Ξεκινά στα μουλωχτά η επέκταση της Μόριας και της ΒΙΑΛ

Οι κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής εμμέσως πλην σαφώς παραδέχονται την επέκταση των δομών φιλοξενίας μεταναστών στην Χίο και στη Λέσβο.

Η ανεπίσημη ανακοίνωση από κύκλους του υπουργείου έχει ως εξής:

Το υπουργείο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για κατασκευή νέας δομής στη Μόρια. Ούτε έχει εκδώσει πρόσκληση για την εκμίσθωση γεωτεμαχίων και σε καμία περίπτωση δεν μελετά την επίταξη εκτάσεων

Τα πάντα όσα αναφέροονται είναι αληθή, δε θα γίνει νέα δομή, απλώς θα επεκταθεί η υφιστάμενη, οπότε δεν χρειάζεται πρόσκληση μίσθωσης και ούτε πρώιμες συζητήσεις, το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεθούν πρόθυμοι ιδιοκτήτες να μισθώσουν τα χωράφια τους.

Το θέμα έχει αναδειχθεί από την ιστοσελίδα Astraparis στις 13 Μαΐου σε ότι αφορά τη Χίο και από τη lesvospost.com σε ότι αφορά τη Λέσβο, αφού όπως αναφέρει η τελευταία στις 28 Ιουλίου έγινε συνάντηση στελεχών του Υπουργείου με ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων πέριξ του ΚΥΤ για την μίσθωσή τους με 180 ευρώ το στρέμμα, με στόχο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, την επέκταση του ΚΥΤ Μόριας, ενώ επισημάνθηκε στους ιδιοκτήτες ότι σε περίπτωση μη ενοικίασής τους επίκειται η επίταξη των εκτάσεων αυτών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η δήθεν διάψευση των γεγονότων προήλθε από κάποιους κύκλους και όχι από τον ίδιο τον υπουργό. Όπως φαίνεται ο υπουργός στοχεύει στον εφησυχασμό και στις κινήσεις αστραπή πριν την αντίδραση του κόσμου. Άλλωστε οι κύκλο επισημαίνουν ότι είναι  δεδομένο ότι δεν προστατεύει ούτε τους διαμένοντες, ούτε τους κατοίκους η παρούσα κατάσταση. Χρειάζεται να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση των νησιών, να κλείσουν οι άναρχες εγκαταστάσεις και να λειτουργούν μόνο ασφαλέστερες δομές, με χωρητικότητα σαφώς μικρότερη των σημερινών. Και με επαρκή χώρο ανά διαμένοντα ώστε να μην επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες. Και παράλληλα με επαρκή χώρο για την διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Διαδικασία που πρέπει να γίνει με ειλικρινή διάλογο όλων μας.

Ο επαρκής χώρος προκύπτει μόνο από επέκταση. Όλα βεβαια θα τα δούμε στην πράξη αλλά οι νησιώτες όπου έχει προκύψει το μεταναστευτικό ζήτημα καλό είναι να είναι σε εγρήγορση. Και ας κάνουμε και μια τελευταία ερώτηση, εαν δεν ισχύει η επέκταση των ΚΥΤ, τότε γιατί ο δήμος Μυτιλήνης έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:

Δήμος Μυτιλήνης: «Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση του ΚΥΤ της Μοριας- Ζητούμε το κλείσιμο των υπαρχουσών δομών» (Lesvospost)

Στα δημοσιεύματα περί επέκτασης του ΚΥΤ Μόριας, για τα οποία δεν έχουμε καμία επίσημη πληροφόρηση, δηλώνουμε για ακόμα μια φορά την αντίθεσή μας σε τέτοιου είδους σχέδια.

Εμμένουμε με πίστη στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης και εκφράζουμε την κάθετη αντίθεση μας στη δημιουργία οποιασδήποτε επέκτασης ή νέας δομής.

Ζητούμε το κλείσιμο των υπαρχουσών δομών.

Με εντολή του Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας, Στρατής Τζιμής, επικεφαλής κλιμακίου υπαλλήλων του Δήμου Μυτιλήνης, μετέβη στη Μόρια και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του χωριού, Γιάννη Μαστρογιάννη, προκειμένου να εξετάσουν την όλη κατάσταση, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται.

Ήδη ο Δήμος, μέσω της Πολεοδομίας, έχει επιβάλλει, πριν από μερικές εβδομάδες, μεγάλα πρόστιμα σε παράνομες επεκτάσεις δομών των ΜΚΟ.


Υγ. Γιατί ο κύριος Μουτζούρης πάει στην Μόρια σε έκτακτη σύσκεψη με τον πρόεδρο της Μόριας αλλά και τών όμορων κοινοτήτων? Όπου όπως αναφέρει η σελίδα lesvospost θα μιλήσει και με τους κατοίκους της περιοχής σχετικά με το θέμα πού προέκυψε.Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ΛΕΣΒΟΣ, ΧΙΟΣ

Tags:

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: