16 Χρόνια από το Επος της Εθνικής Ελλάδος

4 Ιουλίου 2004, το αδύνατο είχε γίνει δυνατό. Η Εθνική Ελλάδος του ποδοσφαίρου ήταν στον τελικό του Euro 2004. Το πρώτο βήμα είχε γίνει, γιατί θα ακολουθούσε ο θρίαμβος. Είναι από εκείνες τις στιγμές που όσοι της ζήσανε δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ.

Όλα ξεκίνησαν από κει ακριβώς που τελείωσαν. Στις 12 Ιουνίου του 2004 ήταν η έναρξη της μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης των εθνικών ομάδων. Η εθνική Ελλάδος είχε προκριθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία της, η πρώτη φορά ήταν το 1980. Σε εκείνο το Euro η Ελλάδα είχε πέσει στους ομίλους με την Ολλανδία που έχασε 1-0, με την Τσεχοσλοβακία που έχασε 3-1 και με την Δυτική Γερμανία που έφερε 0-0. Εαν ρωτούσες τους Έλληνες τι θα γινόταν στο Euro, θα σου λέγαν, ας κάνουμε μια νίκη και καλά θα μαστε. Δεν πίστευε κανένας τι επρόκειτο να γίνει. Μόνο ένας πιθανών να πείστηκε ότι μπορεί να κάνει πραγματικότητα κάτι εντελώς έξω από τα νερά της Εθνικής μας, αυτός ήταν ο προπονητής Ότο Ρεχάγκελ. Η Γερμανική πειθαρχία μαζί με τον Ελληνικό ηρωισμό θα δημιουργούσαν αυτό το φανταστικό τελικό αποτέλεσμα.

Το Euro θα ξεκινούσε όπως θα τελείωνε, η εθνική θα έκανε την πρώτη της νίκη έναντι της Πορτογαλίας με 2-1 (Μπασινάς και Καραγκούνης τα γκολ). Στη συνέχεια η Εθνική μας θα διασταυρωνόταν με την Ισπανία, όπου θα αποσπούσε το τελικό 1-1 (Γκολ του Χαριστεά εκ μέρους της Ελλάδας) και στη συνέχεια με τη Ρωσία όπου θα έχανε με 2-1 (η μοναδική ήττα της εθνικής στην διοργάνωση), όμως θα προκρινόταν ως δεύτερη. Το πρώτο απίστευτο βήμα είχε ήδη γίνει. Η Ελλάδα θα έπαιζε στους 8 της διοργάνωσης με την Γαλλία του Ζιντάν, όπου είχε κατακτήσει το ευρωπαϊκό το 2000. Κανένας δεν περίμενε πως η ομάδα μας θα πέρναγε στην επόμενη φάση. Το μεγάλο έπος όμως είχε ξεκινήσει, ένα γκολ του Χαριστέα θα έδινε την πρόκριση στους 4. Εκεί η Ελλάδα θα έβρισκε την Τσεχία και με ένα γκολ του Δέλλα στην Παράταση θα πέρναγε στον τελικό με την Πορτογαλία. Το ταξίδι θα τελείωνε όπως ξεκίνησε. Μια επική νίκη της Ελλάδος θα της έδινε αυτό που δύσκολα, αν και ποτέ δεν πρέπει να λέει κανείς ποτέ, θα το ξαναδούμε. Το γκολ του τελικού πάλι θα οτ σημείωνε ο Χαριστέας.

Δείτε το αφιέρωμα στο έποςCategories: ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: