Με αφορμή τα γεγονότα γύρω από το νοσοκομείο Ικαρίας

Από τη Σύνταξη (Στέφανος Καραπέτης)

Το Νοσοκομείο της Ικαρίας ανεξαρτήτως των προβλημάτων του και των καταγγελιών, που αφορούν την λειτουργία του, είναι η ψυχή του νησιού μας. Ανήκει στην ένδοξη ιστορία του τόπου μας, γιατί φτιάχτηκε από τους ανθρώπους αυτού του νησιού. Πριν πω οτιδήποτε για το νοσοκομείο μας θα μιλήσω με βάση τα ιστορικά στοιχεία που γνωρίζουμε όλοι επάνω στο νησί, αλλά αγνοούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Φωτογραφία από τα εγκαίνια του νοσοκομείου το 1959

Ιστορία

Το νοσοκομείο της Ικαρίας δεν φτιάχτηκε από το δημόσιο, φτιάχτηκε από τους ίδιους τους Ικαριώτες και δόθηκε στο δημόσιο. Το 1957 με χρήματα που έστειλαν οι Ικάριοι της Αμερικής κυρίως και απανταχού Ικαριώτες της διασποράς μπήκε το π΄ρωτο λιθαράκι για να χτιστεί αυτό το νοσοκομείο. Το 1958 ολοκληρώθηκε το κτίσιμο και το 1959 εγκαινιάστηκε. Αυτά τα γράφει η σελίδα του νοσοκομείου Ικαρίας, χωρίς να γράφει με ποιανού χρήματα έγινε αυτό. Οι άνθρωποι που έστειλαν τα χρήματα για να φτιαχτεί το νοσοκομείο βρίσκονται αριστερά της εισόδου του κτιρίου, ενώ αγάλματα των ανθρώπων που έκτισαν το νοσοκομείο διακοσμούν το εσωτερικό του κτιρίου. Όλοι όσοι για οποιοδήποτε λόγο έχουμε βρεθεί στο κτίριο μπορούμε να τα αντικρύσουμε.

Η λειτουργία του νοσοκομείου που έγινε με το αίμα και τον ιδρώτα των Ικαριωτών, αφού πέρα του χρήματος υπήρξαν άνθρωποι που εργάστηκαν στην θεμελίωση του κτιρίου, και κάποιοι είναι εν ζωή, ανατέθηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ). Το 1972 ιδρύθηκε το Επαρχιακό Τμήμα Ικαρίας του Ε.Ε.Σ., αποτελούμενο από το Δήμαρχο Αγίου Κηρύκου, το Γυμνασιάρχη, το Διευθυντή του υποκαταστήματος της Ιονικής Τράπεζας και 3 άλλα επιφανή μέλη της τοπικής κοινωνίας, το οποίο επιφορτίστηκε με την διοίκηση του νοσοκομείου και με την συγκέντρωση των απαραίτητων κονδυλίων. Έως το 1987 λειτούργησε ως παράρτημα του νοσοκομείου «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» μαζί με το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΥ.

Το 1987 έγινε η σύσταση του Κέντρου Υγείας Ικαρίας του νομού Σάμου, το οποίο συνενωμένο με το Πανικάριο νοσοκομείο αποτελούν το Γ.Ν. – Κ.Υ. Ικαρίας. Το Γ.Ν. – Κ.Υ. Ικαρίας αποτελούσε έως το 1992 αποκεντρωμένη μονάδα – παράρτημα του νοσοκομείου Σάμου και εν συνεχεία, με το ΠΔ 151 (ΦΕΚ73/Α/1992), μετατράπηκε σε αυτοτελές Ν.Π.Δ.Δ.. Καθ’ όλη την παραπάνω περίοδο μέχρι και τις ημέρες μας οι κάτοικοι της περιοχής και όσοι κατάγονται απ’ αυτή συνέχιζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία κι αναβάθμιση του Νοσοκομείου και των άλλων μονάδων. Ενδεικτικά μόνο να σημειώσουμε ότι τα Περιφερειακά Ιατρεία φτιάχτηκαν από τους κατοίκους των χωριών και όλα συνοδεύονται από χώρο διαμονής των γιατρών.

Από το 1992 μέχρι το καλοκαίρι του 2011 το νοσοκομείο Ικαρίας ήταν πλήρως αυτόνομο και αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.). Από το καλοκαίρι του 2011 έως και 31/12/2012, το νοσοκομείο μας πέρασε σε καθεστώς διασύνδεσης με το Γ.Ν. Σάμου. Από 1/1/2013, τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας συγχωνεύτηκαν πλήρως. Το Νοέμβρη του 2013 με το Ν.4213/2013 (ΦΕΚ 261/τ.Α) το Νοσοκομείο Ικαρίας επανήρθε σε καθεστώς διασύνδεσης με το Γ.Ν. Σάμου.

Στο Σήμερα

Σήμερα με αποφάσεις της κυβέρνησης το νοσοκομείο αυτό προβλέπεται να γίνει κέντρο διερχομένων, δηλαδή δια ασήμαντον αφορμή ο ασθενής θα μεταφέρεται σε άλλα νοσοκομεία, και καλά αν είναι καλοκαίρι και μπορεί είτε με το πλοίο είτε με το αεροπλάνο να ταξιδέψει με κάποιο τρόπο ο ασθενής θα μπορεί να φτάσει σε ένα νοσοκομείο, εαν είναι Χειμώνας όμως και κακοκαιρία και δε μπορεί να πραγματοποιηθεί ταξίδι, θα θέλαμε να μας πουν πως θα γίνει αυτή η αεροδιακομιδή, και γιατί εαν παράδειγμα έχουμε ένα ελαφρύ περιστατικό που μπορεί να γίνει έστω και ένα μικρό πρόχειρο χειρουργείο, έχουν γίνει τέτοια σε αυτό το νοσοκομείο, θα πρέπει ο ασθενής να πάει αλλού.

Γιατί ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί; Γιατί η αξονική τομογραφία πρέπει να γίνεται από μόνο έναν ιδιώτη που έχει φτιάξει το δικό του ακτινοδιαγνωστικό; Στη συνέργεια μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού εντάσσεται βέβαια αυτή η προσπάθεια απαξίωσης γενικότερα, που όμως όταν τα βρούμε δύσκολα η συνέργεια γίνεται μόνο δημόσιο. Είναι όπως ο κορωνοϊός, μόλις βρεθείς θετικός σε ιδιωτικό νοσοκομείο αποστέλεσαι στο δημόσιο νοσοκομείο αναφοράς. Αξίζει όμως να μιλήσουμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η ιδέα του Γεώργιου Γεννηματά που έφερε την Ελλάδα πολλά χρόνια μπροστά, το μακρινό 1987. Τα Εθνικά Συστήματα Υγείας των χωρων βέβαια σχεδιάστηκαν μετά την πανδημία της Ισπανικής γρίπης το 1918. Όλες οι χώρες απέκτησαν σταδιακά τα δικά τους ΕΣΥ από τότε. Η Ελλάδα λόγω όμως των πολιτικών συνθηκών και της απαξίωσης που γενικά είχε η δεξιά έναντι του δημοσίου, εντέλει κατάφερε με μια προοδευτική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει τόσο το ΕΣΥ, όσο και μικρά Κέντρα Υγείας ενταγμένα στο σύστημα. Με ένα νούμερο, το 166, όπου και να σαι το ΕΚΑΒ έρχεται και σε παραλαμβάνει για να πας στο πλησιέστερο νοσοκομείο, εαν ανήκεις στα έκτακτα περιστατικά. Πέρα τουτου, στα μεγάλα αστικά κέντρα συντάχθηκαν οι εφημερίες, όπου μπορούν οι ασθενείς χωρίς τη συμβολή του ΕΚΑΒ να παρακολουθήσουν την κατάσταση της υγείας τους. Αυτά τα έκανε το ΠΑΣΟΚ, εγώ ποτέ δεν υπήρξα μέλος του κόμματος αυτού αλλά οφείλω να του αναγνωρίσω τα θετικά.

Πάμε όμως ξανά στο ζήτημα του νοσοκομείου, όπου επί ημερών ΝΔ πάντοτε αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Πολεμάνε χρόνια να το απαξιώσουν αλλά πάντοτε βρίσκουν την δέουσα αντίσταση του λαού. Σε αυτή τη φάση θα βρεθεί πάλι αυτή η αντίσταση, είμαι σίγουρος, γιατί αυτό το εμβληματικό κτίριο, κόπος των προγόνων μας, όλους μας πονάει και δε θα τους το δώσουμε έτσι απλά. Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα ανεξαρτήτως των κομματικών προτιμήσεων του καθενός βρήκα ένα θετικό, πέρα από την περιγραφή του προβλήματος, ότι όλοι μαζί (Δήμος,σωματεία, κόμματα κ.τ.λ) θα πρέπει να βρεθούμε σε ένα τραπέζι μαζί με την κυβέρνηση και να διασώσουμε το νοσοκομείο μας, και να προσθέσω, όχι μόνο να το διασώσουμε αλλά να το κάνουμε καλύτερο από τι είναι τώρα.

Τα Ικαριώτικα νέα στηρίζουν όλους τους αγώνες για το νοσοκομείο, από όπου και να προέρχονται, και ελπίζουμε αυτό που θα συζητηθεί στο 10ο ΔΣ του Δήμου Ικαρίας να βγάλει το ορθό αποτέλεσμα. Αναφέρομαι βέβαια στο πρώτο θέμα, όπου θα συζητηθεί η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ικαρίας και η πρόταση σύγκλισης ευρείας σύσκεψης με την συμμετοχή του υπουργείου υγείας, κομμάτων και αρμόδιων φορέων για το ζήτημα. Αυτά προς το παρόν.

Σχολιάστε Ελεύθερα