Ζήτησε βοήθεια αλλά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις

Ένας 36 χρονος από την Γκάνα έχασε την ζωή του στη Σάμο λόγω της γραφειοκρατίας, που στην κυριολεξία τον άφησε να πεθάνει. Δυστυχώς αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο πόσο εγκληματική είναι πολιτική που εφαρμόζει στο Νοσοκομείο Σάμου και συγκεκριμένα ο διοικητής Ν. Στεφανής, ο οποίος χωρίζει τους ασθενείς σε τρεις κατηγορίες, ντόπιους, μετανάστες από το ΚΥΤ, μετανάστες εκτός ΚΥΤ.

Η απόφαση του διοικητή Νικόλαου Στεφανή. Περίθαλψη για 8 ντόπιους, 2 μετανάστες από το ΚΥΤ

Η οδηγία προς το νοσοκομείο Σάμου δίνει  απόλυτη προτεραιότητα στους ντόπιους, ελάχιστη προσοχή στους ασθενείς από το ΚΥΤ ενώ αφήνει εντελώς αβοήθητους τους μετανάστες εκτός ΚΥΤ, όπως ο 31χρονος Σάμιουελ που πριν πεθάνει ζήτησε βοήθεια αλλΆ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Ο άτυχος Σάμιουελ είχε φτάσει μέχρι την πύλη του νοσοκομείου και ο φύλακας του απαγόρευσε την είσοδο επειδή το όνομά του δεν περιλαμβανόταν σε κάποια λίστα με ραντεβού. Το γεγονός ότι ο άνθρωπος ζήτησε να επισκεφθεί τα επείγοντα και όχι τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν έπαιξε κάποιο ρόλο στη διαφοροποίηση της αντιμετώπισης που έπρεπε να έχει, έτσι ο Σάμιουελ πέθανε αβοήθητος στην σκηνή του στο ΚΥΤ.

Εγγραφο που φέρνει στο φως η «Εφ.Συν.» επιβεβαιώνει απόλυτα τα όσα υποστήριζαν τότε αλληλέγγυοι και ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης, ο οποίος σε δηλώσεις του είχε αναφερθεί σε οδηγία σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς εντάσσονται σε ένα καθεστώς εξαίρεσης κατά το οποίο προτεραιότητα στην ιατρική φροντίδα δεν δίνει η σοβαρότητα του περιστατικού αλλά η εθνικότητα του κάθε ασθενούς!

Στο έγγραφο που φέρει την υπογραφή του διοικητή του νοσοκομείου, Νικόλαου Στεφανή, με ημερομηνία 8/7/2020 και αριθμό πρωτοκόλλου 10834, ο πρώην υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην περιφερειακή ενότητα Σάμου-Ικαρίας, ενημερώνοντας για την επιστροφή των εξωτερικών ιατρείων στην «κανονικότητα» μετά την καραντίνα, σημείωνε υπό τη μορφή εντολών στους γιατρούς τα εξής:

Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία θα λειτουργήσουν 09.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ. με ραντεβού ανά τριάντα λεπτά. Συνολικός αριθμός ραντεβού οκτώ ασθενείς + δύο από το ΚΥΤ!

Σε μια επίδειξη ανθρωπισμού μάλιστα, ο ίδιος άφηνε περιθώριο για την εξέταση ακόμη ενός ασθενούς «από ΔΟΜΗ εκτός ΚΥΤ (σ.σ. τα κεφαλαία του εγγράφου…)», αρκεί βεβαίως να υπάρχει κάποιο κενό ή ακύρωση ραντεβού από τους οκτώ πρώτους.

Ο Σάμιουελ, που πέθανε 24 Ιουνίου, σε ημερομηνία προγενέστερη του εγγράφου, διέμενε εκτός της επίσημης δομής, οπότε οι πιθανότητες εξέτασής του από γιατρούς ήταν μηδαμινές εν μέσω αυστηρής καραντίνας, αφού οι περιορισμοί τότε ήταν ακόμα πιο αυστηροί για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη Σάμο. Πέραν όμως του τριπλού διαχωρισμού των ασθενών (ντόπιοι, διαμένοντες στο ΚΥΤ, διαμένοντες σε δομές εκτός ΚΥΤ), η απόλυτη ταυτοποίηση με τις συνθήκες θανάτου του Σάμιουελ έρχεται  στην τρίτη παράγραφο του εγγράφου. Σε αυτήν διαβάζουμε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται στην πύλη του νοσοκομείου όπου θα υπάρχει λίστα με τα ραντεβού προς εξακρίβωση. Αυτό ακριβώς συνέβη και στον Σάμιουελ, έφτασε στην είσοδο του νοσοκομείου, όπου δεν βρέθηεκε για αυτό ραντεβού λόγω ακυρώσεων και αναγκάστηκε να πεθάνει αβοήθητος.

Ένα ζήτημα που προκύπτει και είναι το δεύτερο κομμάτι της απάνθρωπης συμπεριφοράς, είναι η ταφή της Σωρού του νεαρού, όπου βρίσκεται σε γραφείο τελετών, με τους δικούς του να αναμένουν την ημερομηνία της κηδείας του. Κάτι όμως που μέχρι χθες δεν είχε ανακοινωθεί, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν κενές θέσεις στο κοιμητήριο της πρωτεύουσας του νησιού. Από τι όμως προκύπτει έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο ταφές νεκρών που απεβίωσαν αρκετές ημέρες μετά τον 31χρονο.

Το τρίτο κομμάτι της απανθρωπιάς προκύπτει από τον τρόπο που έγινε η ιατροδικαστική εξέταση. Από τι φαίνεται, έγινε από χειρουργό και όχι από ιατροδικαστή, μια και όπως φαίνεται η μετάβαση ιατρού της σχετικής ειδικότητας από τη Μυτιλήνη ή αλλού ήταν δύσκολο να επιτευχθεί. Τα αποτελέσματά της ακόμα δεν έχουν κοινοποιηθεί στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Το θέμα αυτό και τα ερωτήματα που προκύπτουν, έχουν απάντηση. Είναι δύσκολο να υπάρχει ίση μέριμνα με τους ντόπιους, όταν η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να μην χορηγεί ΑΜΚΑ στους μετανάστες. Το θέμα είναι πως φαίνεται ότι οι αλληλέγγυοι θα κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις για να διεθνοποιήσουν το θέμα και τότε η κυβέρνηση ενδεχομένως να αναγκαστεί να αλλάξει πολλά στην απάνθρωπη πολιτική της. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας είναι θέμα δημοκρατίας και η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη είναι αμείλικτη σε τέτοια θέματαCategories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΑΜΟΣ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: