρίξουμε με πάθος και να προβάλουμε με κάθε σωστό τρόπο μιά άλλη γεωργία απο το χωράφι στο τραπέζι μας. Όπως ιδίως μετά τον κορωνο ιό εποχή είναι επιβεβλημένο. Μεχρι τώρα διαφαίνετε οτι, είναι σύμφωνη και η Ευρωπαική Ενωση για μιά νέα γεωργία περισσότερο συμβατή με το περιβάλλον και με μεγαλύτερες επιχορηγήσεις στα βιολογικά προιόντα και μικρές αλυσίδες παραγωγής. Μια διαφορετική προσέγκυση με το κίνημα slow food στη πρώτη γραμή, ξεκινόντας απο την τοπική πολιτιστική παράδωση και την γνώση αιώνων απο τους προγόνους μας μέχρι σήμερα, με την βοήθεια του διάχυτου πανεπιστήμιου επι του εδάφους, και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα υλοποιεί σχέδια για ενα τοπικό ήπιο τουρισμό, στα πλαίσια της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και της διατροφικής επάρκειας .

Τρώμε όσο το δυνατόν προιόντα τοπικής προέλευσης απο τοπικές αγορές επιλεγμένες. Λιγότερο κρέας αλλα καλλύτερης ποιότητας και σεβασμός στα ζώα και στην εκτροφή τους. Δεν πετάμε το φαγητό στα σκουπίδια. Προσέχουμε τι αγοράζουμε και πώς είναι η συσκευασία τους. Προτιμάμε το χύμα απο τα πλαστικά περιτυλίγματα με την ωραία μας τσάντα πολαπλών χρήσεων στα ψώνια μας. Ανακυκλώνουμε με προσοχή. Αυτό που πετάμε αλόγιστα το βρίσκουμε στο πιάτο μας.

Καλύτερη σχέση καλλιεργητών/παραγωγών με τους καταναλωτές σε αμφίδρομη δράση. Ένας καλός καταναλωτής είναι και συνπαραγωγός. Ένας καλός παραγωγός είναι και καλός συνκαταναλωτής

Η γεωργία είναι πράξη γαστρονομική στο βαθμό που η γαστρονομία ειναι κατ εξοχή γεωργική πράξη

Τρώμε καλά, καθαρά και δίκαια. Έιναι δράση εξόχως πολιτική που δεν μας χωρίζει αλλα μας ενώνει. ΟΥΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΑΦΕΝΤΗ για το δικαίωμα όχι μόνο της γευστικής απόλαυσης, αλλα προτίστως, για το δικαίωμα στην υγεία μας, για την αγάπη τών παιδιών μας και των συνανθρώπων μας. Για την υγεία του πλανήτη μας, του κοινού μας τόπου διαμονής.

Σχολιάστε Ελεύθερα