Γ. Οικονόμου: Η γενιά της μόρφωσης, οι άνθρωποι της επιστήμης και της έρευνας μας δείχνουν το δρόμο

«Θεμέλιο κάθε προηγμένης πολιτείας είναι η ποιοτική παιδεία των νέων. Βασισμένοι στην αρχή αυτή προετοιμάσαμε μεθοδικά και μελετημένα, επί πολλούς μήνες, ένα σχέδιο επαναλειτουργίας δια ζώσης όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση διασφαλίζει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την υγειονομική ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Ο στόχος μας είναι τα παιδιά να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον και να απολαμβάνουν τα αγαθά της παιδείας: Μαθησιακά, κοινωνικά και ψυχολογικά. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε με ικανοποίηση το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των φοιτητών και των φοιτητριών, καθώς και των καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού στα Πανεπιστήμια» είπε.

Επισήμανε ότι πάνω από το 73% των φοιτητών έχουν κάνει τουλάχιστον 1 δόση ή έχουν νοσήσει. «Ιδιαίτερα υψηλά είναι και τα ποσοστά του προσωπικού εμβολιασμού των ΑΕΙ, μέλη ΔΕΠ και διοικητικοί, καθώς πάνω από το 87% έχουν κάνει και τις 2 δόσεις, ενώ στα μέλη ΔΕΠ το ποσοστό είναι ακόμη πιο υψηλό, καθώς πηγαίνει στο 91%.

Η γενιά της μόρφωσης, οι άνθρωποι της επιστήμης και της έρευνας, μας δείχνουν το δρόμο, μας δίνουν λαμπρό παράδειγμα. Η υπευθυνότητά τους αποδεικνύει ότι ζητούν τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Α.Ε.Ι.. Και είμαστε έτοιμοι κι αποφασισμένοι να τους στηρίξουμε ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί άμεσα, από την πρώτη εβδομάδα έναρξης των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια» είπε και πρόσθεσε «είμαστε εδώ για να λύσουμε, μαζί με τις Πρυτανικές Αρχές, όποια προβλήματα παρουσιαστούν».

«Από τη στιγμή που οι φοιτητές κι οι φοιτήτριες μας στέλνουν το μήνυμα, είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβαστούμε. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό διακηρύξει -και θεσμικά έχει αποφασίσει γι’ αυτό- ότι τάσσεται υπέρ της δια ζώσης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και η δέσμευσή μας ισχύει, αφού ο εμβολιασμός και τα υγειονομικά δεδομένα μας το επιτρέπουν» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Υπάρχει ολιστικό πλάνο αναβάθμισης του επιπέδου ζωής των πολιτών

Για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είπε ότι δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, η κυβέρνηση έχει ανοίξει βήμα και το έργο που παράγεται είναι ταυτόχρονα πολύπλευρο και ποιοτικό. «Ο πρωθυπουργός περιέγραψε αναλυτικά, τεκμηριωμένα και πειστικά το άλμα ευημερίας που επιχειρείται μέσω των αναπτυξιακών πολιτικών μας. Η ελληνική κοινωνία κατάλαβε ότι υπάρχει όχι μόνο ένα σχέδιο ασφαλούς διέλευσης από τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουμε, αλλά και ολιστικό πλάνο αναβάθμισης του επιπέδου ζωής των πολιτών, με έμφαση στη νεολαία, στη μεσαία τάξη και το περιβάλλον» τόνισε.

Επίσης σημείωσε ότι η Αντιπολίτευση αδυνατεί να ανταποκριθεί στο επίπεδο του πολιτικού σχεδιασμού που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Απόδειξη του ότι δεν μπορεί να υπερβεί τον πήχη, είναι η κριτική που κάνει στο μέτρο για τις γονικές παροχές. Για να μπορέσει μέχρι σήμερα ένας γονιός να δώσει 10.000 15.000, 20.000 στο παιδί του για να κάνει ένα βήμα, το πρώτου του επαγγελματικό ξεκίνημα, θα έπρεπε να πληρώσει φόρο 10% φόρο. Από το μηδενισμό του τέλους γονικής παροχής και μετά δεν θα πληρώνει τίποτα. Και επειδή άνοιξε ένα ιδιόμορφο debate με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε αυτήν ακριβώς την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, αναρωτιέμαι: Οι άνθρωποι που μόλις σας περιέγραψα είναι ελίτ;

Η πραγματικότητα είναι ότι η κατάργηση, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, των φορολογικών επιβαρύνσεων στις περιπτώσεις γονικής παροχής και δωρεάς, ακινήτων και μετρητών, στοχεύει στην ανακούφιση της μεσαίας τάξης. Της ραχοκοκαλιάς, δηλαδή, της ελληνικής κοινωνίας, που ο ΣΥΡΙΖΑ εσκεμμένα ξεζούμισε» υπογράμμισε.

Στόχος η επιβράβευση του μόχθου των οικογενειών

Σημείωσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, πέρα από οικονομική διάσταση, έχουν και μια σαφή αξιακή στόχευση, την επιβράβευση του μόχθου των οικογενειών. «Γιατί ο φόρος που θα πλήρωναν οι γονείς προστίθεται στην περιουσία που λαμβάνουν τα παιδιά τους.

Έτσι στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική νεολαία όταν η άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδεολογικά και ιστορικά ταγμένος ενάντια στη μεσαία τάξη. Το απέδειξε την περίοδο της διακυβέρνησής του, το επιβεβαιώνει και σήμερα με τις δηλώσεις και την κριτική του» είπε.

Η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών

Επιπλέον ανέφερε ότι αύριο, 17 Σεπτεμβρίου, η χώρα μας φιλοξενεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το Med9 πλέον, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED, εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας. Έρχεται στην Αθήνα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνόδου» είπε και συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει κατά την διάρκεια της Συνόδου με τους ηγέτες της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας τις προκλήσεις και τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου.

«Προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως του Μεταναστευτικού με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Και φυσικά κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή. Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η φετινή Σύνοδος Κορυφής του Med9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα είπε:

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο διεξήχθη στη χώρα μας το Ράλι Ακρόπολις. Τα οφέλη από την επιστροφή του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις στην Ελλάδα ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Η χώρα μας, μετά από απουσία 8 ετών από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, επανήλθε διοργανώνοντας έναν αγώνα «από το μέλλον». Η Ελλάδα μέσω του Ράλι των Θεών βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής. Περισσότερα από 180 διεθνή Μέσα μετέφεραν εικόνες σε όλο τον κόσμο, ενώ περισσότεροι από 300.000 θεατές παρακολούθησαν και τις τρεις μέρες του Ράλι στην Αθήνα, στα βουνά της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Το Ράλι Ακρόπολις αποτελεί τρανό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί, όταν ενώνουν δυνάμεις το Κράτος η Αυτοδιοίκηση, ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Η διοργάνωση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και χαρακτηρίστηκε από την αρτιότητά της, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό όλα τα εχέγγυα, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει σταθερό τόπο διεξαγωγής του WRC».

Το νομοθετικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς

Για το νομοθετικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Εχθές, έγινε νόμος του Κράτους μια ακόμη προεκλογική μας δέσμευση με στόχο να μην έχουμε: «Κανένα ζώο αδέσποτο-Κανένα ζώο κακοποιημένο». Μέσω του προγράμματος «’Αργος», προγραμματίζεται η χρηματοδότηση των Δήμων με 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Ταυτόχρονα, ορίζεται νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των ζώων, μέσα από το πλέγμα που διαμορφώνεται για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, τη δημιουργία των μητρώων που επιβάλλουν τη λεπτομερή καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων, την αυστηροποίηση των ποινών, καθώς και την ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής και ιστοσελίδας καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων».

