Η Πανσέληνος του Αυγούστου 2021

Για μια ακόμη χρονιά, και σε πείσμα των όσων ζοφερών συμβαίνουν γύρω μας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου 2021, προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, ώστε να απολαύσουν το φως του φεγγαριού την Κυριακή 22 Αυγούστου.

Για το 2021, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, ως θέμα της αφίσας των εκδηλώσεων επιλέχθηκε το οχυρωματικό συγκρότημα Τρουπάκηδων-Μούρτζινων στην Καρδαμύλη, όπου ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης είχε καταλύσει στις αρχές του 1821 στο πλαίσιο προετοιμασίας της έναρξης της Eπανάστασης.

Την Κυριακή λοιπόν που μας έρχεται, λοιπόν, 120 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό για την αυγουστιάτικη Πανσέληνο, δωρεάν. Σε 52 απ’ αυτούς τους χώρους θα πραγματοποιηθούν ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπου περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις. Όλα πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Στα νησιά μας και συγκεκριμένα στη Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Ψαρά, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει εκδηλώσεις προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο για να απολαύσουν το φως του φεγγαριού, σε αυτή την ξεχωριστή νύχτα του ελληνικού καλοκαιριού. Οι αρχαιολογικοί χώροι που επιλέχθηκαν για να γίνουν εκδηλώσεις, είναι το Άνω Κάστρο Μυτιλήνης, στη Λέσβο, όπου θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ. την Κυριακή μουσική εκδήλωση με θέμα την «Όπερα Σαπφώ του Charles Gounod στην Πανσέληνο του Οξύρρυγχου». Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο δημοσιότητας του έργου «Αποκατάσταση ΒΑ Περιβόλου Κάστρου Μυτιλήνης (περιοχή Β) και ανάπλαση μιας οθωμανικής οικίας στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης».Το έργο υλοποιείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η είσοδος γίνεται μόνο με αποκόμματα ελευθέρας εισόδου που διατίθενται από τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Οι Αρχαιολογικοί χώροι που θα είναι ανοιχτοί από τις 8.30 έως τις 11.00 το βράδυ, είναι το ιερό του μέσσου και της κλοπέδης στη Λέσβο, το ιερό των καβείρων στη Λήμνο, το Βυζαντινό μουσείο στη Χίο, το Παλάτι Ιουστινιάνι στη Χίο, το οθωμανικό Λουτρό στο κάστρο της Χίου, το αρχαιολογικό μουσείο Χίου, το Αρχοντίκι της Νήσου Ψαρών, όπου θα πραγματοποιηθεί και μουσική εκδήλωση, και ο πύργος πιτιούς.

Για την Ικαρία, τη Σάμο και τους Φούρνους δεν έχει ανακοινωθεί κάτι προς το παρόν.

Σχολιάστε Ελεύθερα