Εικόνες από το διήμερο των εκδηλώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Καραβόσταμο

Στα πλαίσια των πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην Ικαρία, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώθηκε την 1η και 2η Αυγούστου, από την Κ.Ο. Καραβοστάμου του ΚΚΕ και την Τ.Ο. Ικαρίας της ΚΝΕ.

« Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία ». Με αυτό το σύνθημα υποδέχθηκαν, την 1η μέρα, τα μελή και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη θέση «Πελεκητό» τους νεολαίους που ύψωσαν για άλλη μια χρονιά την κόκκινη σημαία, στο δύσβατο σημείο όπου τον Μάη του ‘49 καταγράφηκε η τελευταία και μια από τις πιο σκληρές συγκρούσεις των ηρώων του ΔΣΕ, γνωστή ως «Μάχη της Σχίζας», με τις δυνάμεις του αστικού κράτους που είχαν στρατοπεδεύσει στο νησί.

Από το Τ.Σ. Ικαρίας της ΚΝΕ, ο Ξένος Κόχυλας τόνισε ότι: «Ο ΔΣΕ, που είχε αιμοδότη του το ΚΚΕ, έδωσε έναν αγώνα δίκαιο, ηρωικό και μεγαλειώδη. Δεν ήταν πόλεμος «μεταξύ αδερφών», όπως λέει σήμερα η αστική εξουσία, αλλά ήταν πόλεμος τάξης εναντίον τάξης». Στη συνέχεια απάγγειλε τον όρκο του Μαχητή του ΔΣΕ.

Στη συνέχεια ο γραμματέας της Τ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων Αποστόλης Δημόπουλος αναφέρθηκε τόσο για την κατάσταση που έζησε ο λαός μας και τον τρόπο που έδρασε το ΚΚΕ στην περίοδο του περίφημου Lockdown όσο και για τις εξελίξεις που έχουμε στην πολιτική και την οικονομική κατάσταση στην χώρα μας. Εξελίξεις που σημαδεύονται από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε καθοριστικούς τομείς για την ζωή του λάου , όπως αυτές που αφορούν: την «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» του ΕΣΥ , το νομοσχέδιο για τη δήθεν αναβάθμιση του σχολείου και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που αποτελεί βαθιά, αντιδραστική τομή στη λειτουργία και το περιεχόμενο του σχολείου, στον ίδιο τον ρόλο του εκπαιδευτικού και το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπου η κυβέρνηση να επιχειρεί να το παρουσιάσει σαν έναν ακόμα «εκσυγχρονισμό» που ολοκληρώνει τα χτυπήματα προηγούμενων κυβερνήσεων.

Για την επιτυχημένη διεξαγωγή του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ πριν λίγο καιρό τονίστηκε ότι: « Με τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες ενός κόσμου που καταλαβαίνει πως όσο πιο δυνατό γίνεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατό θα γίνει το κίνημά του, οι αγώνες του, που στις σημερινές συνθήκες χρειάζεται να στρέψουν τα βέλη τους στο ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που αποτελεί το βασικό εμπόδιο για να μπορεί ο ίδιος να μη ζει σαν σκλάβος τον 21ο αιώνα, αλλά να απολαμβάνει τις σύγχρονες δυνατότητες ».

Σχετικά με την πρόσφατη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά της Κούβας, του λαού της και της κυβέρνησής της ειπώθηκε ότι: « είναι ένα καλά οργανωμένο και μεθοδευμένο σχέδιο από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων καπιταλιστικών κρατών, όπως και από την ΕΕ. Ένα σχέδιο που έρχεται από πολύ μακριά, δεκαετίες τώρα, και στοχεύει τον κουβανικό λαό και τις κατακτήσεις της Επανάστασης. Προκλητικά, στην «προμετωπίδα» της επίθεσης βρίσκονται τα «ανθρώπινα δικαιώματα», οι «ελευθερίες» και οι «συνθήκες διαβίωσης» του κουβανικού λαού, που πάνω από 60 χρόνια τώρα αντιμετωπίζει έναν μοναδικό στην Ιστορία και πολύμορφο οικονομικό – εμπορικό αποκλεισμό. Την ίδια στιγμή, απέναντι σε όλους αυτούς τους εκπροσώπους της εκμετάλλευσης, της αδικίας, των ανισοτήτων, των αποκλεισμών, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών, φουντώνει το κύμα αλληλεγγύης από τους λαούς όλου του κόσμου. Το εργατικό – λαϊκό κίνημα και στην Ελλάδα, που όλα αυτά τα χρόνια έχει «αγκαλιάσει» με τη δράση του τον κουβανικό λαό, στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Κούβας, απέναντι σε ένα ακόμα μέτωπο των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επιδιώξεων, και βροντοφωνάζει: «Η Κούβα δεν είναι μόνη της!».

Από την γραμματέα της Κ.Ο. Καραβοστάμου του ΚΚΕ Μαρία Ζύμαρη ακολούθησε σύντομο ιστορικό από τη «Μάχη της Σχίζας», με απολογισμό έναν νεκρό τον Διαμαντή Διαμαντή, αξιωματικό του ΕΛΑΣ, Διοικητή του Συντάγματος της Εύβοιας ο οποίος βρισκόταν στην Ικαρία ως πολιτικός εξόριστος και τον βαρύ τραυματισμό του Θεολόγου Τσούνου. Στη μάχη αυτή πήραν μέρος και οι: Φάνης Κούβαρης, Πέτρος Παναγιωτίδης, Αποστόλης Παριανός, Χρήστος Παριανός, Ορέστης Πορτέλος, Γιάννης Τσούνος, Σταμάτης Φουντούλης, Χρυσόστομος Φουντούλης και Βασίλης Φούσκας.

Την 2η μέρα στο Καραβόσταμο, στα πλαίσια της εκδήλωσης με θέμα:

« Εξελίξεις στην Παιδεία- Ο χαρακτήρας της Παιδείας στο Σοσιαλισμό», το μέλος της ΚΝΕ και φοιτητής Ηλίας Μαυρογιώργης αναφέρθηκε στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και μαθητών που ζητούσαν ανοιχτά σχολεία και πανεπιστήμια με όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Ο Βασίλης Τσιμπίδης από την Κ.Ο. Εκπαιδευτικών Ικαρίας έκανε λόγο για τις εξελίξεις στην Παιδεία με τους τελευταίους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση οι οποίοι βάζουν περισσότερους φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργώντας σχολεία δύο ταχυτήτων.

Στη συνέχεια η Ειρήνη Καρναβά Ντε λα Κρουζ από τον σύλλογο «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό» μίλησε για τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και για τον αγώνα του κουβανέζικου λαού να περιφρουρήσει την επανάσταση ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Το επόμενο ραντεβού δόθηκε για το Σάββατο 7 Αυγούστου ξανά στο Καραβόσταμο στα πλαίσια του μεγαλύτερου πολιτικού και πολιτιστικού γεγονότος στην Ικαρία, του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή με σύνθημα «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς ! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό!», με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την Βιολέτα Ίκαρη.

Σχολιάστε Ελεύθερα