Γιάννης Μπουρνούς:«Η Ευρώπη δεν χρειάζεται ευχολόγια, αλλά προοδευτικές πολιτικές»

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης είχε να πει λόγια ωραία, αλλά δυστυχώς υπερβολικά μετριοπαθή για τις επείγουσες προτεραιότητες της Ένωσης.

Η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ευρώπη, παραβλέποντας την ανήθικη και υποκριτική εμμονή της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άρνηση απελευθέρωσης της πατέντας των εμβολίων, ώστε να μπορέσουν και οι φτωχότερες χώρες να έχουν την ίδια επιτυχία στον εμβολιασμό των πολιτών τους.

Ούτε μπορούμε να επιχαίρουμε για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και να παραγνωρίζουμε ότι αυτή οφείλεται ακριβώς στην αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι επιστροφή στη λιτότητα και στον παραλογισμό του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως επιθυμούν σκληρά συντηρητικές δυνάμεις στη Βόρεια Ευρώπη, θα είναι καταστροφική για τις καταχρεωμένες οικονομίες μας και για τις προοπτικές των νέων μας, για τους οποίους έκανε ιδιαίτερη αναφορά η κ. Πρόεδρος. Σωστά η κ. ντερ Λάιεν αναγνωρίζει δημόσια την ολέθρια διαχείριση της προηγούμενης κρίσης, είναι ανάγκη όμως να αλλάξουν σε μόνιμη βάση οι αρχές της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης για να έχουμε πράγματι βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και μείωση των ανισοτήτων. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται πιο γενναίες παρεμβάσεις από το NextGenerationEU, αλλά και ένας ισχυρότερος κοινοτικός προϋπολογισμός. Ας δούμε πόσο φιλόδοξες είναι οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Είναι σωστή η έμφαση στις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και στην τεχνολογία, αρκεί να μη δούμε να αναπαράγεται και εδώ το χάσμα μεταξύ ενός ευρωπαϊκού Βορρά που παράγει και εξάγει και ενός Νότου που εισάγει και καταναλώνει. 

Χαιρετίζουμε τέλος τη σημασία που αποδίδει η κ. Πρόεδρος στη συνεργασία των κρατών-μελών έναντι των κοινών προκλήσεων, αλλά πότε άραγε θα  δούμε αυτή τη συνεργασία στη διαχείριση μιας νέας προσφυγικής κρίσης; Αν κρίνουμε από το υπό συζήτηση Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, μάλλον ποτέ, αφού η ευρωπαϊκή ηγεσία υποχωρεί στις απαιτήσεις των ακροδεξιών κυβερνήσεων του Βίζεγκραντ και, με τη θλιβερή συναίνεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ετοιμάζει μόνιμο ρόλο δεσμοφύλακα στις χώρες εισόδου και τη μετατροπή των ελληνικών νησιών σε αποθήκες ψυχών της ΕΕ.

Σχολιάστε Ελεύθερα