Το Χρυσό Πορτοκάλι «κουμκουάτ»

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα (Σειρά Ελλάδα-περιβάλλον)

Πανέμορφα καλλωπιστικά δεντράκια κουμκουάτ (kumquat) θα βρείτε στην αγορά της πόλης μας, στο φυτώριο της Χαροκόπου και στο υπαίθριο ανθοπωλείο στο σταθμό του Ταύρου. Οι πληροφορίες αυτές για τους φίλους αναγνώστες που αποφάσισαν να φέρουν τη φύση στο μπαλκόνι τους τώρα το καλοκαίρι. Η επιλογή ενός κουμκουάτ είναι super!!!

Καλλιέργεια κουμκουάτ σε κήπο και σε γλάστρα | Τα Μυστικά του Κήπου

Κι αυτό όχι μόνο γιατί το δεντράκι του κουμκουάτ είναι χάρμα οφθαλμών και δεν απαιτεί και πολύ φροντίδα αλλά και όπως ξέρουν οι «μυημένοι» στα μυστικά μονοπάτια του κόσμου των λουλουδιών το κουμκουάτ (ελεύθερη μετάφραση: Χρυσό Πορτοκάλι) είναι δέντρο-γούρι, γιατί ευνοεί τον οικονομικό τομέα και γενικά την «καρποφορία» στη ζωή. Και κάτι ακόμη. Ανθίζει τώρα, στην καρδιά του καλοκαιριού με υπέροχα άσπρα ανθάκια που μυρίζουν καταπληκτικά. Το άρωμα των ανθών του κουμκουάτ είναι πιο φίνο κι από αυτό της πορτοκαλιάς. Διαλέξτε λοιπόν κουμκουάτ για να φτιάξει η διάθεσή σας και … τα οικονομικά σας!

Κουμκουάτ: είναι κοινή ονομασία για τα είδη του γένους φορτουνέλλα (fortunella) της οικογένειας Ρουτίδες καθώς και για τους καρπούς τους. Ανήκει στα εσπεριδοειδή και στην Ευρώπη το έφερε (το κουμκουάτ), το 1846 ο Ρομπέρ Φορτίν από τη μακρινή Κίνα. Κίνα-Ιαπωνία και Ινδονησία οι πατρίδες του αειθαλούς θαμνώδους ή δενδρώδους αυτού φυτού με ύψος 2,4-4,5 μ. και οδοντωτά φύλλα.

Άνθη λευκά, καρποί στρογγυλοί ή ωοειδής, διαμέτρου έως 4 εκ. και πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Το όνομά του, κουμκουάτ είναι Κινεζικό και σημαίνει Χρυσό Πορτοκάλι. Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα έφερε το Χρυσό Πορτοκάλι ένας … Άγγλος.

Ο Μέρλιν το 1924. Ήταν κάτοικος του νησιού των Φαιάκων και φύτευε στο κτήμα του δέντρα απ’ όλο τον κόσμο. Επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στην Κίνα το 1924 έφερε στην Κέρκυρα το δέντρο με τους μικρούς καρπούς των 2 εκ. που έμοιαζαν με μικροσκοπικά πορτοκάλια και τρώγονταν με τη φλούδα.

Στην Κέρκυρα γίνεται και η συστηματική καλλιέργεια του κουμκουάτ (είδος fortunella margarita) τον καρπό του, που χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, στην παραγωγή φρουί-γκλασέ και στην παραγωγή του ποτού (λικέρ) κουμκουάτ.

Στην Κίνα καλλιεργείται το είδος fortunella crassifolia με φλούδα και σάρκα γλυκιά, το Ιαπωνικό κουμκουάτ λέγεται μαρούμι με στρογγυλό καρπό, στην Κέρκυρα καλλιεργείται η Fortunella margarita.

Καρπός ωοειδής, διάμετρος 2-2,5 εκ. σάρκα χυμώδης με λίγη όξινη γεύση και γλυκιά, σαρκώδη, εδώδιμη φλούδα. Από τους καρπούς του κουμκουάτ φτιάξτε γλυκό του κουταλιού ή λικέρ μόνοι σας με τις συνταγές που μου έδωσε Κερκυραία φίλη, η κα Ασπασία.

Κουμκουάτ γλυκό

Γλυκό Κουμ Κουάτ συνταγή από gerolykos - Cookpad

3 κιλά γλυκό

Χρόνος ετοιμασίας 7 ημέρες

2 κιλά κουμκουάτ

3 κιλά ζάχαρη

½ κιλού γλυκόζη

2 λίτρα νερό

1. Τρυπήστε τα κουμκουάτ γύρω-γύρω μ’ ένα μεταλλικό σουβλί σε διάφορα σημεία. Βάλτε τα σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και βράστε τα 40΄. Στραγγίστε και ρίξτε τα σ’ ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Αφήστε τα να σταθούν 24 ώρες. Βγάλτε τα, στραγγίζοντάς τα και βάλτε τα και πάλι σε μπολ.

2. Ετοιμάστε το σιρόπι, βράζοντας το νερό που ήταν μέσα τα κουμκουάτ, με τη μισή ζάχαρη και περιχύστε τα φρούτα. Αφήστε τα να σταθούν 24 ώρες μέσα στο σιρόπι. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και πάλι σε μπολ

3. Βάλτε το σιρόπι σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά, προσθέστε 350 γρ. ζάχαρη κι όταν αρχίσει να βράζει κατεβάστε από τη φωτιά και περιχύστε τα κουμκουάτ.

Αφήστε τα και πάλι να σταθούν 24 ώρες. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία άλλες 4 φορές, προσθέτοντας πάντα στο σιρόπι 350 γρ. ζάχαρη. Στο τελευταίο βράσιμο του σιροπιού προσθέστε ½ λίτρου γλυκόζη, ρίξτε τα κουμκουάτ, βράστε 5΄ ή ώσπου να δέσει το σιρόπι και κατεβάστε από τη φωτιά. Αφήστε το γλυκό να κρυώσει εντελώς και μοιράστε το σε αποστειρωμένα βάζα. Αν θέλετε να επισπεύσετε τη διαδικασία μπορείτε ν’ αφήνετε τα κουμκουάτ μέσα στο σιρόπι 12 ώρες.

Λικέρ κουμκουάτ

Λικέρ κουμ κουάτ | Recipe | Λικέρ, Κέικ σε φόρμα, Γλυκά

3 λίτρα λικέρ

Χρόνος ετοιμασίας 6 ημέρες

250 γρ. κουμκουάτ, χωρισμένα στη μέση

1 λίτρο καθαρό οινόπνευμα (95ο C) ή βότκα

1.200 γρ. ζάχαρη

2 λίτρα νερό

1. Βγάλτε τα κουμκουάτ σε μεγάλο βάζο με το οινόπνευμα κι αφήστε τα 5-6 ημέρες στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος. Στραγγίστε το οινόπνευμα και πετάξτε τα κουμκουάτ.

2. Διαλύστε τη ζάχαρη στο νερό και βράστε 5’, να γίνει ελαφρύ σιρόπι. Αφήστε το να κρυώσει κι ανακατέψτε το με το αρωματισμένο οινόπνευμα. Το μείγμα θα θολώσει,αλλά μην τρομάζετε. Αυτό το λικέρ είναι θολό στην αρχή, αλλά καθιζάνει και καθαρίζει όσο στέκεται. Σερβίρεται παγωμένο.

Όποιοι από εσάς … αποφεύγουν την είσοδο στην κουζίνα αλλά θα περάσουν από την Κέρκυρα τώρα το καλοκαίρι, ας δοκιμάσουν το γλυκό και το λικέρ … επί τόπου και Kanpai (στην υγειά σας ιαπωνικά).

Το kumquat αντέχει στο ψύχος περισσότερο από την πορτοκαλιά και τη λεμονιά, απαιτεί λίγη φροντίδα και ομορφαίνει το περιβάλλον. Σε Ευρώπη και Αμερική από τα μέσα του 19ου αιώνα καλλιεργείται για καλλωπιστικούς σκοπούς. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τα κλαδιά του κουμκουάτ στον χριστουγεννιάτικο στολισμό, οι Ιάπωνες το τρώνε ωμό.

Σας θυμίζω πως απ’ την αρχαιότητα σε Κίνα – Ιαπωνία θεωρούσαν το κουμκουάτ ως το δέντρο της οικονομικής ευημερίας, το μαγικό δέντρο που φέρνει χρήματα. Σας λείπουν; Αν όχι, διαλέξτε το κουμκουάτ, έτσι απλά, για την ομορφιά του. Αυτή σίγουρα λείπει απ’ την καθημερινότητά μας.


Γεωπονικές Πληροφορίες:Μαρία Νιζάμη, Γεωπόνος Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ. Χίου, Msc Περιβάλλοντος.
Συνταγές: κ. Ασπασία Σαγιαδιάνου, Κέρκυρα, Πτυχ. Χαροκοπείου ΠανεπιστημίουCategories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: