Κινητοποιήσεις για την υγεία στην Ικαρία

Καλέσματα για κινητοποιήσεις και άλλες πολύπλευρες δράσεις την 1η Σεπτεμβρίου στην Ικαρία από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας, το Εργατικό κέντρο Σάμου και από τα Σωματεία του νησιού για τα προβλήματα στην υγεία.

Στις 30 Αυγούστου ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας (ΣΕΝΙ) αποφάσισε τις περαιτέρω κινητοποιήσεις ενάντια στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Κατά τον ΣΕΝΙ η υποχρεωτικότητα αποτελεί τον φερετζέ της κυβέρνησης προκειμένου να αποκρυφτούν οι εγκληματικές της ευθύνες στην διαχείριση της πανδημίας αλλά και οι πραγματικές τις προθέσεις που είναι η διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων/τμημάτων/κλινικών και οι απολύσεις υγειονομικών. Είναι ο ιμάντας μετακύλησης των ευθυνών της κυβέρνησης στις πλάτες του λαού και εν προκειμένου των ανεμβολίαστων υγειονομικών που από ήρωες μετατρέπονται στα εξιλαστήρια θύματα προκειμένου να προστατευτεί δήθεν η δημόσια υγεία. Αξιοποιείται ως εργαλείο επιβολής και καθιέρωσης των εγκληματικών και φασιστικού τύπου πολιτικών, καθώς και μέσο καθυπόταξης των εργαζομένων: ή συμφωνείς σε ότι «δημοκρατικά» σου επιβάλλω ή βγαίνεις σε αναστολή (και ενδεχόμενα απολύεσαι) χωρίς να πληρώνεσαι και χωρίς να έχεις ασφάλιση.

Ο ΣΕΝΙ λοιπόν αποφάσισε να μη προχωρήσει στη κατάθεση πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης από τους συναδέλφους ενώ παράλληλα ζητάει την παρέμβαση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 31/8, όπου και θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν το νοσοκομείο.

Ο ΣΕΝΙ καλεί τους συλλόγους-σωματεία-φορείς-κατοίκους του νησιού την ΤΕΤΑΡΤΗ 1/9, ημέρα έναρξης της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, σε κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ και το ΚΥ ΕΥΔΗΛΟΥ από τις 7 το πρωί. Με την πρώτη πράξη αναστολής καθηκόντων θα προχωρήσει σε στάση εργασίας για τις 2/9, από 10 το πρωί έως τις 15:00, όπως έχει αποφασίσει ΠΟΕΔΗΝ. Ο ΣΕΝΙ θα προχωρήσει στην άσκηση κάθε νομικού μέτρου στην κατεύθυνση της άρσης κάθε αναστολής εργασίας.

Με όλα αυτά ζητάει να μην διαλυθεί η δημόσια υγεία και να καταρρεύσει το Νοσοκομείο Ικαρίας, ενώ θέλει να παρθεί πίσω ο νόμος για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Ο Αγώνας ενάντια στις συγχωνεύσεις και κλεισίματα των νοσοκομείων οφείλει να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας όπως επισημαίνει. Με αυτά καλεί στις κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο Ικαρίας και στο ΚΥ του Ευδήλου την 1η Σεπτεμβρίου στις 7 το πρωί.

ΕΚΣ:Συγκέντρωση Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου (8 μ.μ) στην πλατεία Αγίου Κηρύκου

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου στηρίζει την πανελλαδική κινητοποίηση των υγειονομικών που καλεί η ΠΟΕΔΗΝ και συμμετέχουν οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και Ικαρίας για στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας και ενάντια στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τον διχασμό των εργαζομένων, υποστηρίζοντας παράλληλα τον μαζικό και καθολικό εμβολιασμό.

