Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στην Αττική

Τέσσερις μέρες και νύχτες κόλασης, τέσσερις μέρες και νύχτες αγωνίας, τέσσερις μέρες και νύχτες πόνου και θλίψης. Η βόρεια Αττική κάηκε. Από τη Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες μέχρι τον Άγιο Στέφανο, τη Σταμάτα και τη Μαλακάσα, ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου του Λεκανοπεδίου έγινε στάχτη.

Τα πύρινα μέτωπα αφού έκαψαν από την Τετάρτη ό,τι βρήκαν μπροστά τους, το πρωί του Σαββάτου και μετά από ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών στους Θρακομακεδόνες, ήταν επιτέλους σε ύφεση. Τα εναέρια μέσα «χτύπησαν» την πύρινη λαίλαπα και οι επίγειες δυνάμεις, που πραγματικά έχουν καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσες μέρες, αποτελείωσαν τον πύρινο όλοθερο. Κανείς όμως δεν εφησυχάζει, καθώς ο φόβος των αναζωπυρώσεων διατηρεί τους πυροσβέστες σε εγρήγορση.

«Στην Αττική γίνεται μεγάλος αγώνας να “κλείσουμε” τις πυρκαγιές που είχαν δημιουργηθεί» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης. Ανέφερε ότι βρίσκονται σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και Άγιο Στέφανο, ενώ αντιμετωπίζεται το μέτωπο προς το βουνό της Πάρνηθας. Σημείωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια στην Αττική να βελτιωθεί η κατάσταση.

Το βράδυ της Παρασκευής και ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν ρίξει το βάρος στη Μαλακάσα προκειμένου να μην επεκταθεί το μέτωπο προς Ωρωπό, μια αναζωπύρωση στους πρόποδες της Πάρνηθας οδηγούσε τις φλόγες με ταχύτητα στον οικισμό των Θρακομακεδόνων.

Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τους Θρακομακεδόνες σε ένα σύννεφο καπνού και στάχτης, με τους κατοίκους να αγωνιούν για την κατάσταση που βρίσκονται τα σπίτια τους.

Συναγερμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις προκάλεσε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα μια μεγάλη αναζωπύρωση πάνω από τους Θρακομακεδόνες, στη θέση Φλαμπούρι της Πάρνηθας, στην πλαγιά κάτω από το καζίνο, όπου υπάρχουν λωρίδες με δάσος που δεν έχει καεί.

Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε τελικά, με τη συνδρομή και ενός ελικοπτέρου Έρικσον, αλλά επειδή η εστία είναι μέσα σε μια ρεματιά, παραμένει στο σημείο ισχυρή δύναμη για να μην υπάρξει κίνδυνος για νέα αναζωπύρωση.

Στα υπόλοιπα μέτωπα, από το Κρυονέρι και τη Βαρυμπόμπη μέχρι τη Μαλακάσα, τον Άγιο Στέφανο, τις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν μόνιμες εστίες, αλλά γίνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται, αλλά κρατούν σε διαρκή ετοιμότητα τις δυνάμεις,  καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι αν η νύχτα κυλήσει χωρίς κάποιο σοβαρό πρόβλημα, το πρωί, με τη συνδρομή των εναέριων μέσων που θα είναι διαθέσιμα, θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση, αν και θεωρούν βέβαιο ότι θα χρειαστούν μέρες για να μπορέσουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά, ενώ τους προβληματίζει και το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται από τη Δευτέρα.

Για το λόγο αυτό, σε όλο τον ορεινό όγκο, στην περίμετρο της πυρκαγιάς, όπως είπε και ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα τμήματα του στρατού, με την υποστήριξη πυροσβεστών από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ, αλλά και των εθελοντών που σβήνουν όποια εστία εμφανίζεται.

Παράλληλα, χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας δουλεύουν ασταμάτητα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και οι υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-NEWSBOMB

Σχολιάστε Ελεύθερα