Ιαπωνία: Σκοπεύουν να ρίξουν στον ωκεανό ραδιενεργό νερό από εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Η διαχειρίστρια εταιρία του κατεστραμμένου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα – Νταΐτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να απορρίψει στον ωκεανό περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνους ραδιενεργού νερού, που κρατά αποθηκευμένο, μέσω μιας υποθαλάσσιας σήραγγας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Απρίλη την απόφασή της να απορρίψει στη θάλασσα, το ραδιενεργό νερό που προέρχεται από βροχοπτώσεις, υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες ή την ψύξη της καρδιάς των πυρηνικών αντιδραστήρων που υπέστησαν τήξη μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μάρτη 2011. Απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από χώρες της περιοχής.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της της «Tokyo Electric Power Co» (TEPCO), που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο, το νερό που θα απορριφθεί, φιλτραρίστηκε επανειλημμένα για να αποβάλει τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες του (ραδιονουκλεΐδια) αλλά όχι το εξίσου ραδιενεργό τρίτιο, το οποίο δεν μπορεί να απορριφθεί με τις υφιστάμενες τεχνικές.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της εταιρείας, το ραδιενεργό νερό θα μεταφερθεί μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού διαμέτρου 2,5 μ. που θα προχωρήσει σχεδόν ένα χιλιόμετρο μέσα στον ωκεανό, με τον Ακίρα Όνο, διευθυντής της θυγατρικής της Tepco αρμόδιας για την αποξήλωση του πυρηνικού σταθμού, να ισχυρίζεται ότι η χρήση της μεθόδου αυτής, αναμένεται να αποτρέψει το νερό να επιστρέψει προς την ακτή, χωρίς αναφερθεί στις ευρύτερες επιπτώσεις που θα έχει η μόλυνση του ωκεανού από το ραδιενεργό νερό, όσο αφορά τα ψάρια που ψαρεύονται στην περιοχή, μεγάλο μέρος των οποίων εξάγονται…

902

Σχολιάστε Ελεύθερα