Η μείωση της ανεργίας

Τέλος αναφερόμενος στη μείωση της ανεργίας σημείωσε ότι σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία είχαμε ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση της ανεργίας. «Η ανεργία τον περασμένο Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 14,2% έναντι 16,8% τον Ιούλιο 2020 και του 15% τον Ιούνιο 2021. Προκύπτει από τα στοιχεία ότι ο αριθμός των ανέργων συμπολιτών μας είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 ετών και αντίστοιχα ο αριθμός των απασχολούμενων ο υψηλότερος από το ξεκίνημα της κρίσης δημοσίου χρέους. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των φοροελαφρύνσεων, των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που φέρνουν νέες επενδύσεις, δημιουργούν νέες δουλειές και νέα εισοδήματα που με τη σειρά τους αυξάνουν το Α.Ε.Π. για όλους τους Έλληνες» είπε.

«Τα αυξημένα ποσοστά της ανεργίας των νέων που καταγράφονται αναδεικνύουν την σημασία των πολιτικών της κυβέρνησής μας, τόσο σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, όσο και των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Δ.Ε.Θ. για την πολιτική με το «πρώτο ένσημο», αλλά και την αύξηση κατά 50.000 των θέσεων εργασίας στις οποίες το Κράτος θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν θα σταματήσουμε να παροτρύνουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι πάντα μία επιλογή, που εξακολουθεί να υπάρχει, ωστόσο η προτεραιότητα μας στο αμέσως προσεχές διάστημα είναι η εφαρμογών των ισχύοντων μέτρων και η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών στους ανηλίκους, αλλά και στις άλλες ηλικιακές ομάδες. Παρακολουθούμε και αξιολογούμε τα μεγέθη και τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται και αναλόγως θα επιλέγουμε τα κατάλληλα εργαλεία» σημείωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο briefing των πολιτικών συντακτών σχετικά με την εμβολιαστική εκστρατεία και την εν γένει πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι εφικτό σε επίπεδο επικοινωνιακό, ώστε να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες να εμβολιαστούν. Δυστυχώς, υπάρχει μία ομάδα συμπολιτών μας, που επιμένει να μην κάνει χρήση του «δώρου» της επιστήμης, ήτοι του εμβολίου. Δεν θα σταματήσουμε να παροτρύνουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι απαιτείται, ώστε να διαφυλάξουμε την κεντρική μας προτεραιότητα, να μην ξανακλείσει η Οικονομία, να μην ξανακλείσει η ζωή μας». Ερωτηθείς, δε, για το κατά πόσον, οι συνοδοί ασθενών σε δημόσια ή ιδιωτικά ιατρικά ιδρύματα υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid tests, καίτοι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι θα απευθυνθεί στο Υπουργείο Υγείας και θα επανέλθει, ωστόσο, επικαλέστηκε προσωπική του εμπειρία, όπου όντας ο ίδιος συνοδός ασθενούς υπεβλήθη σε rapid test.

Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσον επίκειται το «κλείσιμο» των λεγόμενων mega – εμβολιαστικών κέντρων, ο κ. Οικονόμου απήντησε πως «θα γίνει η απαραίτητη αναδιατάξη υγειονομικών για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί. Τα κέντρα και οι υποδομές θα παραμείνουν για να μπορέσουν να προσφέρουν με την ίδια αποτελεσματικότητα την πρόσβαση των πολιτών στον εμβολιασμό. Μικροαλλαγές θα γίνουν, αλλά δεν θα αλλάξει η μεγάλη εικόνα».

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ επανέλαβε, εξάλλου, πως η διερεύνηση για τα ψευδή πιστοποιητικά είναι σε εξέλιξη, ενώ μετά και την ενεργοποίηση και των παιδιάτρων στη μάχη υπέρ του εμβολιασμού των ανηλίκων, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα θα είναι ενισχυτικά της προσπάθειας, που ήδη καταβάλλεται.

Στο μέτωπο της Οικονομίας και ειδικότερα σε ερώτηση εάν επίκεινται και άλλα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους ή η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Οικονόμου, αφού διευκρίνισε, πως τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης δεν είναι παροχές, εξηγώντας ότι «προφανώς υποστηρίζουν την κοινωνία, τους νέους, τη μεσαία τάξη, την επιχειρηματικότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι και μέτρα με έντονη αναπτυξιακή διάσταση», υπογράμμισε: «όσο αυξάνει ο πλούτος, θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να στηρίξουμε και άλλες ομάδες του πληθυσμού ή διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων. Πάντως, εάν καταφέραμε να φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι γιατί πήραμε λελογισμένα μέτρα και γιατί κάναμε σώφρονες επιλογές. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, όσο θα αυξάνεται ο παραγόμενος πλούτος, τόσο θα αυξάνεται η συμμετοχή των πολιτών σε αυτόν».

Σε ερώτηση για το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το σύμφωνο ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας – Αυστραλίας, ο κ. Οικονόμου επέμεινε πως «οι σχέσεις της Ελλάδος με τους μεγαλύτερους παίκτες διεθνώς είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο» και ότι «η χώρα μας ακολουθεί μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις εμπορικές της σχέσεις». Προσέθεσε, δε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα όσα διαδραματίζονται στην διεθνή γεωπολιτική σκηνή. Σε ερώτηση για το πως ερμηνεύει η Αθήνα τη στάση της Τουρκίας αυτήν την περίοδο, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι σε πλήρη κινητικότητα και το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδος έχει ενισχυθεί εξαιρετικά το τελευταίο διάστημα. Η χώρα μας συνεχίζει μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική σε όλες τις κατευθύνσεις, που διασφαλίζει απολύτως τα συμφέροντα της».

«Ο κ. Μπογδάνος έκανε λάθος, το οποίο δε συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης, το αναγνώρισε και ο ίδιος απολογούμενος, ωστόσο οφείλω να ξεκαθαρίσω πως ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα γίνονται ανεκτά», διεμήνυσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σχετικά με χθεσινή ανάρτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με λίστα ονομάτων μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ σημείωσε δε ότι «για την κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων, όσοι βρίσκονται εντός της επικράτειας, πολλώ μάλλον, εάν πρόκειται για παιδιά. Πρόκειται για μία αρχή αδιαπραγμάτευτη για μία φιλελεύθερη δημοκρατική κυβέρνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μία φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη. Όλα τα στελέχη της οφείλουν να ακολουθούν τη συγκεκριμένη αρχή λόγω και έργω». Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας και σε άλλες ερωτήσεις για το ίδιο θέμα πως «ο ανθρωπισμός δεν μετριέται με νούμερα» καθώς και ότι «κάθε παιδί, που βρίσκεται στην χώρα οφείλει να έχει την μόρφωση, που πρέπει» υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει φροντίσει, προκειμένου κανένα παιδί να μη μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού. Επεσήμανε, δε, σε ερώτηση για το κατά πόσον πρόκειται να πειστούν οι κεντρώοι ψηφοφόροι να στηρίξουν την κυβέρνηση ύστερα από συμπεριφορές, όπως αυτή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως οι ψηφοφόροι και η κοινωνία πείθονται όταν βλέπουν τη σύνθεση της κυβέρνησης, την πολιτική, που ακολουθεί και το μήνυμα, που εκπέμπει. «Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως η πολιτική μας είναι η ανάπτυξη, που δεν αφήνει κανέναν πίσω και κυρίως τους πλέον αδύναμους», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, εξάλλου, ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει μία συζήτηση με τους νέους όλης της χώρας για το πως μπορεί εμπράκτως να ενισχυθεί η νέα γενιά, ασφαλώς και με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τέλος, στην ερώτηση για το «κατά πόσον ο Θάνος Πλεύρης εξακολουθεί να είναι συνήγορος των αστυνομικών, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να δηλώσει πως «εξ όσων γνωρίζω η ιδιότητα του Υπουργού και του συνηγόρου είναι ασυμβίβαστη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε Ελεύθερα