Γιάννης Μπουρνούς στο Med Group: Ανάγκη για ευρωπαϊκό σχέδιο αναλογικής κατανομής προσφύγων

Για την άμεση ανάγκη κεντρικής ευρωπαϊκής διαχείρισης των επερχόμενων προσφυγικών ροών, αναλογική κατανομή και επανεγκατάσταση από τα ελληνικά νησιά σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., μίλησε ο Γιάννης Μπουρνούς στη σύνοδο των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του Med Group (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία).

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στήριξε τις προτάσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σασόλι, ο οποίος πρόσφατα ανέδειξε τις ευθύνες της ΕΕ για την κρίση στο Αφγανιστάν και την υποχρέωσή της να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να ανταποκριθεί με κοινή στάση.

Ο κ. Μπουρνούς ζήτησε την άμεση σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια κεντρική στρατηγική διαχείρισης του προσφυγικού ρεύματος από το Αφγανιστάν, που να περιλαμβάνει:

1) Πίεση στους Ταλιμπάν για να ανακοπούν οι ακρότητες.

2) Παρέμβαση της ΕΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο όσων διατρέχουν κίνδυνο στο Αφγανιστάν προς τις όμορες με αυτό χώρες.

3) Από εκεί, οργανωμένη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ΕΕ με αναλογική και δίκαιη κατανομή ανά χώρα, χωρίς εξαιρέσεις.

4) Όταν κυβερνήσεις, όπως του Βίζεγκραντ, δεν δείχνουν την απαιτούμενη αλληλεγγύη προς τις χώρες υποδοχής, πρέπει να υφίστανται αυστηρές συνέπειες δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Μόνο αυτή η πολιτική μπορεί να απομειώσει τα επερχόμενα ρεύματα από το Αφγανιστάν μέσω Τουρκίας κυρίως προς την Ελλάδα.

“Αν δεν γίνουν όλα αυτά”, είπε κλείνοντας ο Γιάννη Μπουρνούς, “η Ελλάδα κινδυνεύει – με τη συγκατάβαση δυστυχώς της κυβέρνησής μας που συμπλέει με τις ξενοφοβικές κυβερνήσεις του Βίζεγκραντ – να φορτωθεί και πάλι όλο το πρόβλημα για λογαριασμό της Αυστρίας, της Ολλανδίας ή της Γερμανίας και να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών της ΕΕ, με τα νησιά μας να αποκτούν νέες, τεράστιες δομές-φυλακές. Αυτό πρέπει όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης να το αποτρέψουμε πάση θυσία”.

Σχολιάστε Ελεύθερα