Συνέντευξη τύπου των Ταλιμπάν

Σε μια προοδευτική συνέντευξη για τα δεδομένα των Ταλιμπάν, προχώρησαν οι Ισλαμιστές που κατέλαβαν την χώρα. Μίλησαν για δικαιώματα στις γυναίκες, πάντα με βάση την Σαρία, για έκκληση διεθνούς βοήθειας προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα της κυβέρνησης, μίλησαν για μη εκδίκηση και για ασφάλεια όλων των διεθνών παραγόντων που βρίσκονται στη χώρα, ενώ έκαναν έκκληση για έργα ανάπτυξης στην χώρα. Το κύμα βέβαια των προσφύγων συνεχώς πληθαίνει και ενώ οι Ταλιμπάν πια ανέλαβαν την εξουσία, έχουν πολλές δυσκολίες και αστάθειες να αντιμετωπίσουν, εξού και η συγκαβατικότητα των δηλώσεων, που μένει να δούμε πως θα εφαρμοστούν στην πράξη.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με απαγγελία στίχων από το Κοράνι, ενώ είχε προηγηθεί πρόσκληση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να παραστούν στο κέντρο Τύπου που χρησιμοποιούσε η αφγανική κυβέρνηση στην Καμπούλ. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, που μίλησε στην συνέντευξη, ήταν ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, όπου υποστήριξε ότι «το Ισλαμικό Εμιράτο δεν κρατά κακία εναντίον κανενός και δεν θέλει κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό». Κανείς από την αμερικανική ή τη διεθνή κοινότητα δεν απειλείται.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (σαρία). Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς, τόνισε. Εντυπωσιακή δήλωση σε σχέση με την κοσμοθεωρία τους.

Αναφερόμενος πάντως στην σχέση τους με τις άλλες χώρες είπε ότι θα συνεχιστούν, ενώ τόνισε ότι Θα συνεχιστεί η χρήση των φυσικών πόρων για την ανοικοδόμηση και την ευημερία. Το κίνημα των Ταλιμπάν θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να διοργανωθεί διεθνής διάσκεψη για την παροχή οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, είχε δηλώσει νωρίτερα μάλιστα σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο επίσημος εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του κινήματος των Ταλιμπάν με έδρα το Κατάρ, Μοχαμάντ Σοχάιλ Σαχίν.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια, για να πληρώσουμε τους μισθούς των δασκάλων, των υπαλλήλων και των μαχητών των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτό δεν πρέπει να γίνει για εμάς, αλλά για χάρη του αφγανικού λαού», δήλωσε ο Σαχίν. Ο ίδιος δήλωσε ότι το κίνημα των Ταλιμπάν ενδιαφέρεται επίσης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAPI (που θα διέρχεται από τις χώρες Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία) καθώς και για την υλοποίηση άλλων σημαντικών έργων υποδομών. «Στην χώρα μας υπάρχουν και άλλα μεγάλα έργα. Είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAPI, έργα κατασκευής σιδηροδρόμων και άλλα. Η δική μας πολιτική πτέρυγα ελπίζει ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίησή τους».

Οι δηλώσεις, τόσο στην συνέντευξη τύπου όσο και στην συνέντευξη στο sky news, είναι εντυπωσιακές. Κατά την γνώμη μας δείχνει ότι το νέο καθεστώς προσπαθεί πλέον μέσω της διπλωματίας να ξεφύγει από το στρίμωγμα που είναι λογικό πως υπάρχει. Οι Ταλιμπάν βέβαια είναι δημιούργημα των Αμερικανών, το γνωρίζουμε, επίσης γνωρίζουμε ότι οι Αμερικάνοι για δικούς τους λόγους, που θα τους μάθουμε λίαν συντόμως, έδωσαν ξανά το έδαφος για να επικρατήσουν οι Ταλιμπάν. Άρα πάντα κατά τη γνώμη μας υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση για όσα έχουν γίνει στο Αφγανιστάν. Στο θέμα σύντομα θα αναφερθούμε ξανά.

Σχολιάστε Ελεύθερα