Είναι η κερκόπορτα που θα προωθήσει αντεργατικά μέτρα, θα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα και σε άλλους κλάδους εργαζομένων όπως στον τουρισμό, τις μεταφορές, τον επισιτισμό, τους εκπαιδευτικούς κ.α. και θα διευκολύνει στέρηση μισθού, ποινές, απολύσεις και τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά να ακολουθεί την πολιτική του μαστιγίου και να εκβιάζει τους υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές Πρόνοιας, για αρχή, με το μέτρο της αναστολής εργασίας, στέρηση μισθού, διαθεσιμότητα ακόμα και απολύσεις από 1/9 για όσους δεν εμβολιάζονται. Οι ίδιοι, δε, συνάδελφοι είναι αυτοί που σε συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ολοκληρώσει από τους πρώτους μήνες τον εμβολιασμό τους και έχουν ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού, ενώ ενάμιση χρόνο τώρα μπήκαν στη μάχη κατά του «αόρατου εχθρού» θυσιάζοντας τη ζωή τους, ζητώντας παράλληλα μέτρα και μέσα προστασίας.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιλέγει να κουνάει το δάχτυλο, ψάχνοντας με αυτό τον τρόπο να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες που έχει και δεν ανέλαβε με αποτέλεσμα το 4ο κύμα της πανδημίας. Γιατί είναι η ίδια που ως εντολοδόχος των τουριστικών, ναυτιλιακών και μεταφορικών ομίλων «προσάρμοσε» τα υγειονομικά πρωτόκολλα αντίστοιχα με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος τους. Την ίδια ώρα δε, συνεχίζει να μη λαμβάνει κανένα μέτρο επιστημονικής ενημέρωσης και προληπτικού ελέγχου ώστε να αρθούν οι όποιες εύλογες αμφιβολίες υπάρχουν, δε λαμβάνει κανένα μέτρο για την στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την στελέχωσή της με προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό ενώ συνεχίζει να εθελοτυφλεί στους μεγάλους εργασιακούς χώρους – εστίες υπερμετάδοσης που «κουκουλώνονται» τα κρούσματα στο φόβο να χαθεί το μεροκάματο και να σταματήσει η παραγωγή, στα μέσα μαζικής μεταφορές, στα πλοία κλπ.

Με βάση τα παραπάνω, δεν προκαλούν εντύπωση και οι δηλώσεις του υπουργού υγείας, Βασίλη Κικίλια (24/08) ο οποίος εξήγγειλε μέτρα με βασικό άξονα την ατομική ευθύνη. Έτσι, όσοι δεν εμβολιάζονται θα βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τα τεστ αφού θα γίνονται μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, μετατρέπει χώρους εστίασης κλπ σε ελεγκτές πιστοποιητικών νόσησης ή εμβολιασμών, καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό. Την ώρα, λοιπόν, που το 4ο κύμα είναι σε έξαρση η κυβέρνηση επιλέγει αντί να στηρίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό, να «τιμωρεί» με απολύσεις υγειονομικούς, να σμπαραλιάζει εργασιακά δικαιώματα καλύπτοντας πάγιες θέσεις με συμβασιούχους, να συγχωνεύει και να κλείνει δομές υγείας, να «δίνει δώρο την ανάγκη μας για υγεία» σους ιατρικούς ιδιωτικούς ομίλους.

Το ΕΚΣ στηρίζει τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και καλεί τα σωματεία μέλη του ΕΚΣ να είναι σε ετοιμότητα για δράση και σε συγκέντρωση την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.

Όλα αυτά προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τη σωστή, επιστημονικά άρτια κι οργανωμένη ενημέρωση του προσωπικού των μονάδων υγείας και πρόνοιας και όλου του πληθυσμού. Να ενισχυθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων.

Να χρηματοδοτηθεί τώρα το δημόσιο σύστημα υγείας, να στελεχωθούν με προσλήψεις όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων τα νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας και όλες οι δημόσιες δομές υγείας και η ΠΦΥ των νησιών μας, με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση συμβασιούχων και με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

Ανακοίνωση των σωματείων της Ικαρίας

Τα σωματεία της Ικαρίας (Οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, Τεχνικοί της ΔΕΗ,Συνταξιούχοι και η Ένωση Δημοκρατικών γυναικών) τάσσονται υπέρ του καθολικού δημόσιου και δωρεάν εμβολισμού. Έχουν απαιτήσει να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των εργαζομένων από ειδικούς επιστήμονες και τους γιατρούς εργασίας στους χώρους δουλειάς. Αντί αυτού η κυβέρνηση με τον Ν. 4820/2021 επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, απειλώντας με αναστολή καθηκόντων, στέρηση μισθού, διαθεσιμότητα, ακόμα και με απολύσεις τους ανεμβολίαστους, παρουσιάζοντάς τους συλλήβδην ως αρνητές και αποθεώνοντας ακόμα μια φορά την ατομική ευθύνη.

Καμία ευθύνη όμως δεν έχουν οι εργαζόμενοι που κάθε μέρα βιώνουν τις κυβερνητικές παλινωδίες. Είναι κρατική ευθύνη η διαφύλαξη της υγείας της κοινωνίας στο σύνολο της. Πως όμως διασφαλίζεται αυτό όταν αντί μαζικών μόνιμων προσλήψεων στις υγειονομικές μονάδες, εξαγγέλλονται συγχωνεύσεις και κλείσιμο δομών;

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης σκοπό έχουν να μετατρέψουν το εμβόλιο από ένα όπλο ενάντια στην πανδημία σε εργαλείο για την επίσπευση αντεργατικών ανατροπών (μείωση «μισθολογικού κόστους», διεύρυνση «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, αποθέωση της ατομικής ευθύνης). Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών έρχεται να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στην ούτως η άλλως προβληματική λειτουργία των δομών υγείας των νησιών μας, που θα στερηθούν την παρουσία περίπου 27 υγειονομικών που για διάφορους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Την ώρα που οι δομές, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη φροντίδα των πιο ευάλωτων λαϊκών στρωμάτων, είναι χρόνια υποστελεχωμένες, είναι εγκληματικό να γίνονται διαθεσιμότητες με τέτοια ευκολία, δίχως να έχει προηγηθεί ουσιαστική ενημέρωση σε κάθε χώρο δουλειάς.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού με το νόμο για τον «υποχρεωτικό εμβολιασμό» έδειξε το δρόμο στην εργοδοσία για να εξαπολύσει ένα νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα υπογραφόμενα σωματεία απαιτούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Εβδομαδιαία test στους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αποκλειστικά με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του κρατικού συστήματος ιχνηλάτισης και παρακολούθησης.

Ενίσχυση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς (αναγκαίες αποστάσεις, θερμομετρήσεις, κατάλληλος αερισμός, ατομικά μέτρα προστασίας, καθημερινές απολυμάνσεις, διαλλείματα σε κατάλληλους χώρους κ.α.).

Τα σωματεία διαμαρτύρονται για την νέα επίθεση στα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν θέλουν καμία αναστολή σύμβασης, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη ειδικά των συναδέλφων υγειονομικών και εκπαιδευτικών. Συνεχίζουν στον δρόμο των πάγιων διεκδικήσεων για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για το δημόσιο σύστημα Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας Ευδήλου, τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών, εξασφάλιση στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται .

Τα σωματεία παλεύουν για Αποκλειστικά Δημόσιο – Δωρεάν Σύστημα Υγείας και ΠΦΥ με κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο και διεκδικούν :

 • Γενναία αύξηση κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας, το ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
 • Να ανακληθούν όλες οι διατάξεις που απειλούν με αναστολή καθηκόντων, στέρηση μισθού, διαθεσιμότητα, ακόμα και με απολύσεις τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην υγεία και την πρόνοια.
 • Πρόσληψη πνευμονολόγων ιατρών στο νοσοκομείο, δημιουργία ΜΕΘ ή ΜΑΦ. Αύξηση του αριθμού των αναπνευστήρων στο νοσοκομείο.
 • Δημιουργία Κέντρου Υγείας στις Ράχες και στους Φούρνους, που να λειτουργούν όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με όλες τις βασικές ειδικότητες ιατρών.
 • Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους με ευθύνη του ΕΟΔΥ, (και στα λιμάνια και το αεροδρόμιο), ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.
 • Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Εξασφάλιση της αναγκαίας φαρμακοεπαγρύπνησης με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.
 • Δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ότι δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση.
 • Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στα νησιά με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
 • Να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας
 • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.
 • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού με πρόσχημα τον κορωνοϊό.

Τα σωματεία λένε ΟΧΙ στο διαχωρισμό των εργαζομένων, γιατί αυτή την στιγμή το κρίσιμο είναι όλοι οι εργαζόμενοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Όλα αυτά με αφορμή την έναρξη της εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4820/2021 που επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες,τη νεολαία, σε στήριξη των κινητοποιήσεων των υγειονομικών και σε συμμετοχή στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, ώρα 8 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.

Σχολιάστε Ελεύθερα