Καινοτόμο σύστημα ψηφιακών εφαρμογών για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βορείου Αιγαίου

Η υπηρεσία νεώτερων μνημείων και τεχνικών έργων Βορείου Αιγαίου (ΥΝΜΤΕΒΑ), σε συνεργασία με τη διεύθυνση Νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του υπουργείου πολιτισμού και Αθλητισμού. υλοποιούν το έργο:« Καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ», το οποίο είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Στα πλαίσια του έργου θα πραγματοποιηθούν επί τόπου ψηφιακές καταγραφές σε 16 οικισμούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καινοτόμο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης για 2700 ιστορικά κτίρια, από το οποίο θα προκύψουν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για την ιστορική και αρχιτεκτονική τους αξία, την κατάσταση διατήρησής τους , τις απαιτήσεις συντήρησης και προστασίας.

Παράλληλα, με το υλικό των καταγραφών θα δημιουργηθούν ψηφιακές πλατφόρμες τουριστικού και εκαπιδευτικού χαρακτήρα για την αρχιτεκτονική και ιστορική προβολή του κάθε οικισμού και ψηφιακές εφαρμογές περιήγησης-θεματικές διαδρομές για κινητά τηλέφωνα, με ένταξη οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και μια σειρά ψηφιακών εφαρμογών για εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στο έργο είναι ενταγμένοι 16 οικισμοί της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Λέσβο η πόλη της Μυτιλήνης, η Μήθυμνα, ο Μανταμάδος, ο πολιχνίτος και η Καλλονή. Στη Λήμνοη πόλη της Μύρινας, στη Χίο η πόλη της Χίου και ο Κάμπος, στη Σάμο, το Καρλόβασι καιτο Πυθαγόρειο, στην Ικαρία ο Άγιος Κήρυκος και ο Εύδηλος, καθώς και οι οικισμοί του Αγίου Ευστρατίου, των Ψαρών, των Οινουσσών και ο οικισμος των Φούρνων. Επιπλέον στην Ικαρία θα καταγραφούν ως ξεχωριστή ενότητα οι υδρόμυλοι, καθώς αποτελούν ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας προβιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα η επιλογή και τελική ψηφιακή καταγραφή των κτιρίων σε οικισμούς της Λέσβου, στους Φούρνους, στις Οινούσσες, στα Ψαρά, και στους οικισμούς της Σάμου. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η τελική-ψηφιακή καταγραφή των κτιρίων στον οικισμό του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας. Οι τελικές ψηφιακές καταγραφές της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς αφορούν τόσο στο εξωτερικό των κτιρίων όσο και στο εσωτερικό τους.

Εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν λόγω του Covid19, η ομάδα καταγραφής θα τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, προκειμένου να προστατευθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι κάτοικοι.

Παρακαλούμε όλους τους δημότες και κατοίκους των νησιών μας να διευκολύνουν τις καταγραφές των ιστορικών κτιρίων, καθώς πρόκειται για ένα πρωτοπόρο έργο μείζονος σημασίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που θα συμβάλλει στη μελλοντική τουριστική προβολή και ανάδειξη των οικισμών σε μια δύσκολη περίοδο, όπου παγκοσμίως παρατηρείται η μετάβαση σε εικονική/διαδικτυακή προβολή των ιστορικών πόλεων.

Σχολιάστε Ελεύθερα