Στάχτη 1.160.000 στρέμματα σε 58 μέρες

Ασύλληπτο είναι το μέγεθος της καταστροφής που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές. Έτσι η επαύριο των καταστροφικών πυρκαγιών γίνεται πιο σημαντική, μιας που σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότερα από 1.160.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη.

Η αύξηση δε των καμένων εκτάσεων κατά 450% φέτος σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 – 2020, σε μια αντιπυρική περίοδο που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, κάνουν την συζήτηση ακόμα πιο επιτακτική. Το άκρως ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η τρομακτική αύξηση του αριθμού καμένων εκτάσεων έρχεται σε αντίθεση με τη σχετικά μικρή αύξηση (26%) του αριθμού των δασικών πυρκαγιών το 2021 στη χώρα μας σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 – 2020.

Στην ανάλυσή τους οι Θ.Μ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος από το meteo, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS, επισημαίνουν ότι από τα στοιχεία προκύπτει ότι η χώρα μας κατέχει την «μαύρη» πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, με τον μεγαλύτερο αριθμό καμένων εκτάσεων ανά πυρκαγιά. Όπως σημειώνουν, σε απόλυτους αριθμούς, μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2021, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 58 μεγάλες δασικές πυρκαγιές οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.161.650 στρέμματα.

Εντωμεταξύ συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των κατοικιών που κρίνονται προσωρινά ακατάλληλες ή επικίνδυνες για χρήση, στις περιοχές όπου σημειώθηκαν οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Σε 1.019 ελέγχους μηχανικών σε κατοικίες, έχουν κριθεί 338 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση και 306 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν. Μέχρι σήμερα, Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 έχουν διεξαχθεί συνολικά 1.511 αυτοψίες από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στην Αττική διενεργήθηκαν συνολικά 688 αυτοψίες, από τις οποίες 373 στο Δήμο Αχαρνών, 44 στο Δήμο Κηφισιάς, 235 στο Δήμο Ωρωπού και 36 στο Δήμο Διονύσου.

Στην Πελοπόννησο διενεργήθηκαν 320 αυτοψίες, 148 στην Π.Ε. Ηλείας, 53 στην Π.Ε. Μεσσηνίας και 132 στην Π.Ε. Λακωνίας. Στην Π.Ε. Αρκαδίας έχουν γίνει 11 αυτοψίες στο Δήμο Μεγαλόπολης.

Στην Εύβοια διενεργήθηκαν 491 αυτοψίες, 349 στο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και 142 στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού.

Στο Δήμο Λοκρών στην Π.Ε. Φθιώτιδας έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών:

1.019 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 375 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 338 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 306 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

75 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 16 είναι κατάλληλοι για χρήση, 35 προσωρινά ακατάλληλοι και 24 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

425 σε αποθήκες/στάβλοι κλπ, εκ των οποίων οι 28 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 160 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 237 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Επίσης ελέγχθηκαν 16 Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 8 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 5 επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Για αύριο Σάββατο οι έλεγχοι θα συνεχιστούν από τα κλιμάκια των μηχανικών στην Αττική στην πλατεία της Βαρυμπόμπης για τη διενέργεια αυτοψιών, όπου δεν κατέστη αυτή μέχρι σήμερα δυνατή.

Στην Πελοπόννησο ολοκληρώνονται αύριο οι αυτοψίες στην Π.Ε. Ηλείας, Μεσσηνίας και Λακωνίας. Τη Δευτέρα 16/08/2021 θα ξεκινήσουν και οι αυτοψίες στο Δήμο Γορτυνίας της Π.Ε. Αρκαδίας, ενώ ολοκληρώθηκε ο πρωτοβάθμιος έλεγχος στο Δήμο Μεγαλόπολης.

Στη Βόρεια Εύβοια συνεχίζονται και ολοκληρώνονται οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι, στους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού. Όπου είναι δυνατό θα αρχίσουν και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι από τριμελείς επιτροπές.

Από την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο με αριθμό 210-6509300 στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με 8 τηλεφωνικές γραμμές από τις 8:00 έως τις 20:00 τις καθημερινές και 10:00 έως 18:00 το Σαββατοκύριακο πλην της Αργίας του Δεκαπενταύγουστου για την εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ο πόνος, ο φόβος, ο τρόμος μαζί με την απόγνωση έχουν οδηγήσει τους κατοίκους σε εσωτερική μετακίνηση μέσα στη χώρα μας, δηλαδή έχει αυξηθεί το κύμα προσφυγιάς στο εσωτερικό της χώρας, από γηγενείς κατοίκους.

Με δάκρυα στα μάτια, κτηνοτρόφοι και ελαιοπαραγωγοί βλέπουν με αγωνία το μέλλον τους. Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες και βοσκές έγιναν στάχτη, ενώ όσα ζώα σώθηκαν δεν έχουν τώρα τι να φάνε. Ακόμη και αυτοί που κατάφεραν με μεγάλο κόπο να σώσουν τα σπίτια τους, δεν ξέρουν τώρα πώς θα επιβιώσουν, αφού όπως τονίζουν ο τόποι τους θα κάνουν χρόνια να συνέλθουν.

Έκκληση να μην ξεχαστεί η Εύβοια, απηύθυνε μιλώντας στο Open TV η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας Ζαχαρούλα Νίκα. Όπως είπε, τα σχολεία σε Αγία Άννα, Γούβες και Λίμνη δεν έχουν μεν καεί ολοσχερώς, αλλά έχουν σημαντικές ζημιές περιφερειακά και σε βοηθητικούς χώρους. Επεσήμανε την ανάγκη να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές αυτές έως τις 13 Σεπτεμβρίου που θα ανοίξουν τα σχολεία ώστε να απομειωθούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καταστροφής στους μικρούς μαθητές, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία σκέψη για συρρίκνωση, κλείσιμο σχολικών μονάδων ή μεταφορά των μαθητών σε άλλες περιοχές. «Θα πρέπει να λειτουργήσουν φέτος όλα τα ολιγομελή τμήματα της περιοχής ακόμη και με έναν μαθητή, γιατί η Βόρεια Εύβοια κινδυνεύει αυτή τη στιγμή από ερήμωση» τόνισε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας.

Η κατάσταση είναι λοιπόν κρίσιμη.

Σχολιάστε Ελεύθερα