Για την αυριανή συγκέντρωση στην Ικαρία

Όλοι στην Πλατεία Αγίου Κηρύκου την Πέμπτη, 26 Αυγούστου στις 12:00 το μεσημέρι για θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, για το Δημόσιο Σχολείο και για όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας μας. Αυτό γράφει το κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας.

Φωτογραφία από παλαιότερη συγκέντρωση για το νοσοκομείο

Την ίδια ώρα το Εργατικό Κέντρο Σάμου δηλώνει στήριξη στην αυριανή συγκέντρωση τόσο για το νοσοκομείο Ικαρίας όσο και για το νοσοκομείο Σάμου. Στην ανακοίνωσή τους ζητάνε τη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας και ενάντια στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τον διχασμό των εργαζομένων, υποστηρίζοντας παράλληλα τον μαζικό και καθολικό εμβολιασμό. Είναι η κερκόπορτα που θα προωθήσει αντεργατικά μέτρα, θα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα και σε άλλους κλάδους εργαζομένων όπως στον τουρισμό, τις μεταφορές, τον επισιτισμό, τους εκπαιδευτικούς κ.α. και θα διευκολύνει στέρηση μισθού, ποινές, απολύσεις και τον κοινωνικό αυτοματισμό, αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, ενώ τονίζει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά να ακολουθεί την πολιτική του μαστιγίου και να εκβιάζει τους υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές Πρόνοιας, για αρχή, με το μέτρο της αναστολής εργασίας, στέρηση μισθού, διαθεσιμότητα ακόμα και απολύσεις από 1/9 για όσους δεν εμβολιάζονται. Οι ίδιοι, δε, συνάδελφοι είναι αυτοί που σε συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ολοκληρώσει από τους πρώτους μήνες τον εμβολιασμό τους τονίζει το ΕΚΣ. Έχουν ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού, ενώ ενάμιση χρόνο τώρα μπήκαν στη μάχη κατά του «αόρατου εχθρού» θυσιάζοντας τη ζωή τους, ζητώντας παράλληλα μέτρα και μέσα προστασίας.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιλέγει να κουνάει το δάχτυλο, ψάχνοντας με αυτό τον τρόπο να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες που έχει και δεν ανέλαβε με αποτέλεσμα το 4ο κύμα της πανδημίας. Γιατί είναι η ίδια που ως εντολοδόχος των τουριστικών, ναυτιλιακών και μεταφορικών ομίλων «προσάρμοσε» τα υγειονομικά πρωτόκολλα αντίστοιχα με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος τους. Την ίδια ώρα δε, συνεχίζει να μη λαμβάνει κανένα μέτρο επιστημονικής ενημέρωσης και προληπτικού ελέγχου ώστε να αρθούν οι όποιες εύλογες αμφιβολίες υπάρχουν, δε λαμβάνει κανένα μέτρο για την στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την στελέχωσή της με προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό ενώ συνεχίζει να εθελοτυφλεί στους μεγάλους εργασιακούς χώρους , τις εστίες υπερμετάδοσης που «κουκουλώνονται» τα κρούσματα στο φόβο να χαθεί το μεροκάματο και να σταματήσει η παραγωγή, στα μέσα μαζικής μεταφορές, στα πλοία κλπ.

Κατά το ΕΚΣ οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια (24/08) δεν προκαλούν εντύπωση. Ο υπουργός υγείας εξήγγειλε μέτρα με βασικό άξονα την ατομική ευθύνη. Έτσι, όσοι δεν εμβολιάζονται θα βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τα τεστ αφού θα γίνονται μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ενώ ως γνωρίζουμε η κυβέρνηση μετατρέπει τους χώρους εστίασης σε ελεγκτές πιστοποιητικών νόσησης ή εμβολιασμών, καλλιεργόντας τον κοινωνικό αυτοματισμό. Την ώρα, λοιπόν, που το 4ο κύμα είναι σε έξαρση η κυβέρνηση επιλέγει αντί να στηρίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό, να «τιμωρεί» με απολύσεις υγειονομικούς, να σμπαραλιάζει εργασιακά δικαιώματα καλύπτοντας πάγιες θέσεις με συμβασιούχους, να συγχωνεύει και να κλείνει δομές υγείας, να «δίνει δώρο την ανάγκη μας για υγεία» στους ιατρικούς ιδιωτικούς ομίλους κλείνει την ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου, καλώντας τον κόσμο της εργασίας να στηρίξουν τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών την Πέμπτη 26 Αυγούστου και τα σωματεία να είναι σε ετοιμότητα για δράση και σε συγκέντρωση την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.

Στην ίδια συγκέντρωση καλεί και το ΚΚΕ Ικαρίας-Φούρνων με τα εξής λόγια (Μεταφέρεται αυτούσια η ανακοίνωση):

Εν μέσω μεγάλης ανασφάλειας που προκαλούν οι μεταλλάξεις, του Covid19, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός επιχειρούν ξανά -με όχημα αυτή τη φορά τον “υποχρεωτικό εμβολιασμό”- να μετακυλίσουν στο λαό την κύρια ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας και τις καθυστερήσεις στα ποσοστά του εμβολιασμού, αλλά και να δημιουργήσουν όρους “κοινωνικού αυτοματισμού”, προκειμένου να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες. Όλα αυτά ενώ η πανδημία -με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ- βρήκε το δημόσιο σύστημα Υγείας με λιγότερα νοσοκομεία, με λιγότερες από 500 ΜΕΘ, με κατάργηση όσων είχαν απομείνει από την Πρωτοβάθμια Υγεία. Τώρα επιταχύνουν το σχέδιο για την κερδοφορία των ομίλων με πεδίο επενδύσεων την υγεία του λαού. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκκολάπτονται και καλλιεργούνται ο φόβος κι ο ανορθολογισμός, που υπονομεύουν την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού. 

Την ίδια στιγμή στα νησιά μας εκτυλίσσονται νέα επεισόδια του ¨θεάτρου του παραλόγου¨ στην ¨κανονικότητα¨ που έχει διαμορφώσει η κυβερνητική πολιτική στον χώρο της υγείας.

Αφού στο νοσοκομείο Ικαρίας- που καλείται να καλύψει τον πληθυσμό της Ικαρίας, των Φούρνων και της Θύμαινας-όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζόμενων (ΣΕΝΙ) :
 • Σχεδόν οι μισές μέρες του μήνα δεν καλύπτονται εφημερειακά από τις αναγκαίες ειδικότητες.
 • Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία υπολειτουργούν ή αναστέλλουν την λειτουργία τους.
 • Η παθολογική κλινική βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.
 • Ζωτικής σημασίας ειδικότητες καλύπτονται μέσω προσωρινών μετακινήσεων γιατρών από άλλα νοσοκομεία (π.χ. αναισθησιολόγος, παθολόγος)
 • Το χειρουργείο υπολειτουργεί .
 • Γιατροί διορίζονται στο νοσοκομείο και αφού παρουσιαστούν πομπωδώς από την διοίκηση μέσω άγνωστων μεθοδεύσεων να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία.
 • Το τμήμα επειγόντων περιστατικών σε μια δευτεροβάθμια δομή όπως είναι το νοσοκομείο μας στελεχώνεται κυρίως (και κάποιες μέρες αποκλειστικά) από ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς χωρίς την άμεση επίβλεψη ειδικευμένου γιατρού.
 • Μια σειρά ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου (πνευμονολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ενδοκρινολόγος κλπ). Παρότι το νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονο αξονικό τομογράφο δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει προσωπικό, ενώ και η μονάδα τεχνητού νεφρού που δημιουργήθηκε μετά από διεκδικήσεις πολλών ετών, ακόμα δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς του νησιού να συνεχίζουν να πηγαίνουν στη Σάμο.
 • Ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων (περίπου το ¼) είναι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους μέχρι τέλος της χρονιάς, άρα τα προβλήματα θα γιγαντωθούν.
 • Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζονται ζητήματα με τον εξοπλισμό του νοσοκομείου (π.χ αναπνευστήρες) , αλλά και με την έλλειψη ΜΕΘ και ΜΑΦ. Παράλληλα το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει τον απαιτούμενο στόλο και προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού.
 • Στο μικροβιολογικό τμήμα τέλος δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα για τη διεξαγωγή PCRtest και η διοίκηση αναζητεί χορηγίες για να εξασφαλίσει επαρκές απόθεμα.
 • Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η κατάσταση συμπληρώνεται από την τραγική θέση που έχουν βρεθεί οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα νησιά μας π.χ:
 • Το Καρκινάγρι έχει μείνει χωρίς γιατρό πάνω από 4 μήνες γιατί ο υπάρχων πήρεμετάθεση για νακαλύψει το κενόπου προέκυψε από την αποχώρηση του γιατρού του ¨πολυδύναμου περιφερειακού Ιατρείου Ραχών¨.
 • Στο κατ όνομα μόνο ¨Πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο Ραχών¨, λείπουν παιδίατρος, ορθοπεδικός και παθολόγος, (σύμφωνα με το ΦΕΚ σύστασης) αφού γι αυτές τις θέσεις δεν έχει γίνει ποτέ προκήρυξη. Έτσι ένας γιατρός έχει μείνει για να ¨εξυπηρετεί¨ μια περιοχή 2.500 και πλέον κατοίκων, και χιλιάδες εποχικούς επισκέπτες τους θερινούς μήνες.
 • Ενώ υπάρχει μόνο ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, με την κοινοποίηση του Ν.4820/2021 η κυβέρνηση επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, απειλώντας με αναστολή καθηκόντων, στέρηση μισθού, διαθεσιμότητα, ακόμα και με απολύσεις τους ανεμβολίαστους, παρουσιάζοντάς τους συλλήβδην ως αρνητές και αποθεώνοντας ακόμα μια φορά την ατομική ευθύνη.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών έρχεται να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στην ούτως η άλλως προβληματική λειτουργία των δομών υγείας των νησιών μας, που θα στερηθούν την παρουσία 27 υγειονομικών που για διάφορους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το εμβόλιο, δώρο της επιστήμης στην ανθρωπότητα, αποτελεί εμπόρευμα στα χέρια των φαρμακευτικών κολοσσών και εργαλείο γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Ο εμβολιασμός από κοινωνικό δικαίωμα που θα έπρεπε να είναι , με τους χειρισμούς της κυβέρνησης μετατρέπεται σε μέσο διχόνοιας των εργαζομένων, κοινωνικού αυτοματισμού, φόβου, επιβολής κυρώσεων και απώλειας της εργασίας.

Η αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού δεν εξασφαλίζεται ούτε με εκβιασμούς ούτε με δήθεν “ανταλλάγματα”. Είναι ευθύνη του κράτους η ουσιαστική ενημέρωση του λαού, η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Όλα τ’ άλλα απλά ενισχύουν τον ανορθολογισμό, υπονομεύουν την προστασία της δημόσιας υγείας και καλλιεργούν διχαστικές λογικές στο λαό που τελικά “βγάζουν λάδι” την κυβερνητική πολιτική.

Ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού αγγίζουν το 95% στους γιατρούς και πάνω από 90% στους νοσηλευτές. Το θράσος των κυβερνητικών εξαγγελιών έφτασε να αποκαλεί όσους υγειονομικούς δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί «Σαμποτέρ της δημόσιας υγείας» που δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή, τη στιγμή που ενάμιση χρόνο τους άφησε κυριολεκτικά στην τύχη τους να παλεύουν με τους χιλιάδες ασθενείς με Covid19 και ενώ χειροκροτούσε τους «Ήρωες με τα Άσπρα», η κυβέρνηση άφηνε διασωληνωμένους ασθενείς να ξεψυχούν εκτός ΜΕΘ, για να μην θίξουν ούτε κατα ένα ευρώ τα κέρδη των ομιλών στην ιδιωτική υγεία

Όλα αυτά σαμποτάρουν το κύρος της επιστήμης στη συνείδηση του λαού μας, συντηρούν την καχυποψία, τις θεωρίες συνωμοσίας και τον ανορθολογισμό, που σκόπιμα καλλιεργείται και από διάφορες ομάδες και μάλιστα με το μανδύα της «επιστημονικοφάνειας». Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια να κρυφθούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες και για την εξάπλωση του 4ου κύματος της επιδημίας, αφού, γι’άλλη μια φορά, τα υγειονομικά πρωτόκολλα «προσαρμόσθηκαν» στα συμφέροντα των τουριστικών, ναυτιλιακών και μεταφορικών ομίλων. Μέσα σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο λοιπόν, οι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν, δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα και χωρίς καμία ουσιαστική επιστημονική ενημέρωση.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί απερίφραστα υπέρ του μαζικού εμβολιασμού των υγειονομικών και όλου του πληθυσμού. Τα εμβόλια προφανώς και αποτελούν ένα μεγάλο όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι όμως το μοναδικό και αποκλειστικό μέσο. Η κυβέρνηση και το κράτος επιχειρούν ξανά να κρυφτούν πίσω από αυτό το πολύτιμο αγαθό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να το εμφανίσουν ως πανάκεια. Το ίδιο άλλωστε έκαναν και παλιότερα με τις μάσκες ή το lockdown, πάντα με τα γνωστά «μπρος - πίσω». Η προσπάθειά τους είναι να τραβηχτεί η προσοχή μακριά από όλα τα άλλα που είναι αναγκαία να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, και τα οποία δεν προχωρούν, αφού απλά «κοστίζουν», δεν χωρούν στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, στην πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού ως «κόστος που δεν φέρνει κέρδη» για το κεφάλαιο

Όσο λοιπόν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν από το βασικό πρόβλημα αλλά και τα αναγκαία μέτρα που είναι επιτακτικά, τόσο αυτά πρέπει να μπαίνουν στο επίκεντρο της καθημερινής πάλης. Για να δυναμώσει ο αγώνας για ένα σύγχρονο κρατικό σύστημα Υγείας σε όλες τις βαθμίδες για όλες τις λαϊκές ανάγκες, χωρίς επιχειρηματική δράση. Ενάντια στην πολιτική των συγχωνεύσεων της μείωσης των περιφερειακών νοσοκομείων και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Η διεκδίκηση προγράμματος γενικού εμβολιασμού όλου του πληθυσμού με όλα τα ασφαλή εμβόλια, με συστηματική και ολοκληρωμένη ενημέρωση, παρακολούθηση των εμβολιασμένων. Ο αγώνας για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, ΜΜΜ, ενάντια στα πρωτόκολλα της εργοδοσίας και των τουριστικών ομίλων, ώστε πράγματι να βγει ο λαός όρθιος.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε το λαό της Ικαρίας και των Φούρνων, τα σωματεία, τους φορείς να δυναμώσουν τώρα αποφασιστικά την δράση και την πάλη τους για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στο δημόσιο σύστημα υγείας κόντρα στην πολιτική που θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα στον βωμό των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, καθολικό και απολύτως δωρεάν.

Ένα σύστημα Υγείας-Πρόνοιας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ στο διαχωρισμό των εργαζομένων, διεκδικούμε την κατάργηση όλων των διατάξεων που με πρόσχημα την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό οδηγούν σε ποινές, στέρηση μισθού και απειλές για απολύσεις.

Καλούμε σε στήριξη των κινητοποιήσεων των υγειονομικών την Πέμπτη 26/8 στον Αγ. Κήρυκο, που γίνεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ.

Χωρίς να έχει γίνει κάποια σαφή ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Ικαρίας στηρίζει τις διαδηλώσεις και αύριο στις 20:00, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των συλλαλητηρίων, καλεί σε συζήτηση γύρω από τα θέματα που έχουν προκύψει στην υγεία. Εκεί η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την δική της οπτική στο θέμα. Το κάλεσμα είναι ανοιχτό.

Σχολιάστε Ελεύθερα