Σάμος: Οι ελάχιστοι εισακτέοι προβληματίζουν τις πρυτανικές αρχές και τους τοπικούς φορείς

Επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο οι φόβοι των Πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης για το μέλλον των περιφερειακών τμημάτων.

Η ανακοίνωση των βάσεων την Παρασκευή, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής να ισχύει από φέτος, έφερε τους αρμόδιους μπροστά σε μία πραγματικότητα ακόμη πιο ζοφερή από αυτό που περίμεναν. Έξι εισακτέοι στο Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών, και τέσσερις από  τους ειδικούς πίνακες συνολικά δέκα   119 εισακτέοι στο Τμήμα Στατιστικής και 73 στο Τμήμα Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. Σύνολο οι πρωτοετείς στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου που εδρεύει στο Καρλόβασι θα είναι 202, ενώ τις προηγούμενες χρονιές ο μέσος όρος ήταν 500 εισακτέοι.

Οι πρυτανικές αρχές το προηγούμενο διάστημα είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ζητώντας να ισχύσουν κίνητρα για τους φοιτητές των Περιφερειακών Τμημάτων, αλλά και μείωση των αριθμών εισακτέων στις σχολές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, ώστε να υπάρξουν περισσότεροι εισακτέοι στις σχολές των Περιφερειακών Πανεπιστήμιων όπως του Αιγαίου.

Αναμένεται επίσης να ικανοποιηθεί το αίτημα που έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο παιδείας, τόσο από τον βουλευτή του νομού, τους δημάρχους όσο και από τους μαθητές των σχολείων, για μοριοδότηση τους λόγω του καταστροφικού σεισμού του περασμένου Οκτώβρη.

Να σημειώσουμε ότι άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από την Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και τη Δημοτική Παράταξη «Η Σάμος ΑλλάΖει». Σε σχετικές ανακοινώσεις αναφέρουν ότι καμία πρωτοβουλία και καμία παρέμβαση δεν πάρθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, κι έτσι επαληθεύονται τα χειρότερα σενάρια με 749 θέσεις(78,8%) να χάνονται μόνο στο Πανεπιστήμιο στο Καρλόβασι

Χαρακτηριστικό το απόσπασμα της ανακοίνωσης από την Παράταξη «Η Σάμος ΑλλάΖει» που αναφέρει: «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και εθνικό έργο που έγινε στα νησιά μας τα τελευταία 40 χρόνια. Σήμερα βλέπουμε μπροστά μας το κίνδυνο για συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την βιωσιμότητα πολλών του τμημάτων.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ με στόχευση τη μείωση του αριθμού των φοιτητών στα δημόσια ΑΕΙ της χώρας και τη μεταφορά τους σε ιδιωτικά κολέγια με δίδακτρα.

Δεν την ενδιαφέρει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η ζωή και η ανάπτυξη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μάλλον το μόνο σχέδιο που έχει για τα νησιά μας είναι να κατασκευαστούν οι υπερδομές-φυλακές των ΚΥΤ, των 5000+ προσφύγων/μεταναστών στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέσβο και το μόνο μέλλον για τους νέους μας να γίνουν ανθρωποφύλακες.

Αυτό συμβαίνει ήδη στη Σάμο και στις 18 Σεπτεμβρίου γίνονται τα εγκαίνια της πρώτης υπερδομής/φυλακής στη θέση Ζερβού. Επιβεβαιώνεται από την ανάποδη η ρήση του Ρουσσώ: «Εκεί που ανοίγει μια φυλακή κλείνει ένα σχολείο ή ένα πανεπιστήμιο».

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα