31 Ιουλίου του 1993: Ποιός να ξεχάσει?

Η εφετινή μνήμη των νεκρών της μεγάλης φωτιάς του 1993 συνέπεσε με ένα παρόμοιας έκτασης περιστατικό στην Ραφήνα. Δεν ξέρουμε τι έχει αλλάξει από τότε σε επίπεδο οργάνωσης της αντιπυρικής προστασίας αλλά πέρα τούτου η μνήμη δεν μπορεί να είναι παγερή και αδιάφορα μπροστά στα μικροσυμφεροντά μας.

Ήταν 1993, ένα ακόμη καλοκαιρινό πρωινό στο νησί μας της 30ης Ιούλη, όπου ξέσπασε πυρκαγιά και τέθηκε υπό έλεγχο μια μέρα αργότερα, αφήνοντας όμως πίσω της 13 νεκρούς.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

1. Πούλος Ευστράτιος, ετών 80
2. Πούλου Κούλα, ετών 73
3. Πούλου Σταματούλα, ετών 67
4. Κήρυκος Γεώργιος – Ελευθέριος, ετών 39
5. Φυσίδας Ηλίας, ετών 25 .
6. Τσαγανός Δημήτριος, ετών 21
7. Μπρατσής Κωνσταντίνος, ετών 68
8. Πεσκέσης Γεώργιος, ετών 73
9. Πεσκέση Αικατερίνη, ετών 64
10.Λιάρης Σιδερής, ετών 69
11.Λιάρη Καλλιόπη, ετών 70
12. Ξυλά Γεωργία, ετών 18
13.Ξυλά Δέσποινα, ετών 65

Όταν η φωτιά ξεκινούσε κανένας δεν πίστευε ότι θα άφηνε πίσω της 13 αποτεφρωμένους ανθρώπους. Ήταν μια θυελλώδης μέρα σαν αυτή της Ραφήνας και της Κινέτας. Επειδή όμως τις τελευταίες μέρες πολύς είναι ο λόγος για την αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,που βρισκόταν στα Χανιά για διήμερο ξεκούρασης, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού Ντόρα Μπακογιάννη, τον υπουργό Βιομηχανίας Βασίλη Κοντογιαννόπουλο και τον υφυπουργό Αθλητισμού Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Βασίλη Μαγγίνα, γνωστοποίησε τα εξής:

Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μόλις εξερράγη η πυρκαγιά στην Ικαρία, έδωσε εντολή στον αρμόδιο Υφυπουργό Γεωργίας Απόστολο Σταύρου να μεταβεί επί τόπου, προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατασβέσεως. Ο κ. Σταύρου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Κατσούδα, ευρίσκονται ήδη στην Ικαρία και συντονίζουν το έργο της κατασβέσεως, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (ισχυροί και εναλλασσόμενοι άνεμοι) που καθιστούν δυσχερέστατη την παρέμβαση των πυροσβεστικών αεροπλάνων.

Η πυρκαγιά, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες ανδρών της Δασικής Υπηρεσίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, κατέστη δυνατόν να τεθεί υπό πλήρη, σχεδόν, έλεγχο.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για τα τραγικά θύματα της πυρκαγιάς και συλλυπήθηκε τους οικείους τους

Στο μεταξύ, σε ενημερωτική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Γεωργίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

Χθες, 30 Ιουλίου 1993 και περί ώρα 15.00 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θέση Άγιος Κωνσταντίνος, στις παρυφές της πόλης του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο και πάνω από το στρατόπεδο του Τάγματος Εθνοφυλακής της νήσου. Το παρακείμενο όχημα της Δασικής Υπηρεσίας έσπευσε εντός πενταλέπτου και προσέγγισε την εστία της φωτιάς. Νέα, όμως, εστία άναψε σε παρακείμενη περιοχή. Οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούσαν χθες στο νησί κατέστησαν αδύνατο το έργο της άμεσης κατάσβεσης. Η φωτιά επεκτάθηκε -σε μήκος 8 χλμ εντός 20 λεπτών- στους παρακείμενους οικισμούς Παναγιά και Γλαρέδων, όπως και στα ακραία σημεία της ίδιας της πόλης του Αγίου Κηρύκου. Στις 15.40 ειδοποιείται η Νομαρχία Σάμου, η οποία πάραυτα προετοίμασε αποστολή 3 (τριών) ακόμα πυροσβεστικών οχημάτων και λόχου ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες με επικεφαλής το Νομάρχη έφθασαν στο νησί (…)».

Λίγες ώρες αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Μαγγίνας, σε νέα δήλωσή του, τονίζει ότι

από τις πρώτες ενδείξεις και τις ανακρίσεις που διεξάγονται, συνάγεται ότι πρόκειται πιθανότατα περί εμπρησμών, τόσο στην Ικαρία, όσο και στη Σάμο, αν ληφθεί μάλιστα υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν κοντά σε στρατόπεδα και αποθήκες πυρομαχικών.

Ας σημειωθεί εξάλλου, ότι κατά τις τελευταίες ημέρες έχουν προκληθεί πυρκαγιές κοντά σε στρατιωτικές μονάδες και αποθήκες πυρομαχικών ή άλλων εύφλεκτων υλικών.

Οι εγκληματικές αυτές ενέργειες, από οποιαδήποτε κίνητρα κι αν προέρχονται, καταδικάζονται στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ως πράξεις με τις οποίες επιχειρείται η δημιουργία κλίματος αναταραχής και μάλιστα σε περίοδο τουριστικής αιχμής.

Είναι, συγχρόνως , απαράδεκτο – και η κυβέρνηση το καταγγέλλει ενώπιον του ελληνικού λαού από σήμερα το πρωΐ – να επιχειρείται από διάφορες πλευρές, άθλια καπηλεία μιας ανθρώπινης τραγωδίας, που προήλθε από τις εγκληματικές αυτές ενέργειες.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες Πυρόσβεσης καθώς και οι κατά τόπους Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, ευρισκόμενες συνεχώς σε άμεση ετοιμότητα, σε όλες τις περιπτώσεις -όπως και σε αυτές της Ικαρίας και της Σάμου- και σχεδόν πάντοτε υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Η Κυβέρνηση θα διαλευκάνει όλες αυτές τις εγκληματικές περιπτώσεις και θα παραδώσει τους εμπρηστές στη Δικαιοσύνη

Για την τραγική κατάληξη της πυρκαγιάς στην Ικαρία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος στις 8 το βράδυ της 31ης/07/1993 αναμενόταν στο Ηράκλειο, απ΄ όπου θα αναχωρούσε για την Ελούντα, όπου θα παρέμενε για ένα 20ημερο διακοπών, δήλωσε:

Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την τραγωδία στην Ικαρία, από την οποία θρηνούμε ήδη τόσα θύματα. Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός και είναι αυτονόητη η απαίτηση για την πλήρη έρευνα και τον καταλογισμό των ευθυνών, οι οποίες υπάρχουν

Κανένας υπουργός δεν παραιτήθηκε τότε, κάποια πράγματα βέβαια άλλαξαν, αλλά οι δράστες-εμπρηστές ποτέ δεν βρέθηκαν και έκτοτε έχουν περάσει 25 χρόνια. Κανείς δεν ξεχνά, τίποτε δεν ξεχνιέταιCategories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΙΚΑΡΙΑ